fbpx
shutterstock_621944645.jpg

Metabolizma Hızı Hesaplama

Metabolizma, vücudun tüm hücrelerinde meydana gelen ve vücudun enerji ihtiyacını karşılayan reaksiyonlardır. Çok zor kilo veriyor olduğunuzu veya metabolizmanızın yavaş olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Doğru besinler ve size uygun beslenme programıyla metabolizmanızı hızlandırmanız mümkün!

1.Metabolizma Nedir?

Metabolizma, vücutta gerçekleşen yapım ve yıkım olaylarının toplamıdır. Örneğin yediğiniz bir meyvenin vücutta yıkılarak enerjiye dönüşmesi bir metabolizmadır. İhtiyaç fazlası olan enerjinin tekrar yağ olarak depolanması şeklindeki yapım olayı da bir metabolizmadır. Bu metabolik süreçler yaş, cinsiyet, boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve bu ağırlığın kompozisyonu gibi birçok faktörden etkilenir.

2.Metabolizma Hızı Nasıl Ölçülür? Bazal Metabolizma Hızı Hesaplama

Total

BMH hesaplamak için kullanılan diğer yöntemse, BIA cihazları denen diyetisyen ofislerindeki tartılardır. Bu cihazlar, vücudunuzdan çok küçük şiddette bir elektrik akımı geçirerek yağ, kas, kemik, su gibi bileşenlerin miktarını belirler ve BMH hızınızı ölçer.

1 Ayda 10 Kilo Verdiren Diyet Listesi, 10 Kilo Nasıl Verilir? blog yazısına ulaşmak için tıklayınız.

3.Metabolizma Hızlı Çalışırsa Ne Olur?

Metabolik süreçlerin hızlı olması, BMH değerinizin fazla olmasıdır. Bu durum da hayatta kalmak için, uyumak için, işe gitmek ve diğer tüm günlük hayat aktivitelerini gerçekleştirmek için harcadığınız enerjinin fazla olduğunu gösterir. Bu sayede yeseniz de kilonuz artmaz veya çok daha yavaş artar.

4.Metabolizma Hızı Nasıl Arttırılır? Metabolizmayı Hızlandıran Şeyler Nelerdir?

Metabolizmayı hızlandırmanın birçok yolu mevcut. Bu yöntemlerden birkaçını uygulamak bile metabolizma hızınızı çok arttırır.

  1. Kilo vermek : Vücuttaki metabolizma hızını artıran dokular kaslar, yavaşlatan dokuya da yağlar diyebiliriz. Kaslar çalışkan hücrelerdir, çok daha fazla enerji harcarlar. Yağlar, daha tembellerdir ve metabolizma hızını azaltırlar. Yani vücuttan yağ kaybı olması, vücuttaki kasların oranını artırır ve metabolizmayı hızlandırır.
  2. Yeterli sıvı tüketimi : Su, vücuttaki tüm faaliyetlerin devamı için olmazsa olmazdır. Yağ yakmanın susuz gerçekleşmesi mümkün değildir. Günde en az 2-2.5 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin.
  3. Spor yapmak : Kasların metabolizmayı hızlandırdığından bahsetmiştik. Dolayısıyla hem kas kütlenizi artırmak hem de var olan kasların enerji harcamasını sağlamak için spor yapın.
  4. Protein ağırlıklı beslenmek : Protein ağırlıklı beslenmek, kas yapımı için önemlidir. Bunun yanı sıra proteinin vücutta yakılması için gereken enerji miktarı fazladır. Buna besinlerin termik etkisi denir.
  5. Besin çeşitliliği sağlamak : Tek tip beslenmek, metabolizma hızınız için ve genel olarak sağlığınız için kötüdür. Beslenmenizde protein, karbonhidrat ve yağ kaynaklarının hepsine yer verin. Bunları da kendi içerisinde mutlaka çeşitlendirin.
Metabolizma Hızını Hesapla

5.Metabolizmayı Yavaşlatan Şeyler Nelerdir?

Aslında, metabolik süreci yavaşlatan durumları sağlıksız bir beslenme düzeni ve hareketsiz yaşam olarak özetleyebiliriz.

  1. Yağ kazanımı : Sağlıksız beslenerek alınmış kilolar metabolizmanızı yavaşlatır. Dengeli beslenip spor yaparak aldığınız kas kütlesi bizim dostumuzdur ancak yağ kaybından kaçınmalıyız.
  2. Fast Food Tüketimi : Fast foodlar, yüksek kalorisine rağmen çok az besin değeri içerir. Vitamin, mineral gibi mikro besinleri neredeyse hiç içermez. Bu besinlerin eksikliği metabolizmanın yavaşlamasına sebep olurken, fazla kalori almak da yağ kazanımına sebep olur ve yine metabolizmayı yavaşlatır.
  3. Kas kaybı : Çok düşük kalorili diyetler veya çok ağır egzersiz yaparken yetersiz beslenmek, kas kaybı yaşamanıza sebep olur. Tartıdaki sayı değişmiş olsa da metabolizmanız yavaşlamıştır ve istediğiniz görüntüden de uzaklaşmışsınızdır.
  4. Çok düşük kalorili beslenmek : Kas kaybına sebep olmanın yanı sıra, vücudunuz düşük kalorilere adapte olur ve metabolizmanın hızını yavaşlatır. Kendinizi aç bırakmak uzun vadede kilo verme hızınızı ve sürekliliğinizi düşürür.
  5. Yetersiz uyku : Uykusuzluk ve düzensiz uyku saatleri vücudun işleyiş mekanizmasında birçok soruna yol açar. İnsülin başta olmak üzere hormon düzensizlikleri, iştah artışı, yanlış yiyecek seçimleri yapma gibi sonuçlara sebep olur ve metabolizmayı yavaşlatır.

6.Metabolizmayı Hızlandıran Besinler Nelerdir?

Meyveler, çaylar, limon, karanfil.. Birçok besinin metabolizmayı hızlandırdığını duymuş olabilirsiniz. Yazının önceki kısımlarında metabolizmayı hızlandırmak için asıl yapmanız gerekenlerden bahsetmiştim. Sebze meyveler, yağlı tohumlar, kepekli tahıllar ve kaliteli proteinlerden oluşan sağlıklı bir beslenme programı, metabolizmanızı hızlandırır.

İçeriğindeki bazı maddeler ile metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan bazı besinleri de programınıza eklemeyi unutmayın. Şimdi de hangi besinleri kullanarak metabolizmanızın hızlanmasına destek olabilirsiniz, ondan bahsedeceğim.

  • Yeşil Çay : İçeriğindeki kateşin ve kafein maddeleri sebwbi ile yağ yakımına destektir.
  • Ananas : İçeriğindeki bromelain maddesi, C vitamini ve yüksek lifli yapısı sayesinde metabolizmayı hızlandırır.
  • Karanfilli su
  • Limonlu su : C vitamini, L-karnitin’i aktifleştirerek yağ yakmanıza yardımcı olur. Gün içerisinde yeterli C vitamini almadığınızı düşünüyorsanız limonlu su tüketin.
  • Kiraz sapı çayı : Kiraz sapı çayı ödem atmanızı hızlandırır ve metabolizmayı hızlandırır. Ek olarak işe yaraması için 6 dakika kaynatmalısınız.
  • Zencefil : Zencefil mükemmel bir antioksidandır. Sağlık için pek çok faydasına ek olarak metabolizmayı da hızlandırır.
  • Sirkeli su : Sirkeli suyun yağ yakımına katkısı birçok araştırma tarafından kanıtlanmıştır. Dikkat etmeniz gerekense, elma veya ardıç sirkesi kullanmak.
  • Pul Biber : İçeriğindeki kapsaisin maddesi yağ yakımına yardımcı olur.
  • Tarçın : Kan şekerini düzenler ve termik etkisi vardır.
  • Filtre Kahve : İçerdiği kafein sebebiyle, özellikle antrenman öncesinde tüketildiğinde yağ yakımına yardımcıdır. Türk kahvesi, espresso gibi istediğiniz çeşit kahveyi tercih edebilirsiniz. Filtre kahvesi koyu ve miktar olarak daha fazla olduğundan, daha kafeinlidir.

En Etkili Zayıflama Kürleri, Kilo Verdiren Bilimsel Kürler blog yazısına ulaşmak için tıklayınız.

7.Metabolizma Nasıl Şaşırtılır?

Aslında, şu an ne yapıyorsanız ondan uzaklaşmak metabolizmanızı şaşırtacaktır. Örneğin şu anda az az sık sık şeklinde besleniyorsanız, aralıklı oruç denemeniz metabolizmanızı şaşırtır. Belki de güne yulafla başlamaya çok alıştınız ama metabolizmanız buna alıştıysa güne yumurta ile başlamak daha iyi bir seçenek olabilir. Normal beslenme düzeninizden tamamen farklı olan ketojenik diyet veya detoksları uygulamak da şaşırtmak için uygulayabileceğiniz yöntemlerdendir.

8.Metabolizma Şaşırtan Diyet Listesi

Yukarıda metabolizmanızı nasıl şaşırtabileceğinizden bahsettim. Bunun en kesin yöntemlerinden biri detoks uygulamak. Sizlerle metabolizma hızlandırıcı etkisi de olan ananas ile hazırladığımız kürü paylaşıyorum. İnternet sitemizde bulunan ayran detoksu gibi diğer detokslardan da yararlanabilirsiniz.

1.GÜN

Kahvaltı

Ananas detoks sirkesi ile güne başlayın. 1 tatlı kaşığı elma sirkesini 1 bardak su ile karıştırıp tüketin.

Yumurta Ananas Detoksu

  • 1 adet haşlanmış yumurta
  • 1 dilim ananas
  • 2 tam ceviz
  • Ek olarak 1 fincan yeşil çay

Öğle

  • 4 kaşık yoğurt
  • Ek olarak 1 dilim ananas

Akşam

  • 10 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği
  • 1 su bardağı ayran

2.GÜN

Kahvaltı

Yoğurt Ananas Detoksu

  • 5 kaşık yoğurt
  • 1 dilim ananas
  • Ek olarak ½ çay kaşığı tarçın

Tüm malzemeleri karıştırın sonrasında afiyetle tüketin.

Öğle

  • 3 kepçe kremasız, tanesiz çorba
  • Ek olarak 3 kaşık yoğurt

Ara

  • 1 dilim ananas
  • Ek olarak 1 fincan yeşil çay

Akşam

  • 5 adet ızgara köfte
  • Ek olarak Yeşil salata

3.GÜN

Kahvaltı

Kefir Ananas Detoksu

  • 1 su bardağı kefir
  • 2 dilim ananas

Ananas diyeti tarifi için malzemeleri blenderdan geçirin. Daha sonra afiyetle tüketin.

Öğle

  • 120 gr ton balığı
  • Ek olarak Bol yeşillikli salata

Ara

Ananas Peynir Detoksu

  • 1 dilim ananas
  • 2 kaşık lor peyniri
  • Ek olarak 1 avuç yeşillik

Tüm malzemeleri karıştırın sonrasında afiyetle tüketin.

Akşam

  • 5 kaşık yoğurt
  • 2 dilim ananas (Ek olarak üzerine 1 çay kaşığı tarçın ekleyin)
  • Ek olarak 10 adet badem
Metabolizma
Metabolizma Hızlandıran Besinler

9. Metabolizma Hakkında Sık Sorulan Sorular

1.Bazal metabolizma hızı nedir?

BMH, hayatta kalmamıza yetecek kadar enerji demektir. İç organlarımızın kullandığı enerjidir.

2.Hangi içecekler metabolizmayı hızlandırır?

Birincisi, su. En basit ve en ulaşılabilir olmasının yanı sıra en etkili içecek de sudur. Ek olarak maden suyu içerdiği mineraller sayesinde vücuttaki metabolik süreçlerin daha verimli işlemesini sağlar. Bitki çayları ve kahve de metabolizma hızlandıran içeceklerdir.

3.Metabolizmayı yavaşlatan ilaçlar nelerdir?

Kortizonlu ilaçlar ve doğum kontrol hapları metabolizma yavaşlatan ilaçlar denince akla ilk gelenlerdendir. Bu ilaçları kullanıyorsanız beslenmenize ekstra özen göstermelisiniz.

4.Metabolizma saat kaçtan sonra yavaşlar?

Metabolizma, uykuya hazırlanırken yavaşlar. Ancak bunun belli bir saati yoktur. İnsan metabolizması ve hormonları sirkadiyen ritime göre şekillenir. Fakat herkesin sirkadiyen ritmi farklıdır. Bazıları akşam 19.00’dan sonra bir şey yememeliyken, bazı insanlara 22.00’ye ara öğün planlayabiliyoruz. Kısacası, uyumadan önce sindirimin bitmiş olması, yağ depolamamak ve kaliteli bir uyku uyumak için uykudan 3-4 saat kadar önce yemek yemeyi bırakın.

5.Uyurken metabolizma hızlandırma için ne yapılmalı?

Önceki soruda belirttiğim gibi, uykudan 3-4 saat önce yemek yemeye son vermelisiniz. Bunun yanı sıra, metabolizma hızlandırıcı olduğunu belirttiğimiz pul biberli yoğurt, kiraz sapı çayı gibi ara öğünleri tüketebilirsiniz. Ancak bunları uyumadan 3-4 saat önce tüketmelisiniz, kapsaisinin etkisi zaten uyku boyunca devam edecektir. Yeşil çay, kafein içeriğinden dolayı çarpıntı yapar. Uyumadan önce tüketmemenizde fayda var.

6.Metabolizma neden çalışmaz?

Metabolizma; fast food ağırlıklı beslenme, fazla alkol tüketimi, proteinden fakir diyet gibi sebepler yüzünden çok yavaşlayabilir. Buna ilaç kullanımı, genetik faktörler de eşlik ettiğinde metabolizmanızın çalışmadığından şikayet ediyor olabilirsiniz. Bu durumda bir diyetisyenle, size uygun hazırlanmış diyetler ile birlikte metabolizmanızı tekrar hızlandırabilirsiniz. Bu süreci online diyet şeklinde de yürütebilir, tekrar yağ yakmaya başlayabilirsiniz.

7.40 yaşından sonra metabolizma nasıl hızlanır?

Yaş ilerledikçe, vücuttaki yapım olayları yerini yavaş yavaş yıkım olaylarına bırakır. Bu durum da metabolizmanızın yavaşlamasına sebep olur. Hızlanması için gerekli olan her şey, yazının giriş kısımlarında mevcut. Bu önerileri uygulayarak metabolizmanızı hızlandırmanız mümkün.

Sağlıklı Yemek Tarifleri E-Kitap
Metabolizma Hızlandırma Beslenme Programı