Yazı İçeriği
Duygusal Açlık Nedir ve Neden Olur? Yeme Testi ile Açlığını Öğren
Duygusal açlık hissi genellikle stres, korku, can sıkıntısı, mutsuzluk veya yalnızlık duygularının hissedilmesinin sonucu olarak meydana gelir. Hayatınızda ufak bir sorun olduğunda ya da kendinizi mutsuz hissettiğinizde ilk buzdolabına mı koşuyorsunuz? Benzer şekilde çok stresli bir günün ardından tv karşısında paketlerce yiyeceği veya bir kutu dondurmayı tek başına yediğiniz oluyor mu? Cevabınız evetse muhtemelen duygusal açlık yaşıyorsunuz.
1.Duygusal Açlık Nedir?
Açlık, kişinin fizyolojik veya sosyal gereksinimi olmadığı halde yiyecekleri arzulaması demektir. Stres, mutluluk, üzüntü, sıkılma gibi duygular, yemek yeme isteğinizi artırıyor olabilir. Belki de sorunlarınızı yiyeceklerle çözmeye çalışıyorsunuz. Bunlar, açlığın belirtileridir ve çözülmesi gerekir. Bu açlığa müdahale edilmediğinde, sadece kilo artışı değil yiyeceklerle bozulan bir ilişkiye de sebep olur. Buna ek olarak suçluluk, stres gibi olumsuz duygular yaşamanıza neden olur, mental sağlığınızı da kötü etkiler.
2.Duygusal Açlık Neden Olur?
Duygusal yemenin altında gerçek bir yemek yeme ihtiyacı olmadığından bahsetmiştik. En yaygın sebeplerini sıralayalım:
1.Besin ile ilişkiniz
Özellikle ergenlik döneminde başlayan bozuk yeme davranışları, değiştirilmesi zor davranışlardandır. O dönemlerde kendinizi iyi hissetmek için yediğiniz yiyecekler, hayatınız boyunca sığınağınız olabilir. Belki de ailenizin o yaşlarda yemenize izin vermediği yiyecekleri artık kendiniz satın almaya başladığınız yaşlarda, bunun getirdiği özgürlük ve haz duygusu sizin o besinle sağlıksız bir ilişki kurmanıza yol açmış olabilir.. Duygusal yemeniz olduğundan şüpheleniyorsanız, ergenlik yıllarınızı gözden geçirmenizde fayda var.
2.Çok katı diyetler yapmak
Katı diyetlerde paketli gıdalar veya dışarıda yenen yemek ve tatlılar hoş görülmediğinden, bu yiyecekleri o zaman yediğinizde size ekstra mutluluk vermiş olabilir. Siz de her kötü hissettiğinizde, aynı mutluluğu yaşayacağınızı umarak sağlıksız denen yiyeceklere sığınıyor olabilirsiniz.
3.Diğer sebepler
- Obezite
- Stres
- Depresyon veya anksiyete
- Özgüven eksikliği
- Mükemmeliyetçilik
3.Duygusal açlık belirtileri nelerdir?
Bazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında midemiz değil, duygularımızdır. Bu durumda açlık çekeriz. Bu belirtileri birkaç örnekle özetleyecek olursak;
- Yeni yemek yemiş olsanız bile canınız hala bir şeyler istiyorsa
- Bir anda yeme isteğiniz geliyor ve acilen yemeniz gerekiyor düşüncesine kapılıyorsanız,
- Ağzınızın boş kalmamasını istiyorsanız,
- Normalde yediğiniz miktardan daha fazla miktarda yiyorsanız,
- Gizlice hızlı bir şekilde yemek yiyorsanız ve gece geç saatlerde yemek yiyorsanız muhtemelen duygusal açlık problemi yaşıyorsunuz.
4.Duygusal Açlık Testi
Duygusal Yeme Testini yaparak duygusal açlık yaşayıp yaşamadığınızı öğrenebilirsiniz. Duygusal Yeme Testini yapmak için tıklayınız.
5.Duygusal Açlık Yeme Mozukluğu mudur?
Bu açlığa tam olarak yeme bozukluğu dememiz yanlış olur. Kendini toplumdan soyutlayan, yalnızlaşan kişinin yeme isteği daha da artar ve bu kısır döngü bu şekilde ilerlemeye devam eder. Duygusal yeme bir davranış bozukluğudur, çoğu zaman anksiyete ve depresyon da buna eşlik etmektedir.
6.Duygusal Açlık Nasıl Önlenir?
Duygusal yeme ile baş etmek için öncelikli hedef soruna odaklanmadır. Duygusal yemenin farkında olmak ve sizi bu davranışa iten faktörün ne olduğunu anlamaya çalışmak atılabilecek ilk adımlardandır. Örneğin mutsuz ya da endişeli hissediyorsunuz, “Bunu düşünmenize neden olan şey ne ve bununla nasıl baş edebilirim?’’ sorularıyla başlamanız gerekmektedir. Besinlerle kurduğunuz ilişki gözden geçirilmelidir. Konu stres ise stresi yönetmeyi öğrenmek veya meditasyon, yoga gibi sizi daha iyi hissettirecek şeylere yönelmeniz gerekir. Sevdiğiniz aktivitelerle (dizi izlemek vs.) vakit geçirmek de buna dahildir.Aksi takdirde yaşadığınız her sorun ya da hoşlanmadığınız durumda çözümü yiyeceklerde ararsınız. Bir süre sonra bu da duygusal yemenin olmasına neden olur.
7.Duygusal Açlık Nasıl Tedavi Edilir?
Duygular yani durumun psikolojik tabanlı bölümüyle ilgilenirken aynı zamanda beslenmenizi de düzene sokmanız gerekir. Çünkü bu süreçte alabileceğiniz kilolar sizi daha çok strese sokacak ve bu stres duygusal yemelerinizin tekrar ortaya çıkmasını tetikleyerek bir döngüye sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarda yapılması gereken şey ilk olarak bir düzen oluştururken kalori kısıtlaması yapılmadan bir beslenme planı oluşturmaktır. Bu süreçte sık sık beslenmeniz daha doğru ve etkili bir yöntemdir. Buna ek olarak sezgisel yeme davranışı üzerine düşmek ve çalışmak gerekir. Sezgisel yani farkındalıklı yeme kavramı kalori kavramı, besin kısıtlaması ve porsiyon kısıtlaması olmadan ilerlemeyi savunan bir kavramdır. Dolayısıyla vücudunuzdaki açlık ve tokluk sinyallerinizin farkında olarak yemenizi sağlar.
8.Duygusal Açlık İle İlgili Kitaplar
Duygusal yemeden kurtulma, stres ve yemek arasındaki bağlantıyı anlamak için bu kitapları okuyarak adım atın.
İşte duygusal yeme ile ilgili kitaplar;
- Duygusal Açlık (Doreen Virtue)
- Yeme Bozukluğunun Üstesinden Gelmek (Aslıhan Dönmez)
- Aşırı Yemeyi Yenmek (Christopher G. Fairburn)
- Sezgisel Beslenme (Elyse Resch, Evelyn Tribole)
Duygusal Açlık Hakkında Kitaplar
9.Duygusal Açlık Hakkında Sık Sorulan Sorular
1.Sürekli yemek yeme isteği neden olur?
Bazı zamanlarda ‘’Neden sürekli yemek yemek istiyorum,bunu durduramıyorum.’’ Diyerek şaşırıyorsunuz değil mi? Günlük hayattaki stres faktörü, yetersiz beslenme ya da öğün atlamak gibi birçok sebebe bağlı olarak yeme isteği oluşur. Bu süreçte eğer yediğiniz şeyin ne olduğunun farkına varmadan sürekli dolaba git geller yapıyorsanız duygusal yeme ile karşı karşıyasınız demektir.
2.Yeme atağı gelince ne yapmalı?
Öncelikli olarak kendinizi dinlemeyi öğrenmelisiniz. Gerçekten aç olduğunuz zamanlarda yedikleriniz konusunda seçici olmalısınız. Canınız sizi doyuracak bir yemek yerine bir tatlı çekiyorsa muhtemelen aç olmadığınızın göstergesidir. Aç olmadığınızı fark edebildiğiniz zaman bir bardak su içmeyi ve odak noktanızı başka bir yöne çekmeyi deneyin. Bir başka önemli faktör ise protein yönünden zengin beslenmektir. Bu şekilde beslenme hem yeme krizlerini hem de sürekli yeme isteğini önlemede etkili.
3.Yeme isteğini ne keser?
Gün içerisinde yeteri kadar yemek, ani krizleri engeller. Kan şekerinizin dengede olması kriz yaşamamanız için gereklidir. Kısıtlayıcı diyetler uygulamayın, bunlar da duygusal yemeyi tetikleyen en büyük unsurlardandır. Eğer duygusal yeme yaşadıysanız, bunun suçluluk duygusuyla yemeye devam etmeyin. Durumu kabullenin ve rutininize dönün.
4.Açlığı Unutmak için ne yapmalı?
Açlık hissi birçok neden bağlı olarak oluşabileceği gibi vücudun fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla oluşur. Açlığı kontrol etmenin en büyük etkeni doğru beslenme ile gerçekleşir. Tokluk hissini artırmaya yardımcı potansiyel ürünlerin başında protein gelir. Öğünlerinize protein eklemenin etkisini mutlaka göreceksiniz. İştah azaltma yolları arasında en yardımcı ürünlerden biri de şüphesiz bol lifli besinlerdir. Lifli gıdalar sindirim süremizi uzatarak daha fazla tokluk hissi yaratır ve bu sayede iştahımızı düzenleyerek tokluk hissini daha süre hissetmenizi sağlar.
Duygusal Açlık İçin İnstagramdan Bizi Takip Edin.