fbpx

Beyaz Diyet Nedir ve Nasıl Yapılır? Örnek Beyaz Diyet Listesi

106388158.jpg.webp

Beyaz Diyet Nedir ve Nasıl Yapılır? Örnek Beyaz Diyet Listesi

Beyaz diyet, kolonoskopi işleminden 1-3 gün öncesinde uygulamanız gereken beslenme programı. Posasız, beyaz renkli besinler içeren bu diyet çeşidi bağırsakların temizlenmesi için mutlaka işlem öncesi uygulanmalı.

Uzman Diyetisyen-Hemşire Gamze Altınay ile Kolonoskopi ve Endoskopi Öncesi Beslenme Hakkında bilgi Almak İçin Tıklayın.

1.Beyaz Diyet Nedir? Neden Yapılır?

Beyaz diyet kolonoskopi öncesi uygulayacağınız diyettir. Kolonoskopi öncesi beyaz diyet ile bağırsaklarınızı hazır hale getirmelisiniz. Diyetin doğru bir şekilde uygulamak önemli. Çünkü bağırsaklar görüntülenmeye uygun ve temiz olmalı. Hastalıkların tanısı olan bu test, kolonoskopi işleminden 1 ila 3 gün öncesinde başlar. “Beyaz kolonoskopi diyeti”, adını tüketilen besinlerin beyaz renkli olmasından alır. Aynı zamanda bu besinler düşük liflidir. Beyaz diyet neden verilir diye baktığımızda; bu diyet, bağırsakların temizlenmesini kolaylaştırmak için uygulanır. Beyaz diyette beyaz ekmek ve pirinç gibi sindirimi kolay karbonhidratları tüketin. Ek olarak tavuk, balık, yumurta gibi protein kaynaklarını tüketin. Bu diyette düşük lifli besinleri tercih etmeniz gerek. Sıvı tüketin. Yüksek lifli besinlerin tüketmeyin. Kabuklu meyveler, sebzeler ve tohumlar gibi sindirimi zor besinleri sınırlayın. Kimler beyaz diyet yapmalı diye bakacak olursak bu diyetin spesifik detayları ve süresinin, kişinin sağlık durumuna göre değerlendirin.

online diyet

2.Beyaz Besinler Nelerdir? Kolonoskopi Öncesi Ne Yenir?

Beyaz besinler kolonoskopi öncesi bağırsaklarınızın tamamen temizlenmesini amaçlar. Kolonoskopinin etkin bir şekilde yapılması için sindirimi kolay besinleri tüketin.

  • Beyaz Ekmek veya Beyaz Undan Ürünler: Beyaz ekmek ve  beyaz undan krakerleri tüketin.
  • Beyaz Pirinç: Beyaz pirinç veya pilav tüketin.
  • Tavuk veya Balık: Tavuk göğsü veya yağsız balık çeşitleri tercih edin.
  • Yumurta: Özellikle yumurta beyazını yağsız bir protein kaynağıdır. Bu süreçte iyi bir seçenek.
  • Meyve Suyu: Özellikle elma veya üzüm gibi tanesiz ve posasız olanları tercih edin.
  • Meyve Püresi: Kabuksuz meyvelerden yapılan meyve püresi tüketin.
  • Şekerleme: Özellikle şeker içeriği düşük olan şekerlemeler veya jöle türü ürünleri tercih edin.
  • Süt ve Süt Ürünleri: Yağsız veya az yağlı süt, yoğurt veya peynir tüketin.

Kolonoskopi beslenmesinde, bu besinleri kolonoskopi öncesinde tüketin. Yüksek lifli besinleri tüketmeyin. Kabuklu meyveler, sebzeler, tam tahıllı ürünler yüksek lif içerir. Ek olarak kuruyemişler ve tohumlar posadan zengindir. Sindirimi zor olan bu besinlerden kaçının. Her durum kişiye özeldir. Bu beslenme düzeni hakkında kesin önerileri diyetisyeninizden alın.

3.Beyaz Diyet Yaparken Hangi Besinler Tüketilmemeli?

Kolonoskopi öncesi tüketilmemesi gereken besinler, bağırsakların temizlenmesini zorlaştırabilecek besinlerdir. Kolonoskopi sırasında net görüntüleme önemlidir. Bu yüzden lifli, kabuklu veya sindirimi zor besinleri tüketmeyin. İşte kolonoskopi öncesi tüketmemeniz gereken bazı besinler:

  1. Yüksek Lifli Besinler: Örneğin elma, armut gibi kabuklu meyveleri tüketmeyin. Brokoli, lahana gibi sindirimi zor besinleri beslenmenize eklemeyin. Tam tahıllar yüksek lif içeriğine sahiptir. Tam tahıllı ekmekler yerine beyaz ekmek tercih edin. Kuru baklagiller de sindirimi zor besinlerdir. Fasulye, nohut gibi besinleri tüketmeyin.
  2. Kuru Yemişler ve Tohumlar: Fındık, fıstık, badem gibi kuru yemişler. Ek olarak ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği gibi tohumlar.
  3. Koyu Renkli Meyve Suları: Özellikle posalı meyvelerden yapılan meyve sularını tüketmeyin. Örneğin ahududu veya böğürtlen gibi koyu renkli meyve suları.
  4. Posalı veya Tam Tahıllı Gıdalar: Tam tahıllı besinlerin posa içeriği yüksektir. Örneğin kepekli ekmek, kepekli tahıllar, kahverengi pirinç gibi besinleri tüketmeyin.
  5. Sert ve Lifli Etler: Kırmızı et veya sert etlerin tüketimini sınırlayın.
  6. Alkol ve Kafein: Kolonoskopi öncesinde alkol ve kafein tüketmeyin..
  7. Ağır Yağlı ve Baharatlı Yiyecekler: Ağır yağlı yiyecekler ve baharatlı yiyecekler sindirimi zorlaştırır. Bu yüzden kolonoskopi öncesinde tüketmeyin.

4.Kolonoskopi Çorba Tarifi

Bu çorba, hafif ve besleyici bir seçenek olduğundan kolayca sindirebilirsiniz. Ancak, sağlık durumunuzu göz önünde bulundurun. Doktorunuzun özel talimatları varsa dikkate alın. Bu tarifi uygulamadan önce diyetisyeninize danışın. Kolonoskopi öncesi tüketilebileceğiniz hafif ve sindirimi kolay çorba tarifi :

Tavuklu Sebzeli Kolonoskopi Çorbası:

Malzemeler

  • ⁠2 su bardağı tavuk suyu veya su
  • ⁠1 adet tavuk göğsü (yağsız)
  • Ek olarak 1 adet havuç
  • ⁠1 adet patates
  • Ek olarak 1/2 su bardağı pirinç (opsiyonel)
  • Tuz ve karabiber
  • Ek olarak bir tutam maydanoz (servis için)

Yapılışı

  1. Tavuk göğsünü küp küp doğrayın.
  2. ⁠Havucu ve patatesi yıkayıp küp küp doğrayın.
  3. ⁠Sonra bir tencereye tavuk suyunu veya suyu ekleyin ve kaynatın.
  4. ⁠Kaynayan suya tavuk göğsünü ekleyin. Tavuklar pişene kadar kaynatmaya devam edin.
  5. Tavuklar pişince havuç ve patatesi ekleyin. Eğer kullanacaksanız pirinci de ekleyin.
  6. ⁠Sonra sebzeler ve pirinç yumuşayıncaya kadar kaynatın. Gerekirse su ekleyebilirsiniz.
  7. Çorbanın kıvamını isteğinize göre ayarlayın. Tuz ile karabiber ekleyin.
  8. ⁠Ocaktan almadan önce üzerine ince doğradığınız maydanozu serpin.
  9. ⁠Son olarak sıcak olarak servis yapın.

online diyet

5.Beyaz diyet Hakkında Sık Sorulan Sorular

1.Beyaz diyet kaç gün yapılmalı?

Kolonoskopi öncesi diyet, kolonoskopi gününden 1-3 gün önce başlar. Kolonoskopi gününe kadar devam eder. Ancak, bu süre hastanın durumuna göre değişir. Ek olarak kullanılacak kolonoskopi yöntemine de bağlıdır. Bazı durumlarda, daha uzun bir hazırlık süresi gerekebilir. Bu yüzden diyet daha kısa sürebilir. Örneğin, bazı durumlarda çift dozlu bir hazırlık protokolü uygulanır. Bu durumda diyet süresi daha uzun olur. Bu nedenle, kolonoskopi öncesi detayları doktorunuzdan alın. Sonrasında diyetin süresi ve detayları hakkında kesin talimatları diyetisyeninizden alın.

2.Kolonoskopi diyetinde kahve içilir mi?

Kolonoskopi öncesi diyette kafeinli içeceklerin tüketimini sınırlayın. Özellikle kahve tüketimini sınırlayın veya tamamen çıkarın. Kahve, sindirim sistemini uyarır ve bağırsakları hareketlendirir. Kolonoskopi öncesinde bağırsakların tamamen temizlenmesini zorlaştırır. Bu nedenle, kolonoskopi öncesi kafeinli içeceklerin tüketiminden kaçının.

3.Kolonoskopi diyetinde ekmek yenir mi?

Kolonoskopi öncesi diyette katı besinlerin tüketimini sınırlayın veya tamamen çıkarın. Kepekli ve esmer ekmeklerin lifli yapılarından dolayı sindirimi uzun sürer. Bağırsakları hareketlendirerek kolonoskopi öncesinde bağırsakların temizlenmesini zorlaştırır. Bu nedenle, kolonoskopi öncesinde ekmeğiniz düşük lifli beyaz ekmek olsun.

Diyet SalataBeyaz Diyet ve Daha Fazla Bilgi İçin Bizi Takip Edin!