fbpx

Kabızlık Neden Olur ve Nasıl Geçer? Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Polikistik-Over-Sendrom-1280x853.jpg

Kabızlık Neden Olur ve Nasıl Geçer? Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlık, bağırsak hareketlerinde yavaşlama sonucu  tuvalete çıkma sıklığın azalmasıdır. Haftada üç seferden az tuvalete çıkma ihtiyacı duyulması kabızlık olarak adlandırılır. Bu arada hemen hemen her insanın mutlaka bazı dönemlerde yaşadığı bir durumdur diyebiliriz. Kabızlık sık yaşanan ve bilgi kirliliği olan bir surum olduğu için çok soru sorulan konulardan biridir. Sebebi, bağırsak karakteri, yaşam tarzı ve beslenme tedavisi kişiye özel bir şekilde incelenip o şekilde değerlendirilmelidir. Bağırsaklar, karmaşık organlardır ve birçok faktörden etkilenirler. Durum böyle olunca, başkasına iyi gelen şey size kötü gelebilir. Dolayısıyla bireysel kabızlık değerlendirmesi ve bireysel beslenme tedavisi için sonuca giden yolda önem arzeder.

1.Kabızlık Nedir?

Tıp dilinde konstipasyon olarak adlandırdığımız kabızlık, uzun süre tuvalete çıkamama olarak özetlenebilir. Kalın bağırsaklardaki suyun gereğinden fazla emilmesi sonucu dışkıda sertleşme olur. Bağırsak hareketlerinin de yavaşlaması ile beraber tuvalete çıkmada zorluklar başlar.

2.Kabızlık Neden Olur?

Konstipasyon, nasıl beslendiğinizle direkt olarak ilişkilidir. Su tüketiminizin az olması, posalı besinler olan sebze meyveyi az tüketmeniz konstipasyona sebep olur. Posa bakımından yetersiz planlanmış öğünleri art arda öğünlerde, ardışık günler boyunca tüketmek de konstipasyona yol açar. Başka bir deyişle 2-3 gün boyunca hem öğle hem akşam yemeklerinde, salata ve posalı tahıllarla desteklemeden et ve tavuk tüketirseniz konstipasyon yaşamanız mümkündür.

3.Hangi Hastalıklar Kabızlığa Beden Olur?

Beslenmeniz konstipasyonu doğrudan etkilese de, etkileyen tek faktör o değildir. Kullandığınız ilaçlar, sahip olduğunuz hastalıklar da konstipasyonu tetikler. Bu hastalıklar:

  • Yeme Bozuklukları
  • Kolon Kanseri
  • Hipotiroidizm – Tiroid Hastalığı
  • Huzursuz Bağırsak Sendromu
  • Divertikülit
  • Ek olarak Multipl Skleroz, Parkinson gibi nörolojik hastalıklardır.

4.Kabız Yapan Besinler Nelerdir? Kabızlıkta Neler Yenmemeli?

Konstipasyona sebep olan asıl şeylerden birinin bağırsaklardaki su kaybı olmasından bahsetmiştik. Vücuttan su kaybını artıran bazı besin maddeleri de, konstipasyona sebep olur.

1.Diüretikler

Vücuttan su kaybını artıran besinlere “diüretikler” denir. Bitki çayları, maydanoz suyu gibi içecekleri çok fazla tükettiğinizde vücudunuz susuz kalacağından konstipasyon gözlemleyebilirsiniz.

2.İşlenmiş Karbonhidratlar

Karbonhidratlar vücudumuzda suyu bağlayan besinlerdendir. Karbonhidrat kaynaklarının, özellikle de posasız karbonhidratların diyetinizde çok fazla olması da konstipasyona sebep olur. Beyaz ekmek, pirinç pilavı ek olarak beyaz unla yapılmış hamur işleri işlenmiş karbonhidratlardır. Başka bir deyişle posasından yani kepeğinden arınmışlardır. Bu durumun neticesinde konstipasyon görülür.

3.Bazı Meyveler

Muz, patetes püresi, elma suyu ek olarak şeftali gibi dışkının kıvamını artıran ve kabızlık yapan meyveleri de sınırlandırmanız gerekir. Aklınızda belirebilecek diğer soruları da aşağıda derledik.

Kabız Yapan Besinler Hakkında Sık Sorulan Sorular

  1. Tarçın kabızlık yapar mı ? : Düzenli olarak günde 2 çay kaşığından fazla tarçın tüketmek konstipasyona sebep olur. Onun dışında beslenmenize eklediğiniz tarçının sizin için zararı değil, faydası vardır.
  2. Tavuk eti kabızlık yapar mı? : Tavuk eti düşük posa içeriği ve kuru yapısıyla konstipasyona sebep olabilir. Ancak yanında tüketeceğiniz lifli besinlerle bu durumu engelleyebilirsiniz. Salata ve tahıllı ekmek ile birlikte tüketmenizde bir sakınca yoktur.
  3. Tam buğday ekmeği kabızlık yapar mı? : Tam buğday ekmeği işlenmemiş bir karbonhidrat kaynağı olduğundan posa içerir, konstipasyona sebep olmaz.
  4. Türk kahvesi kabızlık yapar mı? : Türk kahvesindeki kafein; diğer kahve çeşitleri, kola, siyah ve ek olarak yeşil çayda da bulunur. Bu içeceklerin konstipasyona sebep olduğu doğrudur. Ancak insan vücudu ve özellikle de bağırsağı çok değişkendir. Bazı insanlarda kafeinin bağırsak hareketlerini artırdığı da görülür. Size iyi geldiğini düşünüyorsanız tüketebilirsiniz. Fakat iyi gelip gelmediğini bilmiyorsanız, riske atmayıp tüketmemenizi öneririm.

5.Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Konstipasyon normalden uzun süre tuvalete çıkamamak, çıktığınızda da zorlanmak ile karakterizedir. Peki nedir bunun normali? Günde kaç kere tuvalete çıkmalıyız? Haftada kaç kere tuvalete çıkmalıyız? gibi sorularınızın yanıtı size bağlıdır. Günde 2 kere tuvalete çıkmak da, 2 günde bir tuvalete çıkmak da normaldir aslında. Bu durum sizin bağırsak alışkanlıklarınıza bağlıdır.

  • Sert dışkı
  • Dışkılarken ıkınma isteği
  • Tuvaletten sonra tam olarak boşaltamamış gibi hissetmek
  • Karın ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Gaz sıkışması
Kabızlık Tedavisi

6.Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlık için en doğal ve en etkili 3 çözüm yolu var. Birincisi ve en önemlisi beslenme. Çünkü bağırsakları doğru şekilde doldurmak bu işin temeli. İkincisi ise hareket. Bağırsak hareketini sağlayan en etkili aktivite yürüyüştür. Son çözüm yolu ise su tüketimidir. Hem dışkıyı yumuşatan hem de bağırsak hareketini sağalayan en etkili besin sudur.

1.Kabızlığa İyi Gelen Besinler

Besinler, konstipasyon için ilaç gibidir, onlardan mutlaka yararlanın. Bağırsaklarınız yumuşadığından karın ağrınızın  da azaldığını göreceksiniz

  • Zeytinyağı
  • Kuru Üzüm
  • Ek olarak Kuru Kayısı
  • Kurubaklagiller
  • Kabuğuyla yenen meyveler
  • Kepekli tahıllar
  • Ek olarak sebzeler
  • Yoğurt
  • Ek olarak Kefir
  • Kuru erik dut ve incir
  • Ek olarak keten tohumu

Listelenen besinlere beslenmenizde yer açmanız hem konstipasyondan kurtulmanızı sağlar hem de kabızlığa karşı koruyucu etki gösterir. Bu besinleri mutlaka öğünlerinizde bulundurun.

Diyet Salata Nasıl Yapılır? Kilo Verdiren Pratik Salata Tarifleri için tıklayınız.

2.Kabızlığa İyi Gelen İçecekler

Konstipasyona çok iyi gelen bitki çayları vardır.

  • Rezene çayı bunların başında gelir.
  • Limonlu zencefil çayı, nane çayı, kuşburnu ve sinameki çayını da konstipasyon için kullanın.
  • Bitki çaylarına ek olarak 1 kaşık zeytinyağı eklenmiş ılık su içmek de dışkınızı yumuşatır.
  • Geceden bir kuru kayısıyı su dolu bardakta bekletip ertesi sabah içtiğinizde de bağırsaklarındaki farkı hissedeceksiniz.

3.Anında Tuvalete Çıkaran Yiyecekler

Konstipasyonu anında çözmek, besinlerden çok ilaçlarla yapılabilecek bir şeydir. Ancak endişelenmeyin, kabızlık kürleri ve bağırsak hızlandırıcı tarifler mevcut. Bağırsaklara iyi gelen besinleri sıralamıştık. Bahsedilen besinlerin uygun şekilde ve birlikte tüketimi sonucu çok kısa sürede tuvalete çıkacaksınız.

7 Günlük-3 Öğün Ücretsiz Online Diyet Listesine ulaşmak için tıklayınız.

10 Dakikada Sağlıklı Yemek Tarifleri E-Kitap
Uzman Diyetisyen Gamze Altınay Sağlıklı Yemek Tarifleri Kitabı Görselidir. Kitaban Ulaşmak İçin Tıklayınız.

7.Kabızlık Kürü Tarifi

Kabızlık Marmelatı

  • 1 adet kuru incir
  • 2 adet kuru kayısı
  • Ek olarak 2 adet kuru erik
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı keten tohumu
  • Ek olarak 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Yukarıdaki malzemeleri marmelat kıvamına getirin. 1 hafta boyunca her gün 1 tatlı kaşığı kadar tükettiğinizde konstipasyon şikayetiniz azalacak.

8.Kabızlık Problemi Yaşayanlara Tavsiyeler

  • Her gün 30 dakika hızlı tempo yürüyüş yapın.
  • Beslenmenize rezene çayı + 2 kuru kayısı gibi ara öğünler ekleyin.
  • Ek olarak meyve sebzeleri kabuklarıyla tüketin
  • Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlara beslenmenizde yer açın.
  • Ek olarak tereyağı gibi doymuş yağ tüketimini azaltın.

9.Kabızlık Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Konstipasyon, her yaş ve cinsiyette görülen, oldukça geniş kapsamlı bir durum. Dolayısıyla birçok farklı detay içeriyor. Hala aklınıza takılan sorular varsa, bu bölümde cevabını bulacaksınız.

1.Kabızlık kilo aldırır mı ?

Konstipasyon durumunda uzun süre boşaltım yapamadığınız için tartıda artmış bir sonuç görmeniz çok normal. Bu sizi endişelendirmesin. Kilo konusunda tartıdaki sayının nicel olarak artışı değil , vücuttaki yağ kütlesinin miktarının önemli olduğunu unutmayın.

2.Kabızlık ilaçla geçer mi?

Evet, kabızlık ilaç kullandığınızda geçer. Ancak beslenme düzeninizi değiştirmediğiniz sürece tekrar konstipasyonla karşılaşmanız olasıdır. Bağırsak sağlığınız için uygun şekilde beslendiğinizde, yukarıda verilen önerilere uyduğunuzda uzun vadede konstipasyon sorunu yaşamazsınız.

3.Sürekli kabız olmak neyin belirtisidir?

Sürekli konstipasyon sorunu yaşıyorsanız, lifli besinleri gerekli kadar tüketmiyor demeksiniz. Ayrıca vücudunuz susuz kalmıştır. Yukarıda belirtilen besinleri beslenme düzeninize ekleyip, sıvı tüketiminizi mutlaka takip edin. Günde 2.5 litre su içmeyi unutmayın.

Bunların yanı sıra gebelik ve bazı hastalıklar da konstipasyona sebep olabilir. Bu gibi besinlerden bağımsız konstipasyon problemleri için doktorunuza danışın.

4.Kabızlık için hangi egzersizler yapılır?

Hareketinizi genel olarak artırmak konstipasyon sorununuza iyi gelecek. Özel olarak yardımcı bir egzersiz önerisi arıyorsanız yoga ve pilatesi deneyin. Pelvik kasları çalıştırdığından dolayı yoga ve pilates konstipasyona iyi gelir.

5.Bağırsakları en hızlı ne çalıştırır?

Konstipasyona iyi gelen besinleri teker teker yazının önceki bölümlerinde sıraladık. Bu besinlerin kombinasyonlarını bir arada tüketmek bağırsakları en hızlı şekilde çalıştırır. Yukarıdaki kabızlık marmelatı ve kabızlık kürü bizim hazırladığımız kombinasyonlar. Sizler de konstipasyona iyi gelen besinlerden 3-4 tanesini, damak tadınıza göre birleştirerek hazırlayacağınız tariflerle hızlıca tuvalete çıkabilirsiniz.

6.Kabızlık Uyku Yapar mı?

Sindirim sisteminin işleyişindeki bozukluklar uyku bozukluklarına sebep olur.  Karın ağrısından dolayı yaşadığınız halsizlik sonucu uykusuz hissedebilirsiniz, bu normaldir. Ancak uzun süre konstipasyon ve uyku isteği hissediyorsanız bu Parkinson gibi bazı hastalıkların habercisi olabilir, dikkatli olup kendinizi gözlemleyin.

7.Kabızlıkta Probiyotik Kullanımı Etkili midir?

Bağırsağınızı hızlandırmak ve dışkınızı yumuşatmak beslenmeyle mümkündür. Kabızlığa karşı probiyotik kullanmak da bağırsak sağlığınız için faydalı, konstipasyona yardımcıdır. Ev yoğurdu, kefir, probiyotikli yoğurtları beslenmenize ekleyin. Ek olarak yeterli olmadığı takdirde takviye olarak da kullanın.

Diyet Salata
Kabızlık ve Beslenme Uygulamaları İçin İnstagramdan Bizi Takip Edin.