fbpx

Çatlak Tedavisi ve Cilt Çatlakları İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

6294baa26f393165391427473.jpg

Çatlak Tedavisi ve Cilt Çatlakları İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Çatlak özellikle kadınları etkileyen estetiksel anlamda rahatsız eden sorunlardan biridir. Hızlı kilo aldığınız, dengesiz beslendiğiniz, çeşitli ilaçlar kullandığınız bir dönemde bu sorunla karşılaşmış olabilirsiniz. Üstelik sadece bu dönemler değil özellikle gebelik döneminde her kadının korkulu rüyası kesinlikle çatlaklar. Hiç  moralinizi bozmayın çünkü bu çatlaklardan kurtulmanız xmümkün. Günümüz teknolojisinde çeşitli lazer tedavileriyle birlikte uyguladığınız sağlıklı beslenme planıyla çatlaklarınıza elveda demeye hazır olun.

1.Deri Çatlağı Nedir?

Cilt çatlağı başka bir deyişle striae derideki dermis yapının zayıflaması ve gerilmesiyle ortaya çıkan çizgi şeklindeki izlerdir. Bu cilt çatlakları ciddi bir sorun olmasa da estetiksel anlamda rahatsız edici problemlerdendir.

2.Çatlak Neden Olur?

Karın çatlakları neden olur?  Karın çatlakları özellikle gebelik döneminde oluşsa da cilt çatlaklarının sadece kadınlarda gebelikte olduğunu düşünmemeniz gerekir. Cilt çatlağının birçok farklı sebebe bağlı oluşması mümkündür. Bunlar;

  • Hızlı kilo alma ve zayıflama,
  • Vücuttaki su oranının yetersiz olması,
  • Hormonal değişikliklerin olduğu dönemler: gebelik, ergenlik dönemleri,
  • Enfeksiyon,
  • Cushing sendromu gibi vücutta steroid hormon seviyelerinin arttığı durumlar,
  • İmmün sistem yetmezlikleri,
  • Obezite,
  • Genetik yatkınlık,
  • Kronik karaciğer hastalıkları,
  • Doğum kontrol hapları,
  • Uzun süre kortizonlu krem ve/veya hap kullanma,
  • Cildin ince ve hassas yapıda olması.

online diyet

3.Çatlak Belirtileri Nelerdir?

Deri çatlakları gözle görülebilir olduğundan fark etmeniz için ekstradan yapmanız gereken bir şey yoktur. Vücudunuzda oluşan cilt çatlakları öncelikle kendini koyu mor bir şekilde belli eder. Bu çatlakların göğüslerde, karında, bacaklarda, kalçada, sırtta ve vücudun pek çok yerinde ortaya çıkması mümkündür. Oluşan bu deri çatlaklarının yoğunluğu ve rengi kişiden kişiye değişse de renkleri bir süre sonra açılır.

Çatlak Tedavisi

4.Çatlak Çeşitleri ve Evreleri Nelerdir?

Deri çatlaklarının 2 formu vardır. Bunlar striae rubra ve striae alba olarak adlandırılır. Çatlaklar başlangıçta kırmızı ve morumsu olarak görünür. Daha sonra bu renk solarak sanki bir kırışıklık gibi beyaz bir görüntüye sahip olur. Deri çatlaklarındaki değişimler strianın erken ve geç evrede olup olmamasına göre değişir. Erken klinik evrede yüzeysel damarlarda genişleme olur. Deri çatlaklarının evrelerine değinecek olursak;

  • 1.Evre: Enflamasyonlu kırmızı renkte görülen çatlaklardır.
  • 2.Evre-a: Stria yapısında açılma olmaz, elle muayene edildiğinde deride çökme yoktur. Bu cilt çatlakları beyaz renktedir.
  • 2.Evre-b: Bu evrede cilt çatlakları beyaz renkte olup elle muayene sırasında deride çökme vardır. 2.evrede striada açılma yoktur.
  • 3.Evre-a: Beyaz renkte olup, striada 1 cmden az olan bir açılma vardır. Bu evrede derin incimsi çizgilenme yoktur.
  • 3.Evre-b: Bu evrede çatlak içerisinde incimsi çizgilenme olur.
  • 4.Evre: Bu evrede striada açılma en fazla olup çatlaklar beyaz renktedir.

5.Deri Çatlakları Nasıl Geçer?

Cilt çatlağı tedavisi amacı; kolajen liflerin azalmasını önlemek ve bu lifleri uyarmayı sağlamaktır. Ayrıca çatlak cilt tedavisinde cilde elastikiyet kazandırmak ve nem dengesini sağlamak oldukça önemlidir.  Bu yüzden çeşitli çatlak giderici tedaviler uygulanır. Bunlar iğneli cihazlar, enjeksiyon ve çatlak kremidir. “Cilt çatlakları nasıl geçer, vücut çatlakları nasıl yok edilir?” diye merak ediyorsanız burayı detaylıca inceleyin.

  1. Fraksiyonel Lazer: Bu tedavideki en etkili yöntemlerdendir. Lazer ışınları sayesinde, çatlak görülen bölgeyi onarmak için kolajen üreten dokuları uyarır. Böylece, daha öncesinde yavaşlamış ve azalmış olan kolajen doku üretimi artar.
  2. Radyofrekans: Cihaz üzerinde bulunan iğneler aracılığıyla çatlak oluşumu görülen bölgeye radyofrekans dalgaları verilir. Bu uygulamanın ne kadar süreceği çatlakların yoğunluğuna bağlı olarak değişir.
  3. PRP: Bu yönteme kişiden kan alınmasıyla başlanır. Daha sonra ayrıştırılan kan çatlak sorunlu bölgeye enjekte edilir.
  4. Cilt Çatlak Kremi: İçerisinde C vitamini bulunan ve kolajen takviyesi içeren kremler çatlak tedavisini desteklemek için oldukça önemlidir. Fakat bu yöntem diğer tedavilerle birlikte kullanılırsa daha etkili bir sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.

6.Ciltteki Çatlaklara Ne İyi Gelir?

Çatlak tedavisindeki en önemli çözüm öncelikle derinizin ihtiyaç duyduğu nemi karşılamaktır. Bu yüzden günde 2-3 litre su tüketimine dikkat etmeniz gerekir. Aynı zamanda hızlı kilo alma ya da kilo vermelerin de çatlaklara neden olduğunu söyleyerek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaya odaklanmanız gerekir. Bu sayede oluşan çatlakların yoğunlaşmasının önüne geçmiş olursunuz.

Çatlak Tedavisi

7.Cilt Çatlakları İçin Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Cilt çatlaklarını önlemek için öncelikle sağlıklı beslenme ve su tüketiminize dikkat etmeniz gerekir. Bunlara ek olarak hemen hemen her evde bulunan malzemelerle bu sorundan kurtulmanızı kolaylaştırabilirsiniz. Nasıl mı? İşte cilt çatlakları için bitkisel çözümler;

  • Aloe Vera: Nem oranı yüksek olan bu bitkiyi haftanın en az 2 günü çatlak olan bölgelere uygulayın.
  • Patates: Zengin bir vitamin mineral kaynağı olan patatesin ister suyunu çıkarın ister kalın dilimlerle kesin. Çatlakların üzerine daire şeklinde masaj yaparak haftada 1-2 kez uygulayın.
  • Zeytinyağı : Doğal bir şifa kaynağı olarak bilinen zeytinyağını benmari usulü ısıtın. Daha sonra bir pamuk yardımıyla ya da ellerinizle masaj yaparak, çatlak bölgeye uygulayın.
  • Keten Tohumu: Bitkisel kolajen kaynağı olan keten tohumu, çatlak tedavisinde kullanılan güvenli bitkisel çözümlerden biridir. Bu besini hem beslenmenize ekleyin hem de sorunlu bölgelere yağını sürmeyi deneyin.
  • Kakao Yağı: Kan dolaşımını harekete geçirdiği için cildin kendi kendini onarmasına yardımcıdır. Masaj yaparak uygulayacağınız kakao yağıyla çatlakları azaltmanız mümkün özellikle de gebelikte bu çatlakların oluşmaması için mutlaka kullanmanızı öneririm.
  • Badem Yağı :Cilt bakımında sıklıkla kullanılan badem yağını duş sonrasında masaj yaparak uygulamanız çatlakların azalmasına destek olacaktır.
  • Hint Yağı:  Çatlak olan bölgeye Hint Yağı ile uzun uzun masaj yaptıktan sonra, yağın etkisini arttırmak için bölgeye sıcak uygulamanız gerekir.

online diyet

8.Çatlak Kremi Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Selülit tedavisinde de olduğu gibi çatlaklarda da çeşitli kremlerden destek almak süreci kolaylaştırır. Bu kremler cildin elastikiyetini artırarak çatlakların önlenmesine yardımcı olur. “Cilt çatlağına ne iyi gelir, neler yapabilirim?” diye düşünüyorsanız sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez bu kremleri uygulamayla başlayın.  Kremi masaj yaparak sorunlu bölgelere tamamen yedirin. Bu şekilde düzenli kullandığınızda hem çatlaklarınızın oluşmasını önleyebilir hem de var olan çatlakların görünümünü azaltmanız mümkündür.

9.Deri Çatlakları Hakkında Sık Sorulan Sorular

1.Genç Yaşta Çatlak Neden Olur?

Hamilelik, hızlı kilo alma veya verme, genetik faktörler ve yukarıda bahsettiğim birçok faktöre bağlı çatlakların oluşması olasıdır. Yani aslında yaştan bağımsızdır. Ergenlerde de vücut çatlakları da oluşabilir.

2.Çatlak İzi Geçer mi?

Çatlak izlerinden kurtulmak zor ama imkansız değildir. Çeşitli lazer uygulamaları ve teknolojilerle bu sorundan kurtulmanız mümkündür.

3.Vücuttaki Çatlaklar Neden Kaşınır?

Çatlakların oluşmasında vücudun nem dengesi oldukça önemlidir. Deri ihtiyacı olan vitamin ve minerali alamadığında bir süre sonra nem dengesini koruyamaz. Bu durum genelde kendini kaşıntılarla gösterir.

4.Cilt Çatlakları için Hangi Doktora Gidilmeli?

Beyaz veya kırmızı çatlaklar nasıl geçer diye merak ediyorsanız öncelikle bir dermatologla görüşmeniz gerekir. Bu sayede doktorunuz hem çatlakların yoğunluğunu hem de ona göre tedaviyi belirleyecektir.

5.Karın Çatlakları Nasıl Geçer?

Karın çatlağı tedavisinde mutlaka bir dermatologla çalışmanız gerekir. Doktorunuz çatlaklarınızı değerlendirdikten sonra çatlak giderici krem, lazer, mezoterapi ve plazma enerjisiyle bu sorundan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

6.Bacak Çatlakları Nasıl Geçer?

Karın çatlaklarına benzer şekilde kimyasal peeling, çatlak ve selülit kremi, radyofrekans ya da lazer yöntemleri ile çatlak görünüme elveda demeniz mümkündür.

Diyet SalataÇatlak ve Daha Fazla Bilgi İçin Bizi Takip Edin!