Yazı İçeriği
Sezgisel Beslenme Nasıl Yapılır? Duygusal Yeme ile Zayıflama
Sezgisel beslenme kilo vermenizi sağlayan bir anti-diyet kültürünü ifade eder. Yani sezgisel beslenmede diyet listesi yok. Bu yeme şekli açlığınızı onurlandırmaya ve diyet zihniyetini reddetmeyi savunur. Dolayısıyla vücudunuz yiyeceklerle daha sağlıklı bir ilişki kurar. Aslında buradaki en önemli detay kısıtlamaların ve kaçamak kavramının olmamasıdır. Yani herhangi bir listeye bağlı kalmadan tamamen açlık-tokluk sinyallerinizi dinlemeniz gerekir. Açlığınızı hissedip ona göre ilerlemek kolay görünür. Fakat alıştığınız diyet kültüründen ve duygusal yeme probleminden kurtulmak pratik gerektiren bir süreçtir. Eğer sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek istiyorsanız sezgisel beslenmeyi mutlaka deneyin.
1.Sezgisel Beslenme Nedir?
Son zamanlarda farkındalıklı yeme (mindfull eating) ve sezgisel yeme popüler hale gelen kavramlardan. Peki diyet dışı yaklaşım olarak bilinen sezgisel beslenme ne demek? Bu yeme şekli bireyin, vücudunun doğal olarak verdiği fiziksel açlık, tokluk ve doyum sinyallerini dinlemesidir. Buna ek olarak sinyallere uyum sağlayarak yemek yemesidir. Yani acıktığınızda yemek yemeniz ve doyduğunuzda yemeyi bırakmanız gerektiği ilkesi önemli.
Bu beslenme şekli 3 temel yaklaşıma dayanır;
- Yemek yemeye koşulsuz izin verme (ne zaman acıktığınız ve hangi besini arzuladığınız),
- Duygusal nedenler yerine fizyolojik nedenlere bağlı yemek yeme,
- Fiziksel açlık ve tokluk sinyallerine bağlı yemek yeme (ne zaman ve ne kadar yemek yemeniz gerektiğini belirlemek.
1.Duygusal Açlık Nedir?
Duygusal yemek yeme; stres, mutsuzluk, kaygı, sevinç gibi duyguların özellikle de olumsuz duyguların yoğun olduğu dönemlerde yaşanır. Örneğin çok mutsuz hissettiğiniz bir günde yemek yiyerek iyi hissetmeniz bir duygusal yemedir. Bu şekilde duygularınızı yiyeceklerle bastırdığınızda bir süre sonra duygusal yeme alışkanlığı oluşur. “Peki duygusal yeme ile nasıl baş edilir?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Duygusal yeme diyetisyen ve psikologla çalışmanız gereken bir durumdur. Duygusal yeme ile başa çıkma için öncelikle size buna iten düşünceyi, duyguyu anlamanız gerekir. Bu yüzden kendinize “Şu an neden yiyorum ve ne hissediyorum?” sorusunu sorun ve temeldeki sorunu çözmeye çalışın.
“Kendimi kötü hissettiğimde duygusal yemek yediğimi düşünüyorum ama emin olamıyorum, duygusal yeme sendromu hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorum” diyorsanız tıklayın.
2.Fiziksel Açlık Nedir?
Aç hissettiğinizde mutlaka kan şekeriniz düştüğü ya da midenizden gurultu seslerinin geldiğini gözlemlemişsinizdir. Bu belirtileri kapsayan fiziksel açlık vücudun çalışması için gereken yeterli enerjinin alınmasını sağlayan bir metabolik süreçtir.
2.Sezgisel Beslenme Önemi
Sezgisel yeme, bireylerin kısır diyet döngüsünden kurtulmalarını sağlar. Ek olarak yiyecek ve vücutlarıyla ilişkilerini geliştirir. Yiyecekleri veya yiyecek gruplarını kısıtlamak yerine, içinizdeki açlık sinyallerini dinlemenize yardımcı olur. Buna ek olarak özgürce yemek yemenize ve sizi tatmin eden yiyecekleri seçmenize izin verir. Aynı zamanda “Ne yiyeceğimi bilmiyorum, onu yersem diyetim bozulur.” gibi düşüncelerden uzaklaştırır.
3.Kimler Sezgisel Beslenebilir?
Sezgisel yeme, klasik diyet planlarının aksine kalori hesabı, porsiyon kontrolü, besin kısıtlaması ve benzeri bütün ilkeleri reddeder. Bu yeme şeklini hastalığa dayalı bir beslenme programı uygulamıyorsanız uygulamanızda hiçbir sakınca yoktur.
Bunlar;
- Duygusal yeme durumunu sıkça yaşayan, hem mental hem de fiziksel olarak bu durumdan olumsuz etkilenenler,
- Uzun süredir diyet yapan ve bu süreçten sıkılanlar,
- Sürekli kilo al-ver döngüsünde olup diyette olmadığı dönemde bile diyeti düşünenler
4.Sezgisel Beslenme Nasıl Yapılır?
“Sezgisel beslenmeye nasıl başlanır?” diye merak ediyorsanız öncelikle bu yeme şeklinin çeşitli ilkelerinin olduğunu bilmeniz gerek. Bir anda bu yeme şekline geçmek kolay değil. Öncelikle sezgisel alıştırmalar yaparak hayatınıza dahil etmeniz mümkün. Yani aslında bu süreci öğrenmek herhangi bir enstrüman çalmayı öğrenmek gibidir. Kısacası çaba, zaman ve bolca pratik gerektirir. Siz de sezgisel yemeyi öğrenmek ve diyet kültüründen uzaklaşmak istiyorsanız sezgisel beslenme uzmanıyla çalışarak ilk adımı atabilirsiniz.
5.Sezgisel Beslenmenin Temel Prensipleri
Ne yenildiğinden çok nasıl ve neden yediğinizin önemli olduğu bu yeme şeklinde açlık tokluk kavramı önemli. Duygu ve düşüncelerin etkisinin farkında olarak ve yiyecekleri yasaklayıp kısıtlamadan beslendiğiniz sezgisel beslenmenin 10 temel prensibi vardır:
- Diyet Zihniyetini Reddetmek
- Açlığa Saygı Duymak/Açlığı Onurlandırmak
- Tokluğu Hissetmek (Maddeleri detaylandıralım açıklayalım)
- Yemeklerle Barışmak
- Zihindeki Diyet Polisinden Uzaklaşmak
- Yemeklerden Keyif Almak
- Duygular İçin Besinleri Kullanmamak
- Bedenini Sevmek
- Egzersiz Farkını Hissetmek
- Kendine İyi Davranma
Dengeli ve Sağlıklı Beslenme ile Yaşam Tarzı Değişikliği Yapmak İçin Size Uygun Beslenme Programını Seçip Kilo Vermeye Başlayın.
6.Sezgisel Beslenme Kitap Önerileri
Duygular ve yeme arasında problemler yaşıyor ve “Sezgisel beslenmeye nasıl başlanır?” diye merak ediyorsanız mutlaka bu kitapları okumanızı öneririm.
- Sezgisel Yeme (Elyse Resch, Evelyn Tribole)
- Sezgisel Yeme Uygulama Kitabı (Elyse Resch, Evelyn Tribole)
Sezgisel Beslenme Kitap Önerileri
7.Sezgisel Beslenme Hakkında Sık Sorulan Sorular
1.Sezgisel Beslenmeyle Kilo Verilir mi?
Sezgisel yemenin amacı kilo vermek, kilo korumak veya kilo almak değildir. Sezgisle beslenme ile kilo verenler olabileceği gibi kilo almanın da mümkün olduğunu bilmeniz gerekir. Asıl amaç yemeklerle bozulan ilişkinizi düzeltmek sağlıklı ve dengeli ilişki geliştirmektir. Bu bazı kişiler için kilo verme ya da kilo alma anlamına gelse de bu beslenme şeklinin amacının bu olmadığını bilmeniz gerekir. Çünkü tartıdaki sayı nasıl hissettiğinizden, neyi, nasıl ve ne zaman yediğinizden daha az önemlidir.
Online Diyet ile Zayıflayanlar ve Online Diyet Yorumları İçin Tıklayınız.
2.Duygusal Beslenme Ne Demek?
İstemediğiniz bir duyguyu yaşadığınızda ya da çok mutlu olduğunuz bir olay karşısında ilk yiyeceklere mi koşuyorsunuz? Cevabınız evetse duygusal yeme bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz. Özellikle olumsuz duyguları bastırma isteği ile yemek yeme dürtüsü birleşince kendinizi daha iyi hissetmek veya unutmak için yemeye yöneliyor olabilirsiniz. Fakat bu duygusal yeme atakları duygusal yeme sonrasında kendinizi kötü hissetmenize neden olur. Dolayısıyla temeldeki soruna odaklanmanız gerekir. Duygusal yeme için psikolog ve diyetisyenin multidisipliner çalışmalı. Eğer böyle bir destek alamıyorsanız ilk adım olarak duygusal yeme ile ilgili kitaplar okuyun. Duygusal yeme ile ilgili kitap önerileri için tık.
Sezgisel Beslenme İçin İnstagramdan Bizi Takip Edin.