fbpx

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama Nedir ve Nasıl Yapılır?

kilo_vermem_durdu.png

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vücut kitle indeksi genelde obeziteyi belirlemek için kullanılan bir ideal kilo hesaplama yöntemidir. Boy ve kilonuza bağlı yaptığınız hesap sonucunda beden kitle indeksinin yüksek olması diyabet, kalp hastalıkları, tansiyon gibi sağlık sorunlarının oluşma riskini arttırır. Bunun tam tersi olarak beden kitle indeksi değerinin düşük olmasının da sağlık açısından zararlı etkileri vardır.  “Peki vücut kitle indeksi ne olmalı?”, “Beden kitle indeksi nerede ölçülür?” “Beden kitle indeksi raporu nereden alınır?” diye merak ediyorsanız bu yazıyı detaylıca okuyun.

1.Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Vücut Kitle İndeksi başka bir deyişle beden kütle indeksi boy ve kilo komponentlerini içeren yaygın olarak zayıflık, fazla kilo ve şişmanlık sınıflamasında kullanılan bir parametredir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kabul edilen beden kitle indeksi (VKİ), kolay erişimi, cinsiyet ayrımı olmadan tüm bireylere uygulanmasıyla, en yaygın ve geçerli bir indekstir.

2.Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?

Boy
cm.
125 ve 255 arasında bir değer giriniz.
Kilo
kg.
10.0 ve 500.0 arasında bir değer giriniz (Virgülden sonra 1 basamak).
Boy
Kilo
VKİ Hesapla

Basit matematiksel bir işlem olan VKİ hesaplaması için ihtiyacınız olan 2 sayı var. Birincisi mevcut kilonuz. İkincisi ise boyunuz. Kilo kilogram olarak, boy ise metrenin karesi olarak tanımlanmış olup kilogramın m2’ye bölünmesiyle hesaplanır.

3.Vücut Kitle İndeksi Hesaplama Örneği

Örnek VKİ Hesaplama;

Ağırlık: 60 kg

Boy: 1,65 m

VKİ: 60 / (1,65)*(1,65) = 22 kg/m2

4.Vücut Kitle İndeksi Tablosu

Boy ve kilonuzla hesaplayacağınız beden kitle indeksi değerlerini aşağıdaki tabloda inceleyerek vücut kitle indeksi yorumlaması yapmanız mümkün.

  1. 18,5 kg/m2 ve daha düşük değerler = Zayıf
  2. 18,5 ve 24,9 kg/m2 arasındaki değerler = Normal ağırlıkta
  3. 25,0 ve 29,9 kg/m2 arasındaki değerler = Kilolu
  4. 30,0 ve 34,9 kg/m2 arasındaki değerler = 1. derece obezite
  5. 35,0 ve 39,9 kg/m2 arasındaki değerler = 2. derece obezite
  6. 40 kg/m2 ve üzerindeki değerler = 3. derece obezite

1.VKI değeriniz 18,5 kg/m2 ve daha düşükse

Beden kitle indeksi zayıf olanlar için öneriler;

Zayıflık toplumda sağlıklı olarak kabul ediliyor olsa da bunun bir seviyesinin olduğunu unutmamanız gerekir. Yani fazla kilonun da, olması gerekenden az olan kilonun da çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırladığını bilmeniz gerekir. Bu sorunlara; çeşitli vitamin-mineral eksiklikleri, regl olamama ve gebe kalmada sorunlar, yeme bozuklukları, bağışıklık sisteminin zayıflaması örnektir.

2.VKI değeriniz 18,5 ve 24,9 kg/m2 arasındaysa

Beden kitle indeksi normal olanlar için öneriler;

Bu beden kitle indeksi sınıflamasına göre boyunuz ve kilonuz birbiriyle uyumludur. Her ne kadar normal seviyede olsanız da kilonuzu korumak ve genel sağlık faydaları için sağlıklı beslenme ve spora yer vermeniz gerekir. Çünkü bu değer yağ kas oranlarını değerlendirmez. Yağ oranınızın az olup kas oranızın fazla olması birçok hastalığı önlemeye fayda sağlayacaktır.

3.VKI değeriniz 25,0 ve 29,9 kg/m2 arasındaysa

Beden kitle indeksi kilolu olanlar için öneriler;

Beden kitle indeksine göre beslenme oldukça önemlidir. Özellikle kilolu ve daha ileri seviyelerdeki kilolarda diyet yaparak kilo vermeniz gerekir. Aksi takdirde yani kilo almaya devam edilmesi durumunda çeşitli sağlık sorunları oluşacaktır. Bu aralık preobezite olarak değerlendirilir.

4.VKI değeriniz 30,0 ve 34,9 kg/m2 arasındaysa

Beden kitle indeksi obez olanlar için öneriler;

“Beden kitle indeksi 30 ne demek?” diye düşünüyorsanız bu kısmı dikkatlice okuyun. Bu sınıflama birinci derece obez kategorisinde değerlendirilir. Yani kişinin kilosu sağlık açısından risklidir. Dolayısıyla bir beslenme uzmanıyla mutlaka çalışıp kilo vermesi gerekir.

5.VKI değeriniz 35,0 ve 39,9 kg/m2 arasındaysa;

İkinci derece obez olarak tanımlanan bu değerlere sahip kişiler kalp ve damar hastalıkları bakımından daha riskli hale gelir. Bu nedenle hem kilo vermek hem de fiziksel aktivite alışkanlığını benimsemeleri gerekir.

6.VKI değeriniz 40 kg/m2 ve üzerindeyse;

Bu değer boya oranla ciddi derecede fazla kilo göstergesidir. Dolayısıyla kiloya bağlı kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok hastalık için önemli bir risk faktörüdür. Kişinin acil bir şekilde beslenme uzmanı ve hekim eşliğinde ideal kiloya erişmesi gereklidir.

Vücut kitle indeksi

5.Çocuklar İçin Vücut Kitle İndeksi

Çocuklarda büyüme ve gelişmenin takip edilmesi, sağlık durumu, çocuğun yeterli ve dengeli beslenip beslenmediği gibi birçok parametreyi değerlendirmek için önemlidir. Peki çocuklarda beden kitle indeksi nasıl hesaplanır? WHO gibi referanslar sağlıklı çocukların belirli periyotlarla vücut ölçümleri alınmasıyla standart büyüme eğrileri oluşturmuştur. Bir çocuğun ağırlık durumu yetişkinler için kullanılan BKİ aralıklarından farklı olarak yaşa ve cinsiyete göre oluşturulmuş persentil büyüme eğrileri kullanılarak belirlenir. Bunun nedeni kız ve erkek çocukların vücut yapılarının farklı olması ve yaşa göre değişmesidir.

6.65 Yaş ve Üzeri İçin Vücut Kitle İndeksi

65 yaş ve üzerindeki kişiler için de beden kitle indeksi değerleri geçerlidir. Fakat bu bireylerde hastalık, hastane yatışı, ameliyat vb durumlar göz önüne alınarak VKİ değerinin 24-29 kg/m2 olması istenir.

7.Vücut Kitle İndeksi Hakkında Sık Sorulan Sorular

1.Normal Vücut Kitle İndeksi Kaç Olmalı?

Normal bir insanın beden kitle indeksi 18.5-24.9 kg/m2 değerleri arasında olması gerekir. Eğer bu değerin daha üstünde veya altında bir değere sahipseniz çeşitli sağlık sorunlarını yaşamanız olasıdır.

2.Yaşa Göre Vki Kaç Olmalı?

Yaş aralığına göre ise kişinin normal beden kitle indeksi şu şekildedir:

  • 19-24 Yaş: 19-24 VKİ
  • 25-34 Yaş: 20-25 VKİ
  • 35-44 Yaş: 21-26 VKİ
  • 45-54 Yaş: 22-27 VKİ
  • 55-64 Yaş: 23-28 VKİ
  • 65 Yaş ve üzeri: 24-29 VKİ

3.Mide Ameliyatı İçin Vücut Kitle İndeksi Kaç Olmalı?

Mide ameliyatları kilo vermek için kolay yol olarak görülür. Fakat her kilosu olan bireyin yaptırmasının uygun olmadığı bir cerrahi işlemdir.

4.Kimlerin obezite cerrahisi yaptırması mümkündür?

  1. Beden kitle indeksinin (BMI) 40 veya daha yüksek olması,
  2. Beden kitle indeksiniz 35 ila 39,9 arasında olup ek olarak tip 2 diyabet, yüksek tansiyon gibi ciddi bir sağlık sorununa sahip olmak.

5.Cinsiyete Göre Vki Kaç Olmalı?

“Kadınlarda beden kitle indeksi kaç olmalı?” diye merak ediyorsanız beden kitle indeksi cinsiyetten bağımsız bir oran olduğunu bilmeniz gerekir.  Bu hesaplamada yağ oranı, kas oranı gibi gibi parametreler olmadığı için kadın ya da erkek olmaya göre farklılık oluşmaz. Her iki cinsiyet için de ideal aralık 18.5 ila 24.9 kg/m2’dir.

6.Vücut Kitle İndeksi Düşükse Ne Olur?

Kişinin boyuna oranla ağırlığının yetersiz olduğunu ifade eden bu “zayıflık” durumunda bir diyetisyene danışmak doğru olacaktır. Çünkü bu durum gebe kalmada sorunlar, regl kesilmesi, vitamin mineral eksiklikleri, halsizlik, sık hasta olmak gibi sağlık sorunlarına neden olması olasıdır.

7.Vücut Kitle İndeksi Yüksekse Ne Olur?

Sağlıksız beslenme hareketsiz yaşama bağlı olarak oluşan fazla kilolar çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Kiloya bağlı artan yağlanmayla kolesterol, kalp damar hastalıkları, diyabet gibi önemli sağlık sorunları oluşur. Peki beden kitle indeksi nasıl düşürülür? Burada yapılması gereken şeylerden en önemlisi sağlıklı bir şekilde kilo verilmesidir. Kişi zayıfladığında kan parametrelerinde de iyileşmeler olacaktır.

Diyet Salata
Vücut Kitle İndeksi İçin İnstagramdan Bizi Takip Edin.