fbpx

Anne Sütü Arttıran Besinler Nelerdir? Süt Nasıl Artar?

shutterstock_1452282566.jpg.webp

Anne Sütü Arttıran Besinler Nelerdir? Süt Nasıl Artar?

Anne sütü bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını aynı anda karşılayan tek ve en mükemmel besin! Öyle ki her annenin sütü de kendi bebeğine özel! Örneğin prematüre bebeğin annesinin sütü prematüren doğan bebeğine özelken zamanında doğmuş bir bebeğin kendi annesinin sütü kendisine özeldir. Vücudunuz, sizin bebeğinizin ihtiyaçlarını önceden anlar ve tam da o ihtiyaçlara yönelik bir içerik hazırlar. Yani anne sütü bebeğinizin ihtiyaçlarına dinamik bir şekilde uyum sağlayabilen, diğer besinlerle asla karşılayamayacağınız bir besin. Doğum anından 6. Aya kadar dönem dönem içeriği değişen anne sütü genel olarak %87 su, %3.8 yağ, %1 protein ve %7 laktoz içerir. Bu eşsiz süt, D ve K vitamini haricinde, protein, yağ, demir ve mineraller gibi temel besin gruplarının tamamını içerir. Buna ek olarak içerdiği antikorlar sayesinde bebeğinizi hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korur.

Anne sütü ek gıdaya geçiş dönemine kadar bebeğinizin büyüme ve gelişmesine, ishale, üst solunum yolu hastalıklarına ve çene-diş gelişimine önemli katkıda bulunur. Anne sütünün gelme süresi, doğumun şekline, annenin sağlık durumuna  ve doğum saati gibi faktörlere bağlı olarak değişlik gösterir. Ne yazık ki, birçok faktör anne sütünün azalmasına veya kesilmesine sebep olabilir. Anne sütünün oluşumu, miktarı ve kalitesi annenin beslenmesi, fiziksel, ruhsal ve hormonal dengesi ile bağlantılı. Sağlıklı ve dengeli beslenmek, stresten uzak durmak ve  dinlenmek gibi faktörlerle bu durumu önleyebilirsiniz. Anne sütünün kesilmesi veya azalması beslenme kaynaklıysa bu konuda mutlaka bir beslenme uzmanından destek alın. Sizin ihtiyacınıza yönelik hazırlanmış bir beslenme programına ek olarak bu yazıda ele alacağımız süt arttıran besinleri beslenmenize ekleyerek anne sütünüzü arttırabilirsiniz.

Emzirme döneminde beslenme programları hakkında bilgi almak ve sütünüzü arttırmak için Emzirme Döneminde Beslenme Danışmanlığı Programına tıklayın.

1.Anne Sütü Neden Önemlidir?

Anne sütü  bebeğin doğumdan sonraki ilk 6 ayında fizyolojik ihtiyaçlarınını yanı sıra psikososyal ihtiyaçlarını karşılayan en önemli besin kaynağı. İlk 6 ay bebekler için anne sütüyle beslemek büyüme ve gelişmesine destek olur. Buna ek olarak içeriğindeki enerji, yağ, karbonhidrat, enzimler ve hormonlar bebeklerin birçok hastalıkla savaşmasına yardımcı olur. Emzirme döneminde yapılan en büyük yanlışlardan biri, anne sütüne ek olarak bebeğin beslenmesine inek sütünü eklemek. Anne sütünün sindirimi inek sütüne göre daha kolaydır. İçeriğinde bulunan demir ve çinko gibi mineraller sayesinde emilimi inek sütüne göre daha iyidir. Anne sütünün içerisinde ki vitamin, mineral ve protein bebeğin sindirim sistemine ve böbreklerine uygun yoğunlukta ve içeriktedir. Anne sütünün içeriğinde bulunan düşük sodyum oranı böbreklere zarar vermez.

2.Anne Sütünde Bulunan Vitaminler Nelerdir?

  • A vitamini
  • B6 vitamini
  • C vitamini
  • D vitamini
  • Ek olarak potasyum, kalsiyum ve sodyum gibi vitamin ve mineraller

3.Anne Sütü Neden Azalır?

Anne sütü bebekler için hayati bir değere sahip. Fakat bir çok durumda anne sütünde  azalma veya kesilme olabilir.

Anne Sütünün Kesilmesinin Nedenleri

  1. Annenin yetersiz su tüketmesi
  2. Ek olarak dengesiz ve kötü beslenme biçimi
  3. Uykusuzluk, yoğun stres ve kaygı durumu
  4. Ek olarak bebeğin emzirme sıklığının az olması
  5. Doğum kontrol hapları

online diyet

4.Anne Sütü Faydaları Nelerdir?

Anne sütü bebekler için en  doğal antibiyotik. Bebeklerde sık sık karşılanan üst solunum yolları enfeksiyonu, ishal, orta kulak iltihabı ve zatürre riski anne sütünü tüketen bebeklerde daha az rastlanır. Anne sütü bebeklerin nörolojik gelişiminde önemli role sahip.

Anne Sütünün Bebeğe Faydaları

  1. Anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirir
  2. Ek olarak  bebeklerin daha huzurlu olmasını sağlar
  3. Bebeklerin daha rahat uykuya dalmasına sağlar
  4. Daha güçlü bağışıklık sistemini destekler
  5. Bebeklerin sağlıklı büyümesini ve zeka gelişimini destekler
  6. Ek olarak alerjik hastalıkların görülme oranını azaltır
  7. Ağız ve çene yapısı iyi gelişeceği için çürük görülme riskini azaltır
  8. Pnömoni, soğuk algınlığı ve boğmaca gibi solunum yolu hastalıklarının görülme riskini azaltır

Emzirmenin Anneye Faydası

Anne sütünün bebeklere faydasının yanı sıra anneler içinde bir çok faydası bulunur.

  1. Emzirme döneminde, her gün 6-7 çay bardağı, yani 600- 700 ml süt salgılarken anne 700-750 kalori harcar. Yani hiçbir şey yapmadan sadece emzirerek 2 saat orta tempolu yürüyüş yapmış kadar kalori harcarsınız. Bunun sonucunda ise gebelik boyunca aldığınız kiloları sadece emzirerek vermeye başlarsınız.
  2. Buna ek olarak emzirmek, meme kanserine, yüksek tansiyona ve diyabet risklerine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Menopoz sonrasında emziren annelerin osteoporoz yaşama riski  ve kalça kırığı riski emzirmeyen kadınlara oranla daha düşüktür.
Anne Sütü Arttıran Yöntemler

5.Anne Sütü Nasıl Artar? Süt Arttırma Yolları

Hamilelik döneminde ve doğumdan sonra bize gelen en sık soru ‘Sütüm yetecek mi?’ veya ‘Sütüm yetmezse…’ Aklınıza bu sorular geliyorsa aklınızdaki tüm soru işaretlerini ortadan kaldırıp uzman bir diyetisyene Emzirme Döneminde Beslenme Danışmalığı için başvurun.

  1. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edin.
  2. Gün içerisinde bol bol sıvı tüketin. Taze sıkılmış meyve suları, ev yapımı şerbet ve kompostolar, ayran, maden suları, çorba çeşitleri ve olmazsa olmaz su tüketin
  3. Porsiyon kontrolü yapın
  4. Proteinden zengin beslenin. Özellikle et, balık, yumurta,tavuk ve baklagil gibi proteinden zengin besinleri tercih edin.
  5. Stresten uzak durun. Çok stresli hissediyorsanız ılık bir duş alın.
  6. Tabağınızı peynirin beyazıyla, yumurtanın sarısıyla ve sebzelerin renkleriyle renklendirin.
  7. Ek olarak alkolden, kafeinden ve tütün ürünlerinden uzak durun.
  8. Bebeğiniz uyuduğunda siz de uyuyup dinlenin
  9. Bu bir yaşam tarzıdır günlük yaşantınızda da bunlara dikkat edin.

6.Süt Arttıran Besinler Nelerdir?

Süt miktarını arttırmak için annelerin emzirme döneminde beslenmesine dikkat etmesi oldukça önemli. Anne sütünü arttırmak için temel sağlıklı beslenme düzenini bu konuda uzman bir diyetisyenle oluşturun ve Emzirme Döneminde Beslenme Danışmanlığı Programına Başvurun.

  • Tahin
  • Kuru baklagiller
  • Kurutulmuş meyveler ve taze meyveler
  • Çemen
  • Ceviz,fındık,badem,beyaz dut kurusu,hurma ve kayısı
  • Ek olarak yulaf ezmesi
  • Rezene ve papatya çayı
  • Yeşil yapraklılar: Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu, fesleğen ve ısırgan Otu
  • Kimyon, çörek otu
  • Ek olarak sarımsak
  • Kahverengi pirinç, bulgur, arpa
  • Kırmızı pancar
  • Ek olarak avakado
  • Somon balığı, kırmızı et
  • Yumurta
  • Yoğurt ,Peynir ,Kefir
  • Ek olarak su,mineralli su

online diyet

7.Anne Sütü Hakkında Sık Sorulan Sorular

1.Anne sütü en hızlı ne arttırır?

 Annelerin psikolojik, fiziksel veya hormonal durumlardan dolayı anne sütünün miktarı bebek için yetersiz olabilir. Laktojenikler anne sütünün üretiminde ve artmasında rol oynar. Galaktgoglar olarak da adlandıran laktojenikler, psikolojik rahatlama sağlayarak süt hormonunun salgılanmasına destek verir.

Anne sütünü arttırmak için;

Sütünüzün yetmediği durumlarda panik olmayın endişe etmeyin ve bu konuda beslenme uzmanına danışın

  1. Bol su tüketin
  2. Dengeli beslenin
  3. Bebeğinizi sık sık emzirin
  4. Ek olarak doğru pozisyonda emzirdiğinize emin olun
  5. Bebeğiniz emmeyi reddetse bile siz sık sık emzirmeyi deneyin
  6. Bebeğiniz uyurken sizde onunla birlikte uyuyun ve dinlenin

2.Hangi besinler anne sütü yapar?

Anne sütünün büyük bir bölümü sudan oluşur bu yüzden gün içerisinde bol bol su tüketin. Su ve proteinden sonra en çok süt yapan üçüncü besin arpadır. Arpayı ekmeklerinizde, çorbalarınızda veya salatalarınızda kullanabilirsiniz. Ek olarak yulaf, tam buğday, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek gibi yukarıda anne sütü arttıran besinler kısmında yer verdiğimiz süt arttırıcı besinlere mutlaka beslenmenizde yer verin.

3.Lohusa kadına ne süt yapar?

Anne sütünün kalitesini etkileyen en önemli faktör annenin sağlıklı beslenmesidir. Bu dönemde annenin yediklerine ve içtiklerine 2 kat daha fazla dikkat etmesi gerekir.

Lohusa Kadına Süt Yapan Beslenme Önerileri

  1. Sıvı alımını günde 3 litreye çıkarın (10-12 bardak kadar)
  2. Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt, peynir ve kefiri günlük olarak düzenli tüketin.
  3. Proteinden zengin olduğundan yumurta, her gün et-tavuk-balık-köfte, etli sebze yemekleri veya kuru baklagil tüketin.
  4. Yemeklerin içerdiği demirin daha iyi emilebilmesi için yemeklerin yanında maydanoz, yeşil biber ve domates gibi C vitamini içeren sebzeler tüketin.
  5. Her gün mutlaka 3 porsiyon meyve, 7-8 kaşık sebze ve her öğünde salata tüketin.
  6. Mandalina, portakal, turp, greyfurt, üzüm, asitli ve soğuk içecekler gibi gaz yapıcı sebze ve meyvelerden uzak durun.

4.Hangi içecek süt yapar?

Anne sütünün %87’si sudan oluşur. Bu yüzden anne sütünü arttıran en önemli içecek sudur. Ne kadar su içerseniz sütünüz o kadar artar. Buna ek olarak rezene çayı, ayran, ısırgan çayı, lohusa şerbeti, hoşaf gibi tatlı içeceklerde süt miktarınızı arttırmaya yardımcı olur. Buna ek olarak bitki çaylarını beslenme uzmanlarının önereceği şekilde tüketin.

5.Anne sütü hangi saatlerde artar?

Anne vücudunda süt üretimi 13.00-16.00 saatleri arasında yavaşlar, geri kalan saatler de artmaya devam eder. Bu saat dilimlerinde süt kalitesini ve miktarını arttırmak için bebekle beraber uyuyun veya dinlenin ve bol su tüketin.

6.Azalan anne sütü tekrar artar mı?

Annenin emzirme dönemindeki stres ve duygu durumu hormonlara etki eder. Bu durumda anne, yoğun stres, kaygı ve üzüntü yaşıyorsa sütü kesilir veya azalır. Bu nedenle annenin stresi yönetimi, kaygıyı kontrolü ve bu konuda neler yapabileceğini öğrenmesi sütün arttırmak için önemli.

Stres Sonucu Sütü Kesilmiş Annelere Öneriler

  1. Mutlaka her gün açık havada 15-20 dakika yürüyüş yapın.
  2. Dinlendirici müzikler dinleyin
  3. Yoğun stres ve gergin ortamlardan uzak durun
  4. Bebeğinizin uyuduğu zaman diliminde sizde dinlenin
  5. Ek olarak Az az ve sık sık beslenmeye özen gösterim
  6. 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenin
  7. Her emzirme sonrası  1 büyük bardak su için
  8. Ek olarak Beslenme düzeninizi bir beslenme uzmanıyla birlikte hazırlayın .

7.Kolostrum nedir? Ne işe yarar?

Yeni doğan bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayan protein, yağ, karbonhidrat ve  vitaminden zengin bebeğin emdiği ilk süte kolostrum denir. Halk arasında kolostrum, ağız sütü olarak bilinir. Kolostrum olgun süte kıyasla proteini fazla, yağı  ve karbonhidratı düşük, vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Buna ek kolostrum içeriğinin zenginliği bebeğin büyüme ve gelişmesine katkıda bulunur.

9.Kolostrumun en önemli özelliği nedir?

Genel olarak anne sütünden daha koyu bir yapıya sahip. Açık kahverengi, koyu sarı gibi renk tonu kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Buna ek olarak ayırt edici farklı bir özelliği de anne sütü gibi beyaz değil, koyu renkli olması. Kolostrumun kıvamı ise yine anne sütünden biraz daha yoğundur. Krema gibi, sütten daha az akışkan bir kıvamı vardır.

10.Kolostrumunun faydaları nelerdir?

  1. İlk 5 gün bebeğin ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineral içeriğine sahip ilk süttür
  2. Bebeğinizi hastalıklardan koruyucu doğal antibiyotik etkilidir.
  3. Sindirim sistemini geliştirir.
  4. Ek olarak yeni doğan sarılığı riskini azaltır.
  5. Enfeksiyon riskini azaltır.

Diyet SalataAnne Sütü ve Daha Fazla Bilgi İçin Bizi Takip Edin!