fbpx

Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Gastroenterit ve Beslenme

Polikistik-Over-Sendrom-1280x853.jpg

Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Gastroenterit ve Beslenme

Bağırsak enfeksiyonu, ishal, karın ağrısı, bulantı kusma ile seyreden sindirim sisteminin bir bölümünü etkileyen enfeksiyondur. Kirli su, hijyensiz gıda, seyehat gibi faktörler en sık bağırsak enfeksiyonu sebepleri arasındadır.

1.Bağırsak Enfeksiyonu Nedir?

Gastroenterit ve gastrointestinal enfeksiyon olarak da biline bağırsak enfeksiyonu, sindirim sisteminin bir bölümünü etkileyen ve genellikle virüsler, bakteriler veya parazitler tarafından neden olan bir enfeksiyondur. Belirtiler arasında ishal, karın ağrısı, bulantı, kusma, ateş ve halsizlik olur. Çoğu bağırsak enfeksiyonu hafif ve kendiliğinden iyileşir. Ancak bazı durumlarda tıbbi tedavi gerekebilir. Hijyenik önlemler ve temiz su tüketimi bağırsak enfeksiyonu tedavisi ve önlenmesinde önemlidir.

Uzman Diyetisyen ve Hemşire Gamze Altınay ile Hastalıklara Özel Beslenme Danışmanlığı Programı İçin tıklayın.

2.Bağırsak Enfeksiyonu Neden Olur?

Gastroenterit  nasıl bulaşır? Gastroenterit bir çeşit enfeksiyon hastalığıdır. Bu yüzden enfeksiyona neden olan ajanların vücuda girmesi ve bağışıklık sistemini yenmesi gerekir. Genellikle bakterilerin sebep olduğu bu enfeksiyon türü daha önceden enfekte olmuş kişiyle temas veya kontamine olmuş yiyecek ve içeceklerle de bulaşabilmektedir.

Bağırsak enfeksiyonlarının birçok nedeni vardır, bunlar şunlardır:

  • Virüsler: Norovirüs, rotavirüs gibi virüsler
  • Bakteriler: Salmonella, E. coli, Campylobacter gibi bakteriler
  • Parazitler: Giardia lamblia, Cryptosporidium gibi parazitler
  • Kirli Su ve Gıda: Bu mikroorganizmalar genellikle kirli su veya kontamine gıda
  • Kişisel Temas: Enfekte kişilerle doğrudan temas veya enfekte yüzeylere dokunma
  • Hijyenik Olmayan Koşullar: Temiz olmayan ortamlarda hazırlanan veya saklanan gıdalar
  • Seyahat: Bazı bağırsak enfeksiyonları seyahat sırasında, özellikle de hijyenik olmayan bölgeler
  • Bağışıklık Zayıflığı: Zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler

online diyet

3.Bağırsak Enfeksiyonunun Belirtileri

Gastroenterit hangi test ile anlaşılır? Bağırsak enfeksiyonları çok sık görülen bir sağlık problemidir ve belirtileri genel olarak hastalarda aynı şekilde kendini gösterir. Yine de belirtiler kişiden kişiye ve enfeksiyonun ciddiyetine göre değişebilir. “Bağırsak enfeksiyonu hangi test ile anlaşılır?” diye bakacak olursak bu belirtiler bize yardımcı olacaktır.

Bağırsak enfeksiyonu belirtileri şunlardır.

  • İshal: Sulu, sık ve genellikle ani başlayan dışkılama.
  • Karın Ağrısı ve Kramplar: Şiddetli veya hafif olabilir, genellikle karın bölgesinde ortaya çıkar.
  • Bulantı ve Kusma: Mide bulantısı hissi ve bazı durumlarda kusma görülebilir.
  • Ateş: Enfeksiyona bağlı olarak ateş yükselebilir.
  • Halsizlik ve Genel Kötü Hissetme: Vücut ağrıları, baş ağrısı ve genel halsizlik hissi olabilir.
  • İştahsızlık: Yiyecek ve içeceklere karşı ilginin azalması.
  • Kana Karışan Dışkı: Bazı enfeksiyonlar kanama ile ilişkili olabilir, bu durumda dışkıda kan gözlenebilir.

Bu belirtiler kişiden kişiye ve enfeksiyonun ciddiyetine göre değişebilir. Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız ve şüpheleniyorsanız bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir.

Diyetisyen ve Hemşire Gamze Altınay ile Hastalıklarda Beslenme Tedavisi

4.Bağırsak Enfeksiyonu Nasıl Geçer? Gastroenterit Tedavisi

Gastroenterit tedavisi, enfeksiyonun nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişir. Çok sık görülen bu hastalık istirahat, bol sıvı alımı ve uygun gıdaların tüketilmesiyle beraber en geç 1 hafta içerisinde tedavi edilebilmektedir.

  1. Bol Sıvı Tüketimi: İshal nedeniyle vücut sıvı kaybeder, bu yüzden bol su, elektrolit içeren içecekler tüketin.
  2. Diyet Değişiklikleri: İshal devam ederse, liften yoksun ve sindirimi kolay yiyecekler tüketin. Diyetisyeninizle beraber BRAT diyeti (Muz, Pirinç, Elma Püresi, Tost) uygulayın.
  3. İlaçlar: Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonlar için. Antidiyare ilaçlar, semptomları hafifletebilir, ancak bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde yaygın olarak kullanmayın.
  4. Dinlenme: Vücudun iyileşmesine ve bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olmak için dinlenin.
  5. Semptomların İzlenmesi: Semptomların kötüleşmesi durumunda veya belirtiler devam ederse bir sağlık uzmanına başvurun.

5.Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Bağırsak enfeksiyonu olan hasta ne yemeli? Gastroenterit ne yemeli diye bakıldığında ilk amaç enfeksiyonun neden olduğu semptomları hafifletmek ve iyileşmeyi desteklemek için birtakım önerilere dikkat etmek olacaktır. Bu öneriler aynı zamanda “Evde Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?” sorusuna da cevap olacaktır. İşte gastroenterit için öneriler:

  1. Bol Sıvı Tüketimi: İshal nedeniyle vücut sıvı kaybeder, bu yüzden bol su içmek önemlidir. Ayrıca, elektrolitli içecekler (örneğin, hindistancevizi suyu, elektrolitli  içecekler veya sulu meyve suları) de tüketin.
  2. İyi Beslenme: Hafif ve sindirimi kolay yiyecekler tüketmek önemlidir. BRAT diyetinde tüketilen muz, pirinç, elma püresi ve tost gibi yiyecekler enfeksiyon durumunda bağırsaklara iyi gelen yiyeceklerdir ve bağırsakları dinlenin.
  3. Probiyotikler: Bağırsak sağlığını desteklemek ve sindirim sistemini dengelemek için probiyotik içeren gıdalar veya takviyeler kullanın.Yoğurt, kefir, turşu gibi probiyotik içeren besinler, mide ve bağırsak problemlerini yatıştırmaya yardımcı besinler
  4. Dinlenme: Vücudun iyileşmesine ve bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olmak için dinlenmek çok önemli
  5. İlaçlar: Doktorunuzun önerdiği antidiyare ilaçlarını veya gerekirse antibiyotikleri almak, semptomların hafifletilmesine yardımcı olur
  6. Hijyen: Ellerinizi sık sık yıkamak, özellikle tuvalet kullanımı ve yemek hazırlığından önce, enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olur.

online diyet

6.Bağırsak Dostu Besinler nelerdir?

Bağırsak Onarıcı Besinler, sağlığı iyileştirmek için bu besinleri düzenli olarak tüketmek önemlidir. Ancak, kişisel sağlık durumunuz ve diyet ihtiyaçlarınızı dikkate alarak beslenme düzeninizi ayarlamak önemlidir. Bunun için bir beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz.
Bağırsak sağlığını destekleyen, sindirim sistemini düzenleyen ve bazı bağırsak dostu besinler şunlardır:

  1. Lifli Yiyecekler: Tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve baklagiller gibi lifli gıdalar bağırsak sağlığını destekler. Lif sindirilemez ve bağırsaklardan geçerken sindirim sistemi için faydalı olan bağırsak bakterilerinin besin kaynağıdır.
  2. Fermente Gıdalar: Fermente gıdalar probiyotik bakteriler içerir ve bağırsak sağlığını destekler. Yoğurt, kefir, turşu, kombucha gibi fermente gıdaları tüketmek sindirim sistemini dengeler.
  3. Prebiyotikler: Prebiyotikler, bağırsaklarda probiyotik bakterilerin büyümesini teşvik eden lifli karbonhidratlardır. Soğan, sarımsak, kuşkonmaz, muz, kepekli tahıllar gibi prebiyotik açısından zengin gıdalar tüketmek faydalıdır.
  4. Protein Kaynakları: Kefir, yoğurt ve probiyotik içeren diğer süt ürünleri, protein almanın yanı sıra bağırsak sağlığını destekler.
  5. Sağlıklı Yağlar: Omega-3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağlar, iltihabı azaltır ve bağırsak sağlığını iyileştirir. Somon, keten tohumu, chia tohumu gibi omega-3 yağ asitlerince zengin besinleri tüketmek faydalı olur.

Uzman Diyetisyen ve Hemşire Gamze Altınay ile Hastalıklara Özel Beslenme Danışmanlığı Programı İçin tıklayın.

7.Bağırsak Enfeksiyonuna İyi Gelecek Örnek Diyet Listesi

Evde Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır? Bu konuda ilaç tedavisine ek olarak beslenme tedavisi çok önemli. Bağırsak dostu besinlerle, sizi rahatlatacak beslenme programını 2-3 gün uygulayın. Özellikle mide ve bağırsak problemlerini yatıştırmaya yardımcı besinler ile hazırladığımız beslenme programı iştahsızlık, bulantı-kusma gibi durumlarla baş etmenize yardımcı olacak.

Sabah

  • ⁠Yulaf ezmesi veya tam buğday ekmeğiyle tost
  • ⁠Yoğurt veya probiyotik içeren fermente süt ürünleri
  • Taze meyve (muz, elma gibi sindirimi kolay olanlar)

Öğle

  • Sebzeli tavuk suyu çorbası veya sebzeli mercimek çorbası
  • Tavuk veya ızgara balık
  • Tam buğday pilavı veya bulgur pilavı
  • Pişmiş sebzeler (havuç, kabak, patates gibi)
  • Az yağlı yoğurt

Ara öğün

  • Yağsız yoğurt veya ayran
  • Tuzsuz badem veya ceviz gibi yağsız kuruyemişler
  • Taze meyve veya meyve suyu

Akşam

  • Izgara veya buğulama sebzeli balık veya tavuk
  • Kepekli makarna veya tam buğday makarna
  • Salata (marul, roka, domates, salatalık gibi)
  • Az yağlı yoğurt

Gece

  • Hafif bir atıştırmalık olarak bir dilim tam buğday ekmeği
  • Bitki çayı veya ılık süt

Bu beslenme listesi, sindirimi kolay ve bağırsakları rahatlatıcı yiyecekleri içerirken, yeterli protein, lif, vitamin ve mineral içerir. Ayrıca, bol su içmek ve sıvı alımını artırmak da önemli. Bireysel ihtiyaçlarınıza ve semptomlarınıza bağlı olarak, bir beslenme uzmanıyla çalışmak çok önemli.

Diyetisyen ve Hemşire Gamze Altınay ile Hastalıklarda Beslenme Tedavisi

Hastalıklara Özel Beslenme Danışmanlığı Programı İçin tıklayın.

8.Gastroenterit Hakkında Sık Sorulan Sorular

1.Bağırsak enfeksiyonu ne kadar sürede geçer?

Gastroenterit süresi, enfeksiyonun nedenine, şiddetine ve tedaviye verilen tepkiye bağlı olarak değişir. Hafif bağırsak enfeksiyonları genellikle birkaç gün içinde iyileşirken, daha ciddi enfeksiyonlar daha uzun sürer. Bazı kişilerde bağırsak enfeksiyonu semptomları birkaç gün içinde düzelirken. Diğerlerinde birkaç hafta sürer. Tedavi ile semptomların hafiflemesi ve iyileşme sürecinin hızlanabilir. Ancak, semptomlarınız kötüleşirse, devam ederse veya enfeksiyon ciddi bir şekilde rahatsızlık veriyorsa, bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir. Doktorunuzun önerdiği tedaviyi takip etmek ve semptomları hafifletmek için önerilen yöntemleri kullanmak da iyileşme sürecini hızlandırır.

2.Bağırsak enfeksiyonuna su iyi gelir mi?

Bağırsak enfeksiyonu nedeniyle vücut sıvı kaybettiği için bol su içmek önemlidir. Su, vücudun hidrasyonunu sağlar ve dehidrasyonu önler. İshal nedeniyle sıvı kaybı yaşandığında, bol su içmek sıvı kaybını telafi etmeye ve vücudu hidrate etmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, enfeksiyon sırasında sıvıları elektrolit içeren içeceklerle (örneğin, hindistancevizi suyu, elektrolit içeren içecekler veya sulu meyve suları) desteklemek de önemlidir. Elektrolitler, vücudun normal fonksiyonlarını sürdürmesine ve sıvı dengesini korumasına yardımcı olur.

3.Bağırsak enfeksiyonu için hangi doktora görünmeli?

Bağırsak enfeksiyonu belirtileri yaşıyorsanız veya şüpheleniyorsanız, birincil bakım doktoruna veya aile hekiminize başvurabilirsiniz. Aile hekiminiz, semptomlarınızı değerlendirecek, gerekirse ileri testler yapacak ve uygun tedaviyi önerecektir.

Daha ciddi veya uzun süren bağırsak enfeksiyonları durumunda, “Bağırsak enfeksiyonu tehlikeli midir?” sorusunu aklınıza getirin ve bir iç hastalıkları uzmanı veya gastroenterolog gibi uzman bir doktora görünün. Bu uzmanlar, bağırsak enfeksiyonlarının daha detaylı değerlendirmesi ve yönetimi konusunda uzmanlaşmışlardır.

Eğer semptomlarınız ciddi veya endişe vericiyse, özellikle de dehidrasyon belirtileri varsa (örneğin, aşırı susama, az idrara çıkma, ciltte kuruluk) acil tıbbi yardım almanız önemlidir.

Diyet SalataBağırsak Enfeksiyonu ve Daha Fazla Bilgi İçin Bizi Takip Edin!