Yazı İçeriği
Lohusa Yemekleri Nelerdir? Süt Arttıran Lohusalık Tarifler
Lohusa yemekleri size enerji verir ve beraberinde süt artırır. Bu dönemde beslenmeniz çok önemli. Peki “Lohusa kadın hangi yemekleri yiyebilir?” bu yazımızda bunu inceliyoruz. Öncelikle sizin için olmazsa olmaz sıvılar. İçtiğiniz sular size süt olarak geri dönecek. Özellikle bebeğinizin bakımı için erken saatlerde uyanmanız gerek. Bu yüzden kahvaltı sizin için çok önemli. Emziren anne kahvaltısı özen göstermeniz gereken bir öğün. Yemek hazırlığınızda protein kaynaklarını mutlaka kullanın. Aynı zamanda çorbalar ve mevsiminde sebzeler beslenmenizde bulunmalı. Sağlıklı ve dengeli seçimlerle beslenmenizi güçlendirin. Çünkü beslenmeniz güçlendikçe süt miktarınız artacak. Emziren annelere beslenme önerileri ve emziren anne diyeti için uzman diyetisyen eşliğinde bu sürece başlayabilirsiniz.
1.Lohusa Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?
Lohusa döneminde beslenme, vücudunuzun iyileşmesine ve emzirme sürecini desteklemesine yardımcı olur. Bu dönemde dengeli ve sağlıklı bir beslenme çok önemli. Bol miktarda su için ve lifli gıdalar tüketin. Ek olarak protein ve vitamin açısından zengin besinler tercih edin. Mutlaka yeterli miktarda kalori alın. Doğum şekliniz sezaryense aklınızda “Sezaryen lohusa ne yemeli?” sorusu oluşabilir. Bunun için … yazımıza göz atabilirsiniz. Bu konuda diyetisyeninizin önerilerinden yararlanmanız en doğrusu olacaktır.
2.Yeni Doğum Yapmış Anne Ne Yemeli?
Yeni doğum yapmış bir anne için dengeli beslenme şart. Bu dönemde yedikleriniz size enerji sağlar. Anne sütünü artıran besinler bu yüzden çok önemli. Emziren annelere özel beslenme önerileri:
- Bol Su İçin: Emzirme sürecinde su kaybı artar. Bu yüzden bol su içmeniz önemli. Protein Tüketin: Et, balık, tavuk, yumurta çok iyi protein kaynaklarıdır. Ek olarak süt ürünleri ve kuru baklagillerden de yararlanın. Proteinler dokuların yenilenmesine ve süt üretimine yardımcı olur.
- Yeterli Miktarda Lif Alın: Sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar gibi lifli gıdalar tüketmek sindirimi düzenler. Bununla beraber kabızlık riskini azaltır.
- Demir ve Kalsiyum: Yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler demirden zengindir. Ayrıca süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyumdan zengin besinler de önemli.
- Sağlıklı Yağlar: Zeytinyağı, avokado, kuruyemişler gibi sağlıklı yağ kaynakları tüketin. Çeşitli vitaminler ve mineraller: Renkli sebzeler, meyveler, tam tahıllar çeşitli vitamin ve mineralleri içerir. Yeni annelerin beslenme ihtiyaçları kişisel farklılıklara göre değişebilir. Bu yüzden bir beslenme uzmanından yardım almak faydalı olur.
Emziren Anne Diyetisyeni, Uzman Diyetisyen ve Hemşire Gamze Altınay ile Emzirme Döneminde Beslenme Danışmanlığı programına hemen kayıt olun.
3.Yeni Doğum Yapan Anne Ne Yememeli?
Yeni doğum yapmış bir anne olarak beslenmenizin çok önemli olduğundan bahsettik. Bu süreçte amacımız süt artıran besinler ile sütünüzü artırmak. Sizin ve bebeğinizin sağlığı için bazı yiyecekleri tüketmemeniz gerek. İşte bu besinler:
- Kafein: Aşırı kafein tüketimi bebeklerde uykusuzluğa ve huzursuzluğa neden olur. Bu yüzden kahve, çay ve enerji içeceklerinin fazlasını tüketmeyin.
- Alkol: Emzirme döneminde alkol tüketimi bebeğin gelişimini etkiler. Ayrıca süt üretimini azaltır. Dolayısıyla, alkol tüketiminden kaçının.
- Aşırı Yağlı ve Hazır Gıdalar: Fast food, cips, abur cubur gibi aşırı yağlı ve hazır paketli besinler sindirim sorunları oluşturur. Böylece annenin genel sağlığını olumsuz etkiler.
- Alerjenler: Bazı bebekler anne sütü aracılığıyla alerjik reaksiyonlar yaşayabilir. Süt, yumurta, fındık, deniz ürünleri gibi potansiyel alerjenlerden kaçının.
- Aşırı Baharatlı Yiyecekler: Aşırı baharatlı yiyecekler, annenin sütünün tadını değiştirir. Ayrıca bazı bebeklerde mide problemlerine neden olur.
Her anne ve bebek farklıdır. Hangi besinlerin bebekte olumsuz etkiler oluşturduğuna dikkatli edin. Beslenme konusunda diyetisyeninizin önerilerini takip etmek en iyisi olacaktır.
4.Bebeğe Gaz Yapmayan Besinler Nelerdir?
Bebeğe gaz yapmayan besinler genellikle sindirimi kolay olan besinlerdir. Sabah bebeğiniz için erken saatlerde uyanıyorsunuz. Bu yüzden güne başlarken doğru seçimler yapmanız önemli. Emziren anneler için kahvaltı tabağı gaz yapmayan, besleyici besinlerden oluşmalı. Gaz yapmayan lohusa yemekleri sürecinizi kolaylaştırır. İşte bazı gaz yapmayan besinler:
- Kabak
- Havuç
- Kabak çekirdeği
- Bal kabağı
- Bezelye
- Patates,
- Muz
- Yulaf
- Pirinç
- Balık (hafif pişirme yöntemleri ile)
- Tavuk (hafif pişirme yöntemleri ile)
- Yumurta
- Yoğurt veya peynir
- Süt veya sütsüz alternatifler (badem sütü, hindistancevizi sütü vb.)
- Şeftali (tatlı, olgun olanlar)
Ancak her bebek farklıdır. Hangi besinler bebeğinizde gaz sorunlarına neden oluyor, belirlemelisiniz. Yeni besinlere başlamadan önce diyetisyeninizin önerilerini almak faydalı olur.
5.Lohusa Yemek Tarifleri
Lohusa yemekleri, iyileşme sürecinizi hızlandırır. Ayrıca emzirme dönemini destekleyici özelliktedir. Peki “Lohusa kadın hangi çorbaları içmeli?” ya da “Emziren anne hangi sebzeleri yemeli?”. Bu yemekler genellikle hafif, sindirimi kolay ve besleyici besinleri içerir. Aynı zamanda içerisinde süt yapan besinler bulunur. Bol miktarda su içermesi de önemli. Ek olarak protein, lif, vitamin ve mineral açısından zengin besinleri tüketin. Aşırı yağ ve baharat kullanmayın. Mutlaka taze malzemeler tercih edin. Yemekler, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamaya yardımcı olmalı. Peki “Yeni doğum yapan anneye ne yemek yapılır?”, işte sizler için besleyici üç tarif:
1.Süt Yapan Lohusa Çorbası
Süt yapımını desteklemek için ideal bir lohusa çorbası tarifi. Bu çorba, içeriğindeki protein, lif ve vitaminlerle süt üretiminizi destekler.
Tarif ise şu şekilde:
Malzemeler
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 havuç (rende)
- 1 patates (rende)
- 1 soğan (doğrayın)
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- 6 su bardağı su veya tavuk suyu
- Tuz ve karabiber (damak zevkine göre ayarlayın)
- İsteğe bağlı dereotu veya maydanoz (doğrayın, servis için)
Yapılışı
- Bir tencerede tereyağını veya zeytinyağını eritin. Doğradığınız soğan ve sarımsağı ekleyin. Yumuşayana kadar kavurun.
- Rendelediğiniz havuç ve patatesi ekleyin. Birkaç dakika daha kavurun.
- Yıkadığınız kırmızı mercimeği, suyu veya tavuk suyunu ekleyin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın. Mercimekler yumuşayana kadar pişirin (yaklaşık 20-25 dakika).
- Blender veya çırpıcı ile pürüzsüz hale gelene kadar çırpın.
- Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
- Servis yapmadan önce üzerine doğradığınız dereotu veya maydanozu ekleyin.
Emziren Anne Diyetisyeni, Uzman Diyetisyen ve Hemşire Gamze Altınay ile Emzirme Döneminde Beslenme Danışmanlığı programına hemen kayıt olun.
2.Lohusa Şerbeti
Lohusa şerbeti, doğum sonrası enerji verir. Ek olarak süt üretimini artırmaya yardımcıdır. Ayrıca, tarçın ve zencefil gibi baharatlar sindirimi kolaylaştırır.
İşte basit bir lohusa şerbeti tarifi:
Malzemeler
- 1 litre su
- 1 su bardağı toz şeker veya bal (damak zevkine göre ayarlanabilir)
- Yarım limonun suyu
- 1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı zencefil (isteğe bağlı)
Yapılışı
- Bir tencerede suyu kaynatın.
- Kaynar suyun içine toz şeker veya balı ekleyin. Karıştırarak eritin.
- Şeker eridikten sonra ocağı kapatın. Şerbeti oda sıcaklığına soğuması için bekletin.
- Şerbet soğuyunca içine limon suyunu ekleyin. İsteğe bağlı olarak tarçın ve zencefili de ekleyin. İyice karıştırın.
- Şerbeti servis bardaklarına dökün. Soğuk veya buzlu olarak servis yapın.
Emzirme sürecindeyseniz Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı? blog yazısına ulaşmak için tıklayın.
3.Süt Yapan Lohusa Keki
Emziren anne diyeti için süt yapıcı tarifler çok önemlidir. Süt yapan lohusa tatlısı arıyorsanız bu tarif tam size göre. Bu kek, içeriğiyle süt üretimini artırır. Aynı zamanda sizin için sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalık olacak.
İşte süt yapan lohusa keki tarifi:
Malzemeler
- 2 su bardağı tam buğday unu
- 1 su bardağı toz şeker veya bal
- 1 adet rende havuç
- 1 adet rende elma
- 1 su bardağı süt
- 2 adet yumurta
- 1/2 su bardağı zeytinyağı veya tereyağı (eritin)
- Yarım tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı tuz
- Yarım su bardağı kuru üzüm veya kuru kayısı (isteğe bağlı)
Yapılışı
- Fırını 180°C (350°F) ısıtın. Orta boy bir kek kalıbını hafifçe yağlayın. Pişirme kağıdı ile kaplayın.
- Geniş bir karıştırma kabında yumurtaları ve şekeri iyice çırpın. Ardından süt, zeytinyağı veya eritilmiş tereyağı ekleyin. Son olarak vanilya özütü ve tarçını ekleyip karıştırın.
- Ayrı bir kapta unu, kabartma tozunu ve tuzu karıştırın. Karışımın yarısını yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın.
- Ardından rendelediğiniz havuç ve elmayı ekleyin, iyice karıştırın.
- Kalan un karışımını ekleyin. Homojen bir hamur elde edene kadar karıştırın. İsteğe bağlı olarak kuru üzüm veya kuru kayısı ekleyebilirsiniz.
- Hazırladığınız hamuru yağladığınız veya kapladığınız kek kalıbına dökün.
- Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin. Kürdan batırarak piştiğini kontrol edin.
- Kek fırından çıktıktan sonra biraz soğumaya bırakın. Ardından dilimleyerek servis yapın.
Lohusa Yemekleri ve Daha Fazla Bilgi İçin Bizi Takip Edin!