Yazı İçeriği
Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalı?
Tüp bebek uzun yıllar çocuk sahibi olamayan kişilerin başvurduğu In Vitro Fertilizasyon yani IVF olarak adlandırılan bir tedavi yöntemidir. Obezite, kısırlık, ilerleyen yaş, hormonal bozukluk gibi nedenlerle bazı bireylerin doğal yollarla çocuk sahibi olması oldukça zor bir durum. Ancak bu noktada IVF tedavi yöntemi oldukça başarılı bir yöntem. Siz de ideal kilonuza inerek ve sağlıklı beslenerek bu yöntemin ilerlemesinde büyük bir göreve sahipsiniz.
1.Tüp Bebek (IVF) Nedir?
IVF tedavisi yani halk arasında tüp bebek tedavisi, doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu bir üreme tekniği tedavisidir. İlerleyen yaş, kısırlık, sperm azlığı ve kalitesi gibi çeşitli rahatsızlığı olan bireylere çocuk sahibi olma imkanı olan bu yöntem, kadın üreme hücresi ve erkek üreme hücresini belli koşullarda toplanarak gerçekleştirilir. Sonrasında sağlıklı bir şekilde döllenme tamamlandıktan sonra embriyonun anne rahmine tutunması sonucu hamilelik süreci başlar.
2.Tüp Bebek Tedavisinde Beslenmenin Önemi
Bu tedavide kaliteli yumurta ve sperm için beslenme çok önemli bir yere sahip. Çünkü sağlıklı ve doğru beslenme sperm ve yumurta kalitesinin artmasında ve bu sayede iyi kalitede embriyolar üretip, embriyoların rahime kolay tutunmasında etkili bir nedendir.
3.Kadınlarda Yumurta Kalitesini Artıran Besinler Nelerdir?
Yumurta kalitesinin artması sürecin hızlı ve olumlu ilerlemesi için önemli bir adımdır. Yumurta kalitesini doğru beslenme ile arttırarak embriyonun rahme tutunmasını kolaylaştıran şeyler:
- Az yağlı ve düşük karbonhidratlı besinler tüketin.
- Beyaz ekmek ve makarna gibi karbonhidrat tüketiminizi azaltın.
- Ek olarak Antioksidandan zengin besinler tüketin.
- Çilek
- Ek olarak Böğürtlen
- Nar
- Domates
- Ek olarak Biberler
- Kivi
- Bezelye
- Ek olarak Turunçgiller
- A, E, D vitamini ve folik asit içeriği zengin besinler tüketin.
- Balık
- Ek olarak Semizotu
- Kuruyemişler
- Ceviz
- Ek olarak Brokoli
- Kuşkonmaz
- Bamya
- Ek olarak Avokado tüp bebek tedavisinde faydalı yiyecekler olduğu için tüketilmelidir.
4.Tüp Bebek Transfer Öncesi Beslenme
IVF öncesi hazırlığın doğru yapılması sürecin ilerleyişi için çok önemli. Bu noktada IVF öncesi beslenmede çok önemli normal beslenme düzenine ek olarak ananas tüketimi içerdiği bromelain ile kanın kanın daha akışkan olmasını sağlar sağlayarak anti-enflamatuar bir etki oluşturur ve bu sayede emriyonun rahme tutunmasını arttırır.
5.Tüp Bebek Transfer Öncesi Erkeklerde Beslenme Nasıl Olmalı?
Tıpkı kadınların olduğu gibi bu süreçte kadınlara olduğu kadar erkeklerinde sperm kalitesini arttırmak için büyük görev düşüyor. Çünkü IVF tedavisinde kullanılan spermler 3 ay önce üretilir bu nedenle iyi sonuç için spermin kalitesi önem taşır.
Sperm kalitesinin artması için;
- Tam tahıllı besinler
- Ek olarak Böğürtlen, yaban mersini gibi kırmızı meyveler
- Sarımsak
- Ceviz
- Keten tohumu
- Ek olarak Koyu yapraklı sebzeler
- Zencefil
- Nane
- Ek olarak Domates
- Teze meyve ve sebze
- Keçiboynuzu
6.Tüp Bebek Transfer Sonrası Beslenme
Transfer öncesi ve tedavi sırasındaki beslenme düzeniniz ile benzer bir program uygulamanız doğru olacaktır. Ancak kabızlığa neden olabilecek hamur işleri, muz, patates, kızartmalar ve baharatlı yiyecekleri azaltmanız ve çikolata, asitli içecek ve kahve gibi yüksek kafeinli besinlerden uzak durmanız gerekir.
7.Tüp Bebek Tedavisinde Yenmemesi Gerekenler
Bu süreçte bazı besinlerden uzak durmak sperm ve yumurta kalitenizi arttırmak embriyonun rahime tutunmasını sağlamak gibi süreci hızlandıran ve kolaylaştırır. IVF transfer sonrası yenmemesi gereken şeyler;
- Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etler
- Kızarma yöntemi ile pişirilen etler
- Ek olarak Fazla kahve ve bitki çayı
- Çiğ ve iyi pişmemiş sebzeler
- Pastörize edilmemiş süt ürünleri
- Ek olarak Çiftlik balıkları
- Midye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri
- Sigara ve alkol
8.IVF Hakkında Sık Sorulan Sorular
1.Tüp Bebek Tutması İçin Ne Yemeli?
Embriyonun rahime tutunması için yumurta ve sperm kalitesi arttıran besinleri tercih edip, karbonhidrat yağlı, asitli besinler gibi azaltanlardan uzak durmanız bu süreçte size yardımcı olacaktır.
2.Tüp Bebek Transfer Sonrası Tatlı Yenir mi?
Yüksek şeker, işlenmiş gıda gibi içeriği olan hazır tatlılardan uzak durun. Ancak meyveler, içeriğini bildiğiniz sütlü tatlı tüketimi yapabilirsiniz.
3.Transfer Sonrası Patates Yenir mi?
Transfer sonrası patates yenilebilir ancak fazla tüketimi kabızlığa neden olabileceğinden sınırlı tüketmeye dikkat edin.
4.Transferden Sonra Kuruyemiş Yenir mi?
Evet tüketilebilir. Zengin folik asit içeriğine sahip kuruyemişler transfer sonrası olan süreçte tüketilebilecek faydalı bir besin. Ancak aşırı tüketimden kaçının.
Tüp Bebek Beslenme ve Daha Fazla Bilgi İçin Bizi Takip Edin!