Duygusal yeme, öfke, üzüntü, utanç ya da tam tersi mutluluk, kutlama, kendini ödüllendirme gibi birçok olumlu veya olumsuz duygularla, yemek yiyerek baş etme sürecidir. Duygusal yeme söz konusu olduğunda açlıktan ziyade duygular ön plandadır. Bu sebeple fiziksel bir açlık hissetmeden yeme davranışı ve sonrasında pişmanlık duygusu meydana gelir. Tüm bu durumların çözümü için sizin bu davranışı neden ve neye karşı gösterdiğinizi keşfetmek önemli. Bu duyguları, besinlerin verdiği mutlulukla bastırmak yerine problemlerle yüzleşip, besinlerin tadını çıkararak, bilinçli ve sezgisel yeme ile sağlıklı beslenme düzeni oluşturabilirsiniz.
Duygusal Yeme Davranışlarına Örnekler; Farkında olmadan duygularınızla yemek yiyor olabilirsiniz. En sık karşılaştığımız duygusal yeme davranışları;
Duygusal Yeme Danışmanlığı Programına Kimler Katılabilir?
Duygusal Yeme Danışmanlığı Hedefleri
Programa kayıt sonrası iptal veya iade durumu bulunmamaktadır.
Duygular ve yeme arasındaki sorunu çözmek için öncelikle sizi tetikleyen duyguyu keşfetmeniz gerekir. Öncelikle kendinize şunu sorun; hangi zamanlarda yemek yemek istiyorsunuz? Yalnızken mi, stresliyken mi ya da başka bir duyguyu yaşarken mi? Sorunu bulduktan sonra bu kısımları doldurmaya çalışın. Örneğin yalnız hissediyorsanız arkadaşlarınızla vakit geçirmeye çıkmak gibi. Bunları yaptığınız halde duygusal açlığa devam ediyorsanız sezgisel yemeyi deneyin. Yani vücudunuzun size verdiği açlık ve tokluk sinyalleriyle ilerleyin. Kriz anlarında kendinize; “Şuan ne hissediyorum?”, “Gerçekten aç mıyım?”, “Bunu yedikten sonra nasıl hissedeceğim?” gibi soruları sorun.
İstenmeyen herhangi bir duyguda aklınıza ilk yemek yemek geliyorsa ve sonrasında kendinizi kötü hissediyorsanız muhtemelen duygusal açlık yaşıyorsunuz. Tabi bunun tanısını koymak için yalnızca bu yeterli değildir. Çeşitli tarama testleri ve ölçeklerle birlikte psikoloğunuzun değerlendirmesi daha doğru olacaktır.
Duygusal açlık psikolojik bir süreçtir. Yani çeşitli duyguları bastırmak için tercih edilen yeme davranışıdır. Dolayısıyla duygusal açlık psikologla birlikte ilerlenmesi gereken bir süreçtir. Buna ek olarak bu yemelerin bir diğer sebebi ise düzensiz beslenme veya kısıtlanmış diyetlerdir. O yüzden hem yeme rutininizi düzenleme açısından hem de kısıtlayıcı davranıştan kaçınmak için duygusal açlıkta diyetisyen ile çalışmanız gerekir.