Yazı İçeriği
Probiyotik Nedir, Ne İşe Yarar? Zayıflatan Probiyotik Hangisi?
Probiyotik doğal şekilde bağırsaklarda var olan dost bakterilerdir. En önemli görevleri vücudumuza giren kötü bakterilere karşı bir savunma hattı oluşturmaktır. Yani bu bakteriler bağışıklık sistemimizi desteklerler. Buna ek olarak birçok gastrointestinal problemin çözümünde yardımcı olur. Besinlerle ya da destek amaçlı alınan probiyotikler çeşitli fermente besinlerde, kefir, turşu ve sütlü içeceklerde bulunur.
1.Probiyotik Nedir?
En kısa tanımıyla, sağlıklı bakteriler demektir. Her bakteri enfeksiyon ve hastalıklara sebep olmaz. Aksine, vücutta yaşayan bazı sağlıklı bakteriler bu enfeksiyon yapıcı bakterilerle savaş halindedir. Dolayısıyla bu bakterilerin varlığı, sağlıklı işleyen organlar demektir. Bu sağlıklı bakteriler sindirim sistemine faydası ile öne çıksa da deride, ağızda, idrar yollarında ve vajinada da bulunur ve bu sistemlerin de en verimli şekilde işlemesini sağlar.
2.Probiyotik ve Prebiyotik Farkı Nedir?
Sağlıklı bakterilerin ne demek olduğundan bahsettik. Prebiyotik ise bu yararlı bakterileri besleyen maddelerdir. Bu maddeler, insan vücuduna sindirilemeyen liflerdir. Tükettiğiniz meyve, sebze ve kurubaklagillerdeki posanın bir kısmı vücutta sindirilip enerjiye çevrilemez. Ancak prebiyotik olarak vücuttaki yararlı bakterileri besler ve bağırsak sağlığınızı iyileştirir. Prebiyotikleri tükettiğinizde vücudunuzdaki yararlı bakterileri beslemiş ve aktif hale getirmiş olursunuz. Dolayısıyla prebiyotikler de probiyotikler kadar önemlidir.
3.Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?
Bu bakteriler sindirim sistemi başta olmak üzere vücuda pek çok faydası bulunan dost bakteriler olduğunu artık biliyorsunuz. Peki bu faydalar tam olarak neler?
- Bağırsak florasını düzenler ve bağırsak geçirgenliğini azaltır: Bozulmuş bir flora ve geçirgen bir bağırsak, normalde vücuda geçmemesi gereken maddelerin tekrar vücuda girebilmesini sağlar. Buna ek olarak normal şartlarda rahatsızlık vermeyen besinlere şişkinlik, karın ağrısı gibi alerjik reaksiyon göstermenize sebep olur. Dost bakteriler bunu önlemeye yardımcı olur.
- Gluten, laktoz veya diğer besin maddelerine karşı olan reaksiyonu azaltır: Bağırsak geçirgenliğinin artması, bu besinlere olan hassasiyetin de artmasına sebep olur. Dost bakteriler bu geçirgenliği azalttığından reaksiyonların şiddeti de azalır.
- Kilo vermeye destek olur: Sağlıklı bağırsaklarda emilim en ideal şekil ve düzeyde olur. Sağlıklı bakterilerin yağın emilim mekanizması üzerine olumlu etkileri, enerji dengesinin sağlanması gibi birçok farklı faydası olduğundan dolayı kilo vermenizi sağlar.
- Bağışıklığınızı güçlendirir
- Mental sağlığınızı güçlendirir
4.Probiyotik Eksikliği Neden Olur?
Sağlıklı bakteriler bazı durumlardan dolayı azalabilir. Eğer aşağıdaki maddeler sizde bulunuyorsa ve ek olarak şişkinlik, kabızlık, ishal gibi bağırsak problemlerinden şikayetçiyseniz eksikliğiniz olabilir.
Faydalı bakterileri azaltan faktörler :
- Antibiyotik kullanımı
- Stres
- Düşük lifli beslenme
- Fast food ağırlıklı beslenme
5.Probiyotik Beslenme Nasıl Olur?
Fermante besinler, yararlı bakteriler içerir. Bu besinler beslenme planınıza eklediğinizde, sağlıklı bakterilerden zengin beslenmiş olursunuz. Fermante ürünler hazırlanması için maya, bakteri gibi mikroorganizmaların aktivitesinin gerektiği, ancak bir süre bekledikten sonra tüketebildiğiniz besinlerdir. Bu besinlerin hangileri olduğu, en iyi probiyotiğin nelerde olduğunu da detaylandıracağız.
6.Probiyotik İçeren Besinler Nelerdir?
Yoğurt ve kefir en bilinen sağlıklı bakteri kaynaklarıdır. Özellikle kefir, dost bakteriler bakımından oldukça zengindir. Bunlara ek olarak turşular mükemmel kaynaklardır. Diğer dost bakteri kaynakları da şu şekildedir :
- Ekşi mayalı ekmek
- Sirke çeşitleri (özellikle elma sirkesi)
- Ek olarak Şalgam suyu
- Tarhana
- Boza
En iyi probiyotikse sizin ihtiyaçlarınıza göre değişir. Dolayısıyla en iyi bakteri diye bir şey yoktur. Besinlerle alabildiğiniz kadar farklı çeşitli bakteriler aldıktan sonra hala eksiklikleriniz varsa hangi çeşit takviye kullanacağınıza dair doktorunuza danışın. Bunlara ek olarak activia shot gibi son zamanlarda popüler olan ürünler de kullanılabilir. Ancak sade olan çeşidi tercih etmekte fayda vardır çünkü meyveli olanlar eklenti şeker içerir.
7.Probiyotik Takviyesi Nasıl Kullanılır?
Sağlıklı bakteri takviyeleri genellikle şase formda bulunur. Bu tozları yoğurda, süte, suya veya arzu ettiğiniz bir besine karıştırarak tüketebilirsiniz. Bazı takviyeler kapsül formdadır. Onları direkt olarak yutabilirsiniz. Ancak hangi takviyeyi tercih etmeniz gerektiği de önemlidir. Doğru bakteri seçimi sizin ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Örneğin kabızlıkta, ishalde, gaz durumunda, mantarda, antibiyotik kullandıktan sonra kullanılması gereken çeşitler farklıdır.
8.Probiyotik Çeşitleri Nelerdir?
Piyasada birçok farklı çeşit takviyeler bulunmaktadır. Aşağıdaki markalara göz atabilirsiniz :
- NBL probiotic
- Enterogermina
- Probien probiyotik
- Ek olarak Hipet probiyotik
- Denflor
- Swiss
- Forbiome minies damla
- Bactoblis
- Probest
9. Probiyotikler Hakkında Sık Sorulan Sorular
1.Denflor probiyotik ne işe yarar?
Denflor, çocuklarda görülen ishalde sıklıklıkla başvurulan bir takviyedir.
2.Probiyotikler zayıflatır mı? Zayıflatan probiyotik hangisi?
Dost bakteriler zayıflamanıza destektir. Bu konudaki araştırmalarda, zayıflamayla ilişkisi en fazla olan sağlıklı bakterinin, yoğurtta bulunan lactobacillus olduğu görülmüştür. İçeriğinde bu bakteri ağırlıkta olan takviye çeşitlerini tercih edebilirsiniz.
3.Probiyotikler ishale iyi gelir mi?
Evet, sağlıklı bakteriler ishale de kabızlığa da iyi gelir. Bağırsak floranızı düzenleyerek bağırsak problemlerinizi iyileştirir.
4.Reflor nedir? Reflor probiyotik mi?
Reflor, ishal tedavisi içindir ve etken maddesi probiyotiktir. Çocuklarda rotavirüsten kaynaklı ishallerde kullanımı yaygındır. Yetişkinler de kullanabilir.
5.Antibiyotikten sonra probiyotikler kullanılır mı?
Antibiyotikler, sadece zararlı bakterilere değil yararlı bakterileri de öldürdüğünden antibiyotik tedavisi sırasında probiyotik kullanılmalıdır. Tedavi sırasında kullanamadıysanız da sonrasında alarak bağırsak floranızı destekleyebilirsiniz.
6.Probiyotik yoğurttan maya olur mu?
Elbette probiyotik mayadan yoğurt olur.
7.Probiyotikler hangi hastalıklara iyi gelir?
Probiyotikler genel sağlığınızı iyileştirir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Bunlarla beraber özel olarak şu hastalıklara iyi gelir :
- Crohn
- Ek olarak Ülseratif Kolit
- İnflamatuar Bağırsak Hastalığı
- İshal veya Kabızlık
Probiyotik ve Daha Fazla Bilgi İçin Bizi Takip Edin!