fbpx

Aşırı Yeme İsteğini Önlemek İçin 5 Öneri

orange-hue-toned-collection-fresh-produce-royalty-free-image-519723439-1534276011-1280x856.jpg

 

Malum COVİD-19 döneminde hepimiz evlerdeyiz ve çoğu kişinin sorunu ortak;
‘Çok yiyorum, kendime engel olamıyorum! Bunu nasıl önleyebilirim?’

 

Sürekli evdeyiz, mutfağa girdi mi çıkamıyoruz. Öğlen yemeği bitiyor, akşam yemeği hazırlıkları başlıyor, ee bir de üstüne COVİD-19 haberleri geldi mi stres ile birlikte açlık hormonlarımız tavan yapıyor. Yani sorun apaçık ortada.

Biz gelelim çözüme;

1.Mutfak ve buzdolabındaki uyarıcıları göz önünden kaldırın.

Uyarıcı dediğim, kalorisi yüksek hemen tek lokmalık ağıza atılacak besinler. Kekler, börekler, muffinler… Özellikle bunları masadan, buzdolabından kaldırırsak elimiz mecbur meyveye, kuruyemişe gidecek ya da su içip salona geri döneceğiz.

Kalori kaloridir.

 

2. Egzersiz yapın.

Dışarıya çıkamıyoruz, spor salonlarına gidemiyoruz ama evde 10-15 dakikalık egzersizler yapabiliriz. Hatta bunun için ekipmana bile ihtiyacınız yok. En güzel ekipmanınız vücudunuz, kendi vücut ağırlığınızı kullanarak 10-15 dakika egzersiz yapın.

Egzersiz, vücudumuzda açlığı ve iştahı etkileyen özellikle iştahın azalmasına yardımcı anoreksijenik hormonların salınımını arttırır. Yani, egzersiz iştahımızı baskılamaya yardımcı olur.

 

3.Öğün atlamamaya çalışın.

Öğün atladığımızda uzun vade açlık sonucunda kan şekerimizde düşüklük meydana gelir. Bu fizyolojik bir gerçek ama sorun mu? Değil.

Asıl sorun kan şekeri düşüklüğü sonrası yapılan besin tercihlerinde meydana geliyor. Genelde kişilerin tercihleri pratik-hızlı-şekerli ve hemen kan şekerini yükseltecek besinlerden yönelik oluyor ve o an kalori düşünülmüyor. Keşke düşünsek çünkü o durumda 1 paket bisküvi tüketerek koca bir öğünle eşdeğer kalori almış oluyoruz.

Öğün atlarken dikkat edeceğimiz şey; öğün sonrası meyve ve kuruyemiş tercih ederek kan şekerimizin dengeli bir şekilde yükselmesine yardımcı olmak ve kaloriyi abartmamak.

 

4.Su için.

Sık söylenen ama sık uygulanmayan su tüketimi duygudurum bozukluğu ve depresyonla ilişkilendirilerek birçok çalışma yapılmış, hatta bir çalışmada;
Bir topluluktaki kadınları 3 gruba ayırıyorlar;

1.gruba 1,5 litre/gün

2.gruba 2 litre/gün

3.gruba 3 litre/gün

su tükettiriyorlar. Çalışma sonucunda 3 litre su tüketen kadınların canlılık skoru yüksek bulunurken, 1,5 litre su tüketen kadınların depresyona ve dolayısıyla aşırı yemeye eğilimli oldukları bulunmuş.

Yani su tüketimi iştahınızı kontrol etmeye yardımcı olabilir. Bu yüzden gün içerisinde en az 2 litre su tüketmeye özen göstermeliyiz.

 

5.Yeterince uyuyun.

İştah ve açlığı etkileyen en önemli faktörlerden biri uyku. Yapılan birçok çalışmada, uyku eksikliğinin obezite ve aşırı yemeye sebep olduğu gözlemlenmiştir. Hatta 2017 Nobel Kimya Ödülü uyku ve vücut dengesini de bilimsel olarak kanıtlayan ve sunan Sirkdiyen Ritm konusuna verilmiştir.

Dengeli bir yaşam ve sağlık için gün içerisinde 7-8 saat uyuyun.

Bu dönemi ülkece birlikte el ele vererek atlatacağız.

Evde kal ve sağlıklı beslen Türkiye.