fbpx

Metabolizma Hızlandırma Yolları Nelerdir? Yağ Yakıcı Besinler

Calories-on-App-sm-scaled-1-1280x961.jpg

Metabolizma Hızlandırma Yolları Nelerdir? Yağ Yakıcı Besinler

Metabolizma hızlandırma, diyet yapıp kilo veremeyen herkesin en çok merak ettiği konudur. Diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum diyorsanız, bu işi en temelinden çözmeye başlayalım. Metabolizma ne demek? diye merak ediyorsanız tanım olarak aldığınız kalorilerin enerjiye dönüşme hızı diyebiliriz. “Diyet yapmadan kilosunu koruyan birçok insan varken ben neden koruyamıyorum? Bu durumun bir nedeni olmalı.” diye düşünüyor olabilirsiniz. Bunun nedeninin vücut hızınızın yavaşlığı olabileceğini bilmeniz gerekir. Bu hız hareketlilik seviyenize, yaşınıza, beslenme tarzınıza hatta cinsiyetinize göre bile farklılık gösterir.

1.Metabolizma Nedir?

Hücrelerin ve organizmanın canlı durumunu sürdürmesinde yer alan tüm kimyasal olayları tanımlamak için kullanılır. Beslenme ise zayıflamanın anahtarıdır. Neden mi? Çünkü beslenme enerjinin oluşup metabolik olaylar için kullanılmasına neden olur.  Enerji oluşumu, metabolik sürecin hayati bileşenlerinden biridir.

2.Metabolizma Hızı Nasıl Ölçülür?

Herkesin kilo verme hızı birbirinden farklıdır. Bu hız yaşa, cinsiyete, genetik faktörlere, beslenmeye, sıcaklığa ve varsa hastalık durumuna göre farklılık gösterir.

Metabolizma Hızı Nasıl Hesaplanır? Kendi Hızınızı Hesaplamak İçin Tıklayın.

Total

BMH hesaplamak için kullanılan diğer yöntemse, BIA cihazları denen diyetisyen ofislerindeki tartılardır. Bu cihazlar, vücudunuzdan çok küçük şiddette bir elektrik akımı geçirerek yağ, kas, kemik, su gibi bileşenlerin miktarını belirler ve BMH h

3.Metabolizma Hızı Nasıl Arttırılır?

“Zayıflayamıyorum, kilo vermemi hızlandırmak için neler yapılmalı?” diyorsanız öncelikle mutlaka yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeye çalışın. Yeni alışkanlıklar kazanarak bu hızı arttırmanızın mümkün olduğunu unutmayın.

İşte metabolik süreci hızlandırma yolları;

  1. Protein ağırlıklı beslenin.
  2. Su tüketiminizi arttırın, günde en az 2-3 litre su tüketin. Çalışmalar daha fazla su tüketen kişilerin metabolizmalarının daha hızlı çalıştığını gösterir.
  3. Egzersiz yapmak da metabolizma arttırıcı şeylerden biridir.  Bu nedenle sas kütlenizi arttırmak için egzersiz yapın.
  4. Kapsaisinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Bu etkisi nedeniyle yemeklerinize pul biber gibi baharatları eklemeye çalışın.
  5. Az ve sık beslenmeye özen gösterin. Bu şekilde beslendiğinizde sindirim sisteminiz sürekli aktif olacak ve metabolik hızınız düşmeyecektir.
  6. Günlük yaşantınızda hareketli olmaya, ayakta kalmaya çalışın. Ayakta geçirilen sürenin artması metabolik hızı da arttıracaktır.
  7. Son yıllardaki çalışmalar kafeinin metabolizmayı hızlandırdığını gösteriyor. Bu nedenle gün içinde çay, kahve ve yeşil çay gibi içecekleri içmeye özen gösterin.
  8. Yeterli ve kaliteli bir uyku süreci geçirdiğinizden emin olun. Sürekli uykusuz kalmanız metabolik hızın da azalmasına neden olacaktır.

4.Metabolizma Yavaşlatan Şeyler Nelerdir?

Metabolik süreci hızlandırma için yapılacak şeylerden bahsettikten sonra “Metabolizmayı neler yavaşlatır?” diye düşünebilirsiniz. Sağlıksız bir beslenme ve yaşam tarzı, yaşın ilerlemesi, hastalıklar vb. birçok faktör metabolik hızınızı olumsuz etkiler. Peki sadece bunlar mı? Elbette değil. Bu hızı etkileyen birçok faktör daha var:

  1. Genler: Eğer vücudunuzun dinlenme halindeki kalori harcaması yavaşsa genlerin de etkisi yadsınamaz.  Bu noktada genlerinizi değiştiremeyeceğiniz için yaşam tarzınızı değiştirmeye odaklanmanız gerekir.
  2. Hormonlar: Tiroidlerin az veya çok çalışması, kortizol hormonunun yüksekliği ya da obezite gibi hastalıklarda metabolik hızınızda değişiklik olur.
  3. Uyku: Kaliteli bir uyku metabolizmanızın da dengeli olmasını sağlar. Uykusuzluk bu hızı azaltacağından öncelikle uykunuzu düzenlemeye çalışın.
  4. Yetersiz Su: Araştırmalar suyun vücudun kalori yakmasına ve kilo kaybını hızlandırmasına yardımcı olduğunu gösterir. Dolayısıyla suyu az tükettiğinizde metabolik hızınız da yavaşlar.
  5. Yetersiz Kalsiyum: Kalsiyum denilince aklınıza ilk kemik sağlığı geliyor değil mi? Aslında o kadar değil bu mineral metabolik süreçler için de oldukça önemli. Bu yüzden beslenmenize süt ve süt ürünlerini dahil etmeye çalışın.
Metabolizma Hızlandırma

5.Metabolizma Hızlandıran Besinler Nelerdir?

Havaların soğuk olması ve hareketsizliğe bağlı olarak metabolik hız azalır. Bu da zayıflama sürecinin yavaşlamasına ve kilo almalara neden olur. Hızlı bir metabolizmaya sahip olmak hem kilonuzu daha rahat korumanıza hem de zayıf kalmanız konusunda oldukça önemlidir. Peki “Ne yersek metabolizma hızlanır, metabolizma hızlandıran yiyecekler var mıdır?” derseniz işte detaylar;

1.Metabolizma Hızlandırıcı Meyveler

  • Yaban Mersini: Yüksek düzeyde lif içeren yaban mersini, insülini sabit tutmaya yardımcı olur. İnsülin stabil olduğunda, metabolik süreç en iyi şekilde çalışır.
  • Çilek: Düşük kalorili ve yüksek lifli olması sayesinde iştahınızın azalmasına ve kilo kaybının desteklenmesine yardımcıdır.
  • Turunçgiller: Greyfurt ve portakal gibi meyveler yağ yakan C vitamini içerir. Ayrıca buna ek olarak daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayan lif içerirler.

2.Metabolizma Hızlandırıcı Sebzeler

  • Brokoli: Brokoli, turpgiller sebze ailesinin bir üyesidir. Yüksek su ve lif içeriği ile oldukça tok tutan bir besindir.
  • Enginar: Lif iyi çalışan bir metabolik sürecin anahtarlarından biridir. Enginar da sindirimi, kan şekerini ve daha fazlasını düzenlemeye yardımcı olan bir lif kaynağıdır.
  • Avokado: E vitamini, potasyum, demir ve magnezyum içeren avokado sağlıklı bir yiyecektir. Özellikle magnezyum içeriğiyle sağlıklı kan şekeri ve insülin seviyelerini ve bağırsak hareketlerini destekler.  Bu yüzden mutlaka metabolik hızlandıran diyet listesinde olması gerekir.

Sağlıklı Yemek Tarifleri E-KitapMetabolizma Hızlandıran Pratik Yemek Tarifleri

6.Metabolizma Hızlandıran İçecekler Nelerdir?

Metabolik hızı arttıran yiyeceklere ek olarak içecekler de mevcuttur. Bu içecekleri beslenme rutininize ekleyerek kilo verme sürecinizi hızlandırın.

  1. Yeşil Çay: Yeşil çay epigallokateşingallat polifenolünü içerir. Bu polifenol metabolizmayı hızlandırıcı bir etkiye sahiptir.  Yüksek kafein içeriği ile birlikte günde 2-3 fincan yeşil çay tüketmeniz daha fazla kalori harcamanıza yardımcı olur.
  2. Kahve: Kahve içeriğindeki kafein sayesinde metabolizmanın hızlanmasına ve yağ yakımına yardımcı olur. Özellikle egzersizden 30 dakika önce içilen sade kahve egzersiz sırasında metabolizma hızını da arttırarak, yağ yakımını sağlar. Bu nedenle kafeinin dozunu abartmadıkça metaboliz hız arttırma etkisini unutmayın.
  3. Süt: Vücudumuzun protein, yağ ve karbonhidratı yeterli dozda içeren en değerli besin kaynaklarından biri olan sütün, içeriğindeki kalsiyum sayesinde özellikle göbek bölgesindeki yağlanmayı azalttığına dair olumlu çalışmalar vardır. Bu yüzden kilo verme süreçlerinde mutlaka süt ve süt ürünlerini tüketmeye özen gösterin.

7.Metabolizma Hızlandırıcı Çaylar Nelerdir?

Metabolik hızı arttıran çay denince akıllara ilk yeşil çay gelse de hibiskus, mate, beyaz çay gibi çeşitler de bu etkiyi gösterir. Kilo vermenizi kolaylaştırıp aynı zamanda ödem atmanızı sağlayan çayları tüketerek fazlalıklarınıza elveda demeniz mümkündür.

Metabolizma Çayı ve Ödem Çayına ulaşmak için tıklayınız.

8.Metabolizma Hızlandıran İlaçlar

Glifor, metformin gibi ilaçların amacı kan şekerinizi düzenlemek ve insülin direncini yok etmektir. Bu ilaçlar hastanın kilo vermesine ve yağ yakımının düzene girmesine yardımcı olur. İnsülin salgılanmasının düzene girmesi ile beraber obezitenin en büyük nedeni olan kontrolsüz açlık ortadan kalkar ve metabolik süreç hızlanır. Fakat burada önemli olan şey bu ilaçların doktor önerisiyle kullanılmasıdır. Bu yüzden öncelikle bir iç hastalıkları uzmanına görünmeniz daha doğru olacaktır.

Glifor hakkında tüm detayları öğrenmek için tıklayınız.

9.Metabolizma Hızlandırıcı Vitaminler

Kilo vermek için kalori açığıyla birlikte iyi planlanlanmış bir beslenme programı uygulamak gerekir. Ancak düzenli beslenemediğinizi veya metabolik sürecin yavaş çalıştığını düşünüyorsanız bir kan testi yaptırarak D, B grubu vitaminleri, magnezyum ve B12 gibi vitaminlerin takviyesini yapmak metabolik hızı arttırıp kilo vermenizi kolaylaştıracaktır.

10.Metabolizma Hakkında Sık Sorulan Sorular

1.En Çok Metabolizmayı Ne Hızlandırır?

Yağ yakıcı besinlerle hazırlanan bir diyet, spor ve günde ortalama 3 litre su tüketimi en etkili metabolik süreci hızlandırıcı taktiklerdir.

2.Sabah Aç Karnına Metabolizma Hızlandırma için Ne Yapılmalı?

Sabah aç karnına metabolik süreci hızlandırma için eğer midenizde herhangi bir rahatsızlık yoksa güne 1 büyük bardak sirkeli su ile başlayın. Mide problemleriniz varsa sirkeli su yerine detoks suyu yapın. Daha sonra ise protein ağırlıklı bir kahvaltı ve yeşil çayla birlikte ilk öğününüzü yapın.

3.Limonlu Su İçmek Kilo Verdirir mi?

İçerisindeki c vitamininden dolayı limonlu su; hem metabolik süreci hızlandırmaya hem de vücudunuzdan toksinleri atmaya yardımcı olur. Aç karna içilen limonlu ılık su, sindirim sisteminizi hazırlayarak vücutta daha iyi bir besin emilimi sağlar. Tek başına kilo verdirmese de kalori açığıyla birlikte her sabah limon suyu içmeniz kilo vermenizi kolaylaştırır.

4.Elma Sirkeli Su İçmek Kilo Verdirir mi?

Elma sirkesi kan şekerinin yükselmesini engelleyen bir etkiye sahiptir. Araştırmalar sirkenin yağ yakan belirli genleri etkinleştirdiğini öne sürüyor. Dolayısıyla eğer kilo vermek istiyorsanız elma sirkesini sofranıza dahil etmenizi öneririm.

5.Türk Kahvesi İçmek Metabolizmayı Hızlandırır mı?

Türk kahvesi bolca kafein içeren bir içecektir. Kafein ise metabolik süreç hızınızı %3-11 arasında arttırır. Yani yağ yakma ve kilo verme sürecinizi destekler. Eğer hem kilo vermek hem de daha enerjik ve zinde hissetmek istiyorsanız mutlaka türk kahvesi tüketin.

6.Kilo Vermek İçin Sabah Ne İçmeli?

Zayıflama sürecinizi hızlandırmak ve daha iyi hissetmek için güne ödem atıcı metabolik süreci hızlandırıcı detoks sularıyla başlamanız gerekir. Bu sular hem lezzetli olmalarıyla hem de vücudunuzu toksinlerden arındırmasıyla kilo vermenizi kolaylaştıracaktır. Birbirinden lezzetli en etkili detoks suları tarifleri için buraya tıklayın.

7.Metabolizma Nasıl Şaşırtılır?

Zayıflama sürecinde kilo verdikçe vücut direnmeye başlar. Dolayısıyla kilo verme hızında yavaşlamalar ve duraksamalar görülür. Bu kısımda metabolik şoklama yapmak gerekir. Neden mi? Çünkü vücudunuzu aynı beslenme rutinine alıştırdığınızda bir süre sonra vücut daha az kalori yakmaya başlar. Böyle dönemlerde öğün sayınızı değiştirerek veya diyetinizin içeriğini değiştirerek metabolik süreci hızlandırmanız gerekir. “Peki nasıl yapacağım?” derseniz örneğin; 3 öğün besleniyorsanız bu hafta 2 öğün yapın veya 1 haftalık ketojenik diyet gibi farklı diyetler uygulamaya çalışın.

8.Metabolizma En Hızlı Ne Zaman Çalışır?

Metabolik süreci en hızlı sabah saatlerinde çalışır. Çünkü insan anatomisinin sirkadiyen ritmi gündüz çalışmaya akşam ise dinlenmeye odaklıdır. Bu yüzden akşam saatlerinde metabolik hız yavaşlar. Dolayısıyla akşam yediğiniz kalorili yiyeceklerin sindirimi de daha zor olur.

Diyet Salata

Metabolizma ve Zayıflama İçin İnstagramdan Bizi Takip Edin.