Yazı İçeriği
Menopoz Döneminde Nasıl Kilo Verilir? 45-50 Yaş Diyet Listesi
Menopoz, kadınlarda hormonal değişikliklerin yaşandığı önemli dönemeçlerden biridir. Bu süreçte hormonlara ruhsal ve fiziksel değişimlerde eşlik eder. Bu dönemde adet görme durur ve çok sıcaklayıp terleme hissi oluşur. Eğer 45-50 yaş aralığındaysanız ve uzun süre adet neden gecikir? diye düşünüyorsanız menopoz süreniz başlamış olabilir.
1.Menopoz Nedir?
Menopoz tıpkı çocukluk, ergenlik gibi hayatın bir dönemidir ve yaşlanmanın bir parçası olan bu dönemde kadınlarda adet görmenin durur. Menopoz yaşı genellikle 45-50 yaş aralığında ortaya çıkar. “Menopoza girildiği nasıl anlaşılır? diye merak ediyorsanız düzensiz regl dönemi, göğüslerde hassasiyet ve sıcak basması gibi belirlitiler menopoz başlangıcı belirtilerindendir. Peki menopoz süreci ne kadar sürer? Menopozdan önce olan süre 8-10 yıl aralığındadır. Menenopoz sonrası dönem ise hayat boyu devam eder.
2.Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Hormonal değişikliğin yaşandığı bu dönemin başlangıç zamanı kişiden kişiye değiştiği gibi belirtileri de değişiklik gösterir. Ancak 45-50 yaş aralığındaysanız ve bu belirtilere sahipseniz, vücudunuz menopoz döneminizin başladığını işaret eder.
Menopoza Girerken Belirtiler;
- Çok sıcaklama, gece terleme
- Kilo alımı
- Göğüslerde hassasiyet
- Uykusuzluk, gerginlik
- Saç dökülmesi
- Kuru cilt
- Baş ağrısı
- Cinsel isteksizlik
- Vajinal kuruluk ve buna bağlı tahriş
Bu belirtiler “Menopoz bittiği nasıl anlaşılır?” sorusunuda beraberinde getiriyor. Son 2 yıl içerisinde regl görmeyen kişiler menopoz sürecini tamamlar.
3.Menapozda Neden Kilo Alınır?
Hormonal ve fiziksel değişikliklerle birlikte metabolizmanın yavaşlaması kilo alımlarının birincil sebebi. İkinci sebebi ise; eski hareketli yaşam rutininin ortadan kalkmasıdır. Son olarak; menapoz sürecindeki psikolojik süreçten kaynaklı olarak alıngan ve sinirli hissetmek duygusal yeme ile birlikte kilo alımlarına sebep olabilir.
4.Menopozda Beslenme Nasıl Olmalı?
Peki menopoza giren kadın nasıl kilo verir? Metabolizmanın yavaşlaması ve kas kütlesinde azalma görülmesiyle artan kiloları vermek için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Bu süreçte kilo almamak için uygulamanız gereken bazı kurallar mevcut.
Menopoz Dönemi Kilo Almamak İçin Öneriler;
- Besin çeşitliliğinizi arttırın.
- Kalorisi düşük besin değeri yüksek besinler tüketin.
- Porsiyon kontrolünü sağlayın.
- Haftada en az 2 defa Omega-3 içeren balık veya keten tohumu, ceviz, semizotu tüketin.
- Gün içerisinde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmeye dikkat edin.
- Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler tercih edin.
- Peynir, yoğur kefir gibi yüksek kalsiyumlu ve probiyotikli besinler tüketin.
- Ek olarak sıvı alımını arttırın.
- Tuz tüketimini günde 1 çay kaşığı ile sınırlandırın.
5.Menopoz Döneminde Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?
Menopoz döneminde doğru beslenme semptomları hafifletmede çok önemli bir yere sahiptir. Menopoza giren kadın ne yemeli? Bu dönemde özellikle fitoöstrojen besinler tüketmek süreci daha rahat atlatmanızı sağlayacaktır. Fitoöstrojen nedir? diye soracak olursanız; fitoöstrojen kadın vücudunun ürettiği östrojen hormonunu bulunduran maddelerdir. Fitoöstrojen içeren veya üretimini destekleyen besinler vücudunuzdaki eksilen östrojene destek olur.
6.Fitoöstrojen Besinler Nelerdir?
Fitoöstrojen Besinler;
- Lahana
- Fasülye
- Soya
- Ek olarak Şerbetçiotu
- Kara yılan otu
- Civanperçemi
- Isırgan otu
- Ek olarak Sarı kantaron
7.Menapoz Döneminde Nasıl Kilo Verilir?
Menopozda zayıflama, yavaşlayan metabozlizma hızından dolayı kimi zaman zor olabiliyor. Kilo alanlar yerine menopozda kilo verenlerden olmak istiyorsanız, ilk olarak bir diyetisyene başvurun ve size özel menopozda kilo verdiren diyet listesini yaşam tarzınıza göre oluşturun. Sonrasında programa uyarak ve bu süreci egzersiz ile destekleyerek rahat bir şekilde atlatın.
8.7 Günlük Örnek Menopoz Diyeti Ve Diyet Listesi
Menopoz döneminde kilo aldıysanız ve menopoz diyeti nasıl yapılır bilmiyosanız, menopozda kilo vermek için 7 günlük diyet olan bu programı uygulamak sizi istediğiniz sonuca ulaştıracaktır.
Kahvaltı:
- Şekersiz çay
- 1 adet yumurta
- Ek olarak 1 dilim beyaz peynir veya 2 kaşık lor peyniri
- 4-5 adet zeytin veya ¼ avokado
- Domates, salatalık, yeşillik
- Ek olarak 1 dilim tam buğday ekmek
Ara Öğün:
- 1 fincan şerbetçiotu çayı
- Ek olarak 1 porsiyon meyve
Öğlen:
- 100-120 gr ızgara kırmızı et/ tavuk /hindi / balık veya 1 porsiyon bakliyat yemeği
- 1 kase yeşillikli salata
- Ek olarak 1 kase yoğurt
- 1 dilim tam buğday ekmeği
Ara Öğün:
- 1 bardak kefir
- Ek olarak 10 adet çiğ badem veya fındık
Akşam:
- 1 kase çorba
- 5-6 yemek kaşığı sebze yemeği
- Ek olarak 1 kase yoğurt
- Mevsim salata
Ara öğün:
- 2 adet galeta veya 1 çay bardağı tuzsuz leblebi
- Ek olarak 1 fincan civanperçemi çayı
9.Menopoz Hakkında Sık Sorulan Sorular
1.Menapoz Göbeği Nasıl Eritilir?
Menopoz göbeğini eritmek için yeterli ve dengeli beslenmeye ek olarak fitoöstrojen içersen besinleri tüketmeyi alışkanlık haline getirin ve düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Özellikle bölgesel kilolar konusunda sıvı alımının önemi büyük. Bu yüzden her gün 2-3 litre su tüketin. Buna ek olarak güne 1 tatlı kaşığı elma sirkeli su ile başlayabilirsiniz.
2.Menapoz Şişkinliği İçin Ne Yapmalı?
Menopoz döneminde oluşan şişkinliğinizi gidermek için;
- Bol su için.
- Maydanoz tüketin.
- Tuzu azaltın.
- Ek olarak turşu tüketimini azaltın.
3.Menopoz Döneminde Hangi Vitaminler Alınmalı?
Bu dönemde C vitamini, E vitamini, D vitamini, magnezyum, potasyum selenyum, çinko, beta karaton ve likopen içerikli besinler tüketmek kilo artışını engeller.
4.Menopoz Döneminde Metabolizma Hızlandırmak İçin Ne Yapmalı?
Zencefil, karabiber, ananas, biberler, tam tahıllı ürünler, turunçgillerin tüketimini arttırarak metabolizma hızınızı arttırmaya yardımcı olabilirsiniz. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye ek olarak yeterli fiziksel aktivite ve su tüketimini ihmal etmeyin. Yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmek için bu süreci size öğretecek sağlık profesyoneli olan diyetisyeninizden destek alın.
5.Menopoz Nasıl Kolay Atlatılır?
Bu süreci kolay atlatmak aslında sizin elinizde. Olabildiğince paketli gıdalardan uzak durarak, yeterli ve dengeli beslenerek, yağ tüketimini sınırlandırarak, düzenli egzersiz yaparak semptomlarınızı azaltmanız mümkün. Yalnız bu süreci kısa bir zaman dilimi olarak değerlendirmek doğru değil. Önünüzde menapoz öncesi-sırası ve sorası olmak üzere uzun bir yol var. Menopozu kolay bir şekilde atlatmak için bu süreç başlamadan önce sağlıklı beslenmeyi öğrenmek, bu yıkım sürecini nasıl yöneteceğinizi bilmek için öncesinde harekete geçin.
6.Menapoz Zayıflatır mı?
Hormonal değişikliklerin yaşandığı bu dönemde istisnalar hariç birçok kadın kilo alır. Çünkü vücutta metabolizmayı hızlandıranlardan biri östrojendir. Östrojenin azaldığı bu süreçte metabolizma yavaşlayacağı için kilo artışı olur.
7.Menopoza İyi Gelen Bitki Çayları Nelerdir?
- Papatya çayı
- Isırgan otu
- Ek olarak Melissa çayı
- Ada çayı
- Ek olarak Civanperçemi
- Şerbetçi yağı
Menopoz ve Beslenme Tedavisi İçin Bizi Takip Edin!