Yazı İçeriği
Farkındalıklı Beslenme (Mindful Eating) ile Diyet Listesiz Zayıflama
Farkındalıklı beslenme denildiğinde insan durup düşünüyor. ‘Nasıl yani? Ben yediklerimin farkında değil miyim?’ Evet, çoğu kişi ne yediğinin ne kadar yediğinin farkında bile değil! ‘Durup dururken canınız tatlı istediğinde gidip ağzınıza birkaç parça atıyor musunuz? Yoksa durup düşünüyor musunuz? Uygulayacağınız beslenme veya egzersiz programı kadar önemli olan bir diğer etmen farkındalık, beslenme farkındalığıdır. Son dönemlerde yemek yeme, genellikle hızlı bir şekilde yapılan akılsız bir davranış haline geldi. Hızlı yemek büyük bir sorun olabilir çünkü beynimizin tok olduğumuzu anlaması 20 dakika kadar sürebilir. Çok hızlı yerseniz, doluluk sinyali beynimize gidene kadar iş işten geçmiş olabilir.
Bu konuda 2 önemli anahtar kelime var; Duygusal Açlık ve Fiziksel Açlık.
Duygusal açlık, vücudunuzun ihtiyacı olmadığı halde sadece duygusal olarak tüketmek istediğiniz besinlere olan açlığınızı ifade ederken, fiziksel açlık, mide gurultusu, enerji düşüklüğü ile karakterize olan vücudunuzun besine ihtiyaç duyduğu açlık çeşididir. (1)
1.Farkındalıklı Beslenmeye Engel Olan Durumlar Nelerdir?
- Stres
- Tatil psikolojisi
- Çalışma ortamı
- Arkadaş çevresi
- Yaşam koşulları
2.Farkındalıklı Yeme (Mindful Eating) Nedir?
Mindful eating (Farkındalıklı Yeme), yeme alışkanlıklarınız üzerinde kontrol sahibi olmanıza yardımcı yani fiziksel açlıkla duygusal açlık arasındaki farkı farketmenize yardımcı olan bir tekniktir. Kilo kaybını teşvik ettiği, tıkınırcasına yemeyi azalttığı ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olduğu gösterilmiştir. Farkındalık, duygularınızı ve fiziksel hislerinizi anlamanıza ve bunlarla başa çıkmanıza yardımcı olan bir meditasyon şeklidir. (2, 3, 4)
3.Farkındalıklı Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
- Kan şekerinizi kontrol etmeye yardımcı olur.
- Buna ek olarak stresinizi kontrol etmenizi sağlar.
- Çalışmaların büyük çoğunluğu, dikkatli yemenin yeme davranışlarınızı değiştirerek ve stresi azaltarak kilo vermenize yardımcı olduğu konusunda hemfikirdir (5)
- Aşırı yemenizi önler ve kilo kontrolüne destek olur. Yapılan çalışmalarda strese kronik maruziyetin, aşırı yeme ve obezitede de büyük rol oynayabileceği gözlemlenmiştir (6, 7)
- Ek olarak uyku kalitenizi arttırmaya yardımcı olur.
- Zamanınızı daha verimli kullanmanızı destekler.
- Sindiriminize yardımcı olur.
4.Farkındalıklı Beslenme Pratiği
Yemek hakkında düşünme şeklinizi değiştirerek, yeme ile ilişkili olabilecek olumsuz duygular, farkındalık, gelişmiş öz kontrol ve olumlu duygularla değiştirilir (8, 9, 10 )
- Lokmalarınızı 10 kere çiğnediğinizden emin olun.
- Televizyonu kapatarak ve telefonunuzu kapatarak dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın.
- Özellikle sessiz bir ortam tercih edin.
- Yiyeceklerin sizi nasıl hissettirdiğine odaklanın ve yemek sonrası kendinize yediğiniz öğünden ne kadar mutlu olduğunuzu sorun.
- Doyduğunuzda yemek yemeyi bırakın.
- Kendinize neden yediğinizi, gerçekten aç olup olmadığınızı ve seçtiğiniz yemeğin sağlıklı olup olmadığını sorun.
- Başlangıç olarak, bu noktalara odaklanmak için günde bir öğün seçin.
- Buna ek olarak düşünerek ve sorgulayarak yemek yiyin.
Salata Tarifleri; En Kolay, Sağlıklı ve Lezzetli Salatalar tarifine ulaşmak için tıklayınız.