Yazı İçeriği
Bromelain Nedir? Nasıl Kullanılır ve Ne İşe Yarar?
Bromelain, diğer bir adıyla ananas hapı, sindirim sistemini destekleyen ve anti-inflamatuar özelliklere sahip bir enzimdir. Ananas bitkisi ile anılmasının sebebi ise ilk olarak 1800’lerin sonlarına doğru ananas bitkisinden üretilmesi. Yüzyıllardır tıbbi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bu enzim, son dönemlerde besin takviyesi formu ile gündemde. Aktif bileşenleri olan, vücuttaki proteinleri parçalayan proteinaz ve porteaz enzimleri sayesinde ödem atımı, ameliyat sonrası yara iyileşmesi, ağrı ve şişliğin azalması gibi birçok alanda etkilidir. Ananastan elde edilen, güçlü ödem atıcı etkisi ile kilo verme sürecinde de sıklıkla kullanılan bu enzimin metabolizma hızlandırıcı etkisi de mevcut.
1.Bromelain Nedir?
Ananasın sapı, meyvesi ve suyunda doğal olarak bulunan protein sindirici bir enzim karışımı.
2. Bromelain Faydaları Nelerdir?
Yüzyıllardır tıbbi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bu enzim, günümüzde sık tercih edilen besin takviyelerinden biri. Bromelain ne işe yarar? Bromelain hangi hastalıklara iyi gelir?
- Osteoartrit Semptomlarını İyileştirir: Anti-enflamatuar etkilerinden dolayı osteoartrit semptomlarına iyi gelir.
- Kalp hastalıklarına Karşı Koruyucudur: Bromelain kullanımı kanın pıhtılaşmasını önleyerek, kan dolaşımının iyileşmesine yardımcı olur. Bu sebeple kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucudur.
- Enflamasyonun Azalmasında Etkilidir: Ananas hapının faydaları arasında ki anti-inflamatuar içeriği vücuttaki iltihabın azalmasına destek olur.
- Sindirim Sistemini Destekler: Bu ödem atıcı destek hapı sindirim sistemini düzenler. Buna ek olarak kişide oluşabilecek gaz, şişkinlik ve sindirim problemlerinin azalmasına yardımcı olur.
- Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Bromelainde ki enzimler vücuttaki yağları yakma, ödem atma ve sindirim hızını arttırarak kilo vermeye yardımcı olur.
3.Bromelainin Zararları Nelerdir?
Ananas veya bu enzimi içeren diğer besinlere karşı alerjiniz varsa bu takviyeyi kullanmadan önce mutlaka doktor ve diyetisyeninize danışın. Bu enzimin herhangi bir zararı bulunmamasına rağmen bromelain alerjisi olan, böbrek hastalığı bulunan veya hassasiyeti olan kişilerde aşağıdaki yan etkiler gözlemlenebilir.
Yan Etkiler
- Mide rahatsızlıkları
- Cilt döküntüleri
- İshal
- Ek olarak ağızda kaşıntı
4.Bromelain Tüketimi Kimler İçin Uygun Değil?
- Alerjik Reaksiyon: Ananasa veya bromelain içeren ürünlere alerjisi olan kişilerde ciddi alerjik reaksiyonlara yol açar.
- Kanama Bozuklukları: Kanın pıhtılaşmasını etkileyerek kanama bozukluğu olan kişilerde kanama riskini artırabilir.
- Mide Sorunları: Bromelain, mide asidi seviyelerini etkileyebilir. Reflü, mide ülseri veya diğer mide sorunları olan kişilerde kullanımı uygun değil.
- Ameliyat Öncesi ve Sonrası: Ameliyat öncesi veya sonrasında kullanımı kanama riskini artırabilir. Bu nedenle cerrahi müdahaleler öncesinde doktora danışmak önemli.
- Ek olarak İlaç Etkileşimleri: Bu enzim bazı ilaçların etkilerini azaltıp, arttırabilir. İlaçlarla etkileşime girebilir. Özellikle antibiyotikleri kullanırken dikkat edin. Eger antibiyotik kullanıyorsanız ya da düzenli kullandığınız bir ilaç varsa, doktora danışarak en doğru bilgiyi alın.
- Hamileler ve Emziren Anneler: Hamileler ve emziren anneler için ananas hapının kullanılmasına yönelik yeterli çalışma yoktur. Bu durumda kullanmamanız önemli.
5.Bromelain Nasıl Tüketilir?
Ananas hapı genellikle kapsül veya tablet formunda bulunur. Günlük önerilen doz üründen ürüne göre değiştiği için alınan ürünün arkasında yazan doza dikkat edin. Proteinleri rahat sindirebilmek için tablet veya kapsülünüzü yemeklerle birlikte tüketin. Buna ek olarak ödem atıcı destek hapınızı kullanım amacınıza göre aç karnına veya tok karnına tüketebilirsiniz. İnflamatuar durumlar için kullanıldığında, emilimi en üst düzeye çıkarmak için genellikle aç karnına öğünler arasında tüketin.
6.Bromelain İçeren Gıdalar Nelerdir?
Ananasın meyve ve sap kısmında bolca olan bu enzim, farklı gıdaların içerisinde de bulunur. Aşağıda paylaşacağımız tüm bu gıdaların içerisinde bu enzim bulunsa da, ilaç etkisi gösterecek kadar yüksek miktarlarda değildir. Ananas hapının ödem atıcı etkisini daha çok görmek isteyen kişiler tablet veya kapsül şeklinde kullanabilir. Bu enzimi kullanmak için özel bir amacınız yoksa, besin kaynaklı enzim alımı için ananas ve aşağıdaki besinleri tercih edebilirsiniz.
- Kivi
- Zencefil
- Kuşkonmaz
- İncir
- Ek olarak Papaya
- Lahana turşusu
- Kore turşusu
- Ek olarak Yoğurt
7.En İyi Bromelain Hangi Marka?
Ödem atıcı destek hapınızı ister kapsül ister tablet formunda tüketebilirsiniz. Peki hangi bromelain daha iyi, en iyi marka hangisi?
En Kaliteli Markalar
8.Sık Sorulan Sorular
1.Bromelain ne zaman kullanılmalı?
Diyet döneminde kullanım amacına göre aç veya tok karnına tüketebilir. Peki aç karnına hangi saatlerde kullanılır? Yemeklerden yarım saat önce günlük önerilen dozda ananas hapınızı tüketebilirsiniz.
2.Bromelain hangi bitkilerde bulunur?
- Kuşkonmaz
- Ananas
- Ek olarak incir
- Kivi
- Papaya
3.Bromelain kilo vermeye yardımcı olur mu?
Ananas hapının kullanılması vücuttaki iltihabın ve ödemin atılması ve sindirim sistemini desteklemesiyle kilo verme sürecine faydalı. Bromelain ile zayıflayanlar diyet döneminde aynı zamanda sarkmalar sonucu oluşan selülitlere karşıda bromelain kullanmayı tercih ediyor.
4.Ödem atıcı nasıl kullanılır?
Ananas hapının kullanımının aç veya tok karnına olması kullanım amacınıza göre değişir. Ödem atıcı destek hapınızı sindirim sistemine takviye olmasını isterseniz yemeklerle birlikte tüketin.
5.Bromelain günde ne kadar alınmalı?
Ödem atıcı desteğin genel olarak kullanılan standart bir dozu yok. Aldığınız tablet veya kapsül formundaki takviyelerin arkasında günlük tavsiye edilen miktarına göre tüketin.
6.Bromelain kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Bu enzim kullanımı bazı durumlarda istenmeyen yan etkilere yol açar. Kişilerde belirli sağlık sorunları varsa bromelain kullanmaları sakıncalı. Ananas hapını tüketirken aşağıda sayacağım maddelere çok dikkat edin.
- Ananasa karşı hassasiyetiniz varsa veya ananas tükettikten sonra bazı alerjik semptomlar yaşıyorsanız kullanmayın.
- Ek olarak hamileyseniz veya emziriyorsanız tercih etmeyin.
- Kan sulandırıcı ilaçlar veya takviyeleri kullanıyorsanız tüketmeyin.
- Karaciğer veya böbrek bozuklukları ile ilgili bir hastalığınız varsa bu enzimi kullanmayın.
7.Bromalain aç mı tok mu kullanılır?
Proteinleri daha rahat sindirmek için yemeklerle birlikte kullanın. İnflamatuar durumlar için tüketildiğinde ise emilimi en üst düzeye çıkarmak için genellikle aç karnına tüketin.
8.Ananas hangi hastalığa iyi gelir?
Ananasta bulunan vitamin ve mineraller, viral ve bakteriyel enfeksiyonları azaltmaya, hastalıklarla savaşmaya ve kemikleri güçlendirmeye yardımcı. Ananasın faydaları sadece bu saydıklarımla sınırlı değil.
Ananasın Faydaları Nelerdir?
- Ananas hastalıklarla savaşan antioksidanlar içerir: Ananas, kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanserler gibi rahatsızlık riskinizi azaltan zengin bir antioksidan kaynağı.
- Sindirim sistemini destekler: Ananas, lif ve su içerdiğinden dolayı kabızlığı önlemeye yardımcı.
- Ananas yemek kilo vermeye yardımcı olur: Ananas içeriğindeki lif sayesinde tok tutarak kilo vermeye yardımcı. Metabolizma üzerinde etkileri bulunan ananas yağ oluşumunu azaltarak, yağ yıkımını artırır.
Bromelain ve Daha Fazla Bilgi İçin Bizi Takip Edin!