
Yazı İçeriği
Evde Ekmek Yapımı ve En Pratik Ekmek Tarifleri
Ekmek türk sofralarında her yemeğin yanında aranan vazgeçilmez bir besin. Mide bulantısına iyi gelmesi, karbonhidrat kaynağı olmasıyla enerji vermesi, vitamin ve mineral içeriğiyle çocuklarda büyüme gelişmeyi desteklemesi ekmeğin önemli özelliklerindendir. Peki diyet? “Diyette ekmek yenmemeli, ekmeği kesmem lazım.” diye düşünebilirsiniz. Aslında durum pek de öyle değil. Diyette yasak kavramı yoktur, denge ve porsiyon kontrolü kavramı vardır. Yani 1 dilim yemeniz sizi kilo aldırmaz. Porsiyon kontrolü kavramı dışında dikkat etmeniz gereken şeylerden ikincisi ise ekmek seçiminizdir. Yani beyaz unlusu gibi yüksek miktarda basit karbonhidrat içeren ekmekler yerine tam tahıllıları tercih etmeyi deneyin. Neden mi? Basit karbonhidrat kaynakları kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir. Dolayısıyla kilo almayla birlikte diyabet, kalp hastalığı ve birçok kronik rahatsızlıkların riskinin artmasına neden olacaktır.
1.Ekmek Çeşitleri Nelerdir?
Bu besin karbonhidrat kaynağıdır. Dolayısıyla tüketirken ne kadar lezzetli olursa olsun ister tam buğday ister beyaz olsun mutlaka porsiyon kontrolü yapmanız gerekir. Toplumumuzda vazgeçilmez ve her öğünün yanında aranan ekmeğin birçok çeşidi var. Bunlar; çavdar, ekşi mayalı, kepekli, sade, üzümlü ve daha fazlası. Bunlar dışında mercimekli, kabaklı yapabilmeniz de mümkün.
En Çok Tercih Edilen Çeşitler
- 7 tahıllı ekmek tarifi
- Kuru mayalı ekmek tarifi
- Fırıncıların yaptığı ekmek tarifi
- Ekmek yapma makinesi tarifleri
- Minik ekmek tarifi
- Zeytinli ekmek tarifi
- Mayasız ekmek tarifi
- Airfryer ekmek tarifi
- Tuzsuz ekmek
- Hızlı ekmek tarifi
Airfryer Ekmek Tarifi
Malzemeler
- 1su bardağı tam buğday unu
- 1 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Unu ve mayayı geniş bir kapta karıştırın. Daha sonra suyu da ekleyip karıştırmaya devam edin. Bu işlemi mikserin hamur ucuyla da yapmanız mümkün böylece daha iyi karıştırmış olursunuz. Sonrasında hamurun üzerini örtün ve 30 dk kadar dinlendirin. Ondan sonra tuzu 1 yemek kaşığı suyla karıştırıp hamura ilave edin. Hamuru katlayarak, tuzu yedirip 30 dk daha dinlendirin. Son olarak tezgaha biraz un serpin ve hamuru bir kez katlayıp şekil verip Airfryer’a koyun. 200 derecede 20-25 dakika pişirin.
2.Ekmeğin Faydaları Nelerdir?
- Mikro besinler açısından zengin olan bu besin karbonhidrat, az miktarda protein, lif, B1 ve B6 vitaminlerini içerir.
- Bazı çeşitlerinde bulunan badem ve keten tohumu gibi yağlı tohumlar, omega-3 yağ asitleri bakımından son derece zengindir. Bu da ekstra besin değeri sağlar.
- Karbonhidratlar vücut için enerji kaynağıdır. Dolayısıyla ekmek aşırıya kaçmadığınız için sürece vücudunuz için enerji sağlayan bir besindir.
- Mayalı bir yiyecek olmasından dolayı tok tutar. Her ne kadar tok tutsa da porsiyon kontrolünün de önemli olduğunu vurgulamak gerekir. Aksi halde, kan şekerinin yükselmesine ve kilo almaya neden olur. Bu yüzden özellikle tam tahıllı ve ekşi mayalıları tercih etmeye çalışın.
3.Ekmeğin Zararları Nelerdir?
Konu ekmek lduğunda akıllara önce 3 beyazdan (un, şeker ve tuz) uzak durmak gelir. Peki gerçekten bu kadar korkutucu mu? Aslında değil, önemli olan yediğiniz ekmeğin miktarı. Bu besin glisemik indeksi yüksek olan bir besindir. Yani yediğiniz an itibariyle kan şekerinizi yükseltme hızı oldukça yüksektir. Bu yüzden hem tüketim miktarı hem de çeşit seçiminiz oldukça önemli. Bir diğer sorun ise gluten içeriyor olması. Gluten içeren yiyeceklerin fazla tüketimi bazı kişilerde şişkinlik, kabızlık veya diyareye neden olabiliyor. Özellikle glutene karşı bir hassasiyetiniz varsa mutlaka glutensiz olanları tüketmenizi öneririm.
4.Ekmek Malzemeleri Nelerdir?
- 7 su bardağı un (500 gr)
- 2 su bardağı ılık su (350 ml)
- 10 gram maya
- 20 gram zeytinyağı (2 yemek kaşığı)
- 10 gram tuz
5.Ekmek Nasıl Yapılır?
Yumuşak bir ekmek tarifi yapmayı kim istemez ki?
- Kolay hamur yapımı için öncelikle Ilık su ve mayayı güzelce bir kapta karıştırın. Suyun ılık oluşu mayalanmayı hızlandırır. 1/2 bardak sıcak su ve 1/2 bardak oda sıcaklığında içme suyunu ilave edin.
- Farklı bir kapta elediğiniz unu, tuzu karıştırın. Unu elerseniz, un taneleri birbirinden ayrılacak ve hamurunuz daha çok kabaracaktır.
- Un kabınızın ortasını güzelce açın ve zeytinyağını, ardından da su-maya karışımını ilave edin.
- Yaklaşık 1-2 saat ılık bir ortamda hamurunuzu mayalamaya bırakın. Kaloriferin yanı veya ışığı açılmış fırının içi bunun için ideal.
- Hamurunuzu 8 eşit parçaya bölüp şekil verin. Şekil verdiğiniz ekmekleri 10 dakika daha bekletin ve bıçaklar farklı şekillerde kesin. Bıçağın keskin olmasına dikkat edin. Yoksa şekli eğri büğrü oluyor. Üzerine susam ve çörek otu dökün.
- 230 derecede önceden ısıttığınız fırında 10 dakika pişirin.
- Fırından çıkardıklarınızı 10-15 dakika soğutma telinde dinlendirin, hemen kesmeyin.
Pratik ve Kolay Yemek Tarifleri ve Ekmek Tarifi
6.Evde Yumuşacık Hamur Yapmanın Püf Noktaları
Yumuşacık bir ekmek tarifi yapmayı kim istemez ki? Evde ekmek yapımı kolay gibi görünüyor olsa da aslında dikkat etmeniz gereken birçok püf noktası vardır.
- Maya: Hamurunuzun kabarmasını ve puf puf görüntüsü sağlayan en önemli malzemedir. Tarif yapımı için marketlerden kuru, instant ya da yaş maya almanız gerekir. Özellikle yaş maya kullanacaksanız mutlaka öncesinde sıvıların içinde eriterek kullanmayı unutmayın.
- Un: Önemli malzemelerden biri de undur. Eğer daha önce hiç ekmek yapmadıysanız öncelikle beyaz un ve tam buğday unuyla yaparak başlayın. Unun kaliteli olması dışında bir diğer faktör kullanacağınız unu mutlaka birkaç kez elemenizdir.
- Doğru Tarif: İnternette birçok tarif var, bazı tariflerin tutmayıp sizi mutsuz etmesi de olası. Bu yüzden mutlaka güvendiniz kişilerin tariflerini uygulayın. Aynı zamanda bu tarifte yazan oranlara bağlı kalmaya özen gösterin.
- Küçük Ekmekler: Daha küçük miktarlardaki malzemeleri yoğurmak daha kolaydır. O yüzden başlangıçta minik yapmayla başlayın.
- Hamurunuzu yoğururken çok fazla un kullanmamaya özen gösterin. Fazladan un ilave etmeniz hamurunuzun kıvamının sertleşmesine neden olur.
- Mayalanma Süresini Bekleyin: Hamuru ağzı kapalı bir kapta hava almayacak bir biçimde oda sıcaklığında en az 1 saat bekletin. Daha sonra pişirme kabının içinde de en az yarım saat dinlendirin. Hamur mayalandıkça kabarması da daha iyi olacaktır.
- Son olarak piştikten sonra hemen kesmemeye dikkat edin. Hemen keserseniz içi hamur, hafif ıslak bir ekmekle karşılaşırsınız. O yüzden oda sıcaklığında 30 dakika kadar mutlaka dinlendirin.
7.Ekmeğin Yumuşak Olması İçin Ne Yapmak Lazım?
Hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri. Başta sıvı malzemeler olmak üzere tüm malzemeler mutlaka oda sıcaklığında olmalı ki mayalar görevlerini güzel güzel yerine getirip kabarabilsinler. Hamurlarınızı hazırladıktan sonra da oda sıcaklığında mayalanma sürelerine dikkat ederek mayalanmaya bırakın mutlaka. Mayalanmadan fırına atılan hamurlar, yumuşacık olmayacaklardır.
8.Ekmek Hakkında Sık Sorulan Sorular
1.1 Dilim Ekmek Kaç Kalori?
1 ince dilimi (20-25 gr) 68 kaloriye eşittir.
2.1 Dilim Ekmek Nelere Eşit?
Aşağıdaki besinlerin her biri 1 dilime eşittir.
- 2 adet galeta/grissini/wasa
- 2 yemek kaşığı pilav/makarna
- 1 küçük boy patates
- 1 çay bardağı leblebi
- 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
3.Hangi Ekmek Sağlıklı?
En zararsızı hangisi diye merak ediyor olabilirsiniz. Tam buğdayları diğer ekmek çeşitlerine göre daha fazla vitamin mineral ve tahıl içerir. Aynı zamanda beyaza göre tahıllı olmasıyla daha tok hissetmenize ve kan şekerinizin de bir anda yükselmesini azaltır. Eğer olmuyor derseniz de en azından ekşi mayalı olan beyaz ekmeği tercih edin. Çünkü ekşi mayalı olanlar beyaz olanlar kadar kan şekerini yükseltmeyerek açlık hissini önler. Bu nedenle kan şekeri ve insülin düzeylerini normal seviyelerde tutar.
4.Ekmek Neden Sağlıksız?
Aklınıza önce beyaz undan yapılan herkesin tüketmeyi sevdiği çeşidi gelecektir. Aslında bu besin sağlıksız bir besin değildir. İçerisinde B grubu vitaminleri ve çeşitli mineralleri barındırır. Bu besini asıl sağlıksız yapan beyaz undan yapılan ve fazla miktarda tüketiminin olmasıdır.
Ekmek Tarifleri İçin İnstagramdan Bizi Takip Edin.