fbpx

Pilates Yapanlar Nasıl Beslenmeli? Reformer ile Bölgesel Zayıflama

woman-with-pilates-trainer-practising-pilates-scaled-e1639334090635.jpg

Pilates Yapanlar Nasıl Beslenmeli? Reformer ile Bölgesel Zayıflama

Pilates hem evde yapılması hem de ekipmanız olmasıyla özellikle kadınlar tarafından sıkça tercih edilir. Spor salonlarından, fizyoterapi merkezlerine ya da butik stüdyolarda hizmet alabileceğiniz bu egzersizi sadece fiziksel aktivite olarak düşünmeyin. Çeşitli eklem ağrılarınız veya kamburluk gibi duruş bozukluğunuz varsa pilates olumlu etki gösterecektir. Üstelik her ne kadar kadınlar tercih ediyor olsa da bu etkisiyle erkeklerin de tercih sebebidir. Ayrıca bu egzersiz sayesinde daha esnek bir vücudunuzun olması günlük hayattaki sakatlanma riskinizi de azaltacaktır. “Pilatese başlamak istiyorum ama kaç çeşit pilates var, hangisi bana göre?” diyorsanız mutlaka detayları inceleyin.

1.Pilates Nedir?

Pilates, temel kuvvete odaklanarak vücudu güçlendirmeye odaklanan bir egzersizdir. Bu egzersiz, daha zinde olmanıza ve daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Peki pilatesin amacı ne? Bu egzersiz yogaya benzer şekilde; kişinin duruş, denge ve esnekliğine odaklanır. Buna ek olarak bu tarz bölgesel egzersizlerde sakatlanma oranı diğerlerine göre çok daha düşüktür.

2.Reformer Nedir?

Pilates çeşitlerinden biri olan reformer, mat pilatese göre oldukça farklıdır. Bu egzersizi yapmanın temel noktası reformer cihazıdır. Yani yaylara kuvvet uygulayarak spor yaparsınız. Bu sporun yaylı  bir mekanizmaya dayanması da matta yapılan egzersiz daha yoğun ve dinamik bir egzersiz olmasını sağlar.

3.Duvar Pilatesi Nedir?

Duvarda yaptığınız bu egzersiz, kaslarınızı güçlendirmek ve esnekliğinizi geliştirmek için vücut ağırlığınızı ve duvarın direncini kullanır. Bu egzersiz çeşidinde hareketler yavaş ve kontrollüdür. Dolayısıyla yeni başlayanlar için pilates veya daha düşük tempolu bir antrenman yapmak isteyenler için oldukça uygundur. Kısacası egzersiz için duvarın olması yeterli, yapmak için reformer ya da herhangi bir ekipmana ücret ödemenize gerek yoktur. Duvar destekli egzersizde duvarın rolü, yeni başlayan kişiler için destek ve stabilite sağlamaktır. Vücudun çeşitli egzersiz pozisyonlarına alışmasına yardımcı olur ve bir güvenlik hissi sağlar. “Duvar pilatesi hareketleri nelerdir?” diye merak edecek olursanız hip raises, lateral crunch, hamstring strech hareketleri örnektir.

4.Pilates Nasıl Yapılır?

Pilates yapınca ne olur merak ediyorsunuz değil mi? Bu egzersiz vücudu toparlama sıkılaştırma ve özellikle esneklik katma etkisiyle oldukça tercih edilir. Yapımı ise oldukça kolaydır. Evde ya da salonda fark etmeksizin öncelikle egzersize ısınmayla başlamanız gerekir. Isınma sürecini tamamladıktan sonra matınızı yere serip uzanmanız ve egzersiz topuyla temel vücut egzersizlerini yapmanız gerekecektir. Bu süreçte Youtube’daki egzersiz videolarından ya da Better Me Pilates gibi uygulamalarından destek almanız daha doğru bir egzersiz yapmanızı sağlayacaktır.

Sağlıklı Yemek Tarifleri E-KitapPilates Diyeti Beslenme Programı

5.Kimler Reformer Yapamaz?

Bu egzersizi yapmaması gereken bir grup yoktur. Yani çeşitli eklem ağrılarınız varsa ya da gebelik durumu söz konusuysa bile reformer yapmanız mümkündür. Fakat yine de ciddi sağlık problemleri yaşayan kişiler ya da gebeler reformera başlamadan önce doktorlarının onayını alması gerekir. Aslında bu kısımda önemli olan yaptığınız sporun zorluk seviyesidir. Eğer ders aldığınız eğitmen, alanında deneyimli ve eğitimliyse her türlü rahatsızlığı olan kişilere reformer yaptırması mümkündür.

6.Reformerın Faydaları Nelerdir?

Bu egzersiz temel güce, duruşa ve esnekliğe odaklanır ve sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bu yüzden “Pilates yapmak neye iyi gelir, Pilates hangi hastalıklara iyi geliyor?” diye merak etmeniz oldukça normaldir.

Bu egzersizin bedeninize faydaları şunlardır;

  1. İyi duruş – Reformer size iyi bir duruş kazanmayı ve korumayı öğretecektir. Özellikle postür bozukluğu, bel ağrısı gibi problemler yaşıyorsanız oldukça faydalıdır.
  2. Düz karın kasları – Reformer, karın kaslarınızı içeren merkezinizi güçlendirmeye odaklanır. Dolayısıyla düzenli bir şekilde bu egzersizi yapmak düz bir karın ile sonuçlanması olduğunu göreceksiniz. Böylelikle vücudu sıkılaştırma etkisini de gözlemlemiş olacaksınız.
  3. Esneklik – Yaş ilerledikçe sahip olduğunuz esneklik azalır. Bu egzersiz esnekliğinizin artmasını sağlayacaktır. Esneklik özellikle düşmelerden kaynaklanan yaralanmaları önlemek için de oldukça önemlidir.
  4. Denge- Zihin-vücut bağlantısı sayesinde, vücudunuzun nasıl hareket ettiğinin ve performans gösterdiğinin çok daha fazla farkına varacaksınız. Bu nedenle pilates, doğru duruşla sadece fiziksel dengenizi geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda zihin-vücut dengenizi de yeniden sağlar.
  5. Stresi azaltır – Egzersizleri yaparken kendinizi tamamen kaptıracak ve sizi günlük olarak ağırlaştıran tüm bu sorumlulukları düşünemeyeceksiniz. Nefesinize ve vücudunuzla yaptığınız hareketlere daha fazla odaklanacaksınız. Bu, stresi azaltmak için harika bir yoldur.

7.Pilates Yapanlar Nasıl Beslenmeli?

Egzersiz yaparken dengeli bir beslenme planı oluşturmak çok önemlidir. İster fitness olsun ister pilates olsun mutlaka protein ağırlıklı bir beslenme olması gerekir. Bu sayede protein kaynakları spor sonrasındaki kas hasarının toparlanmasını ve kas miktarınızın artmasını sağlayacaktır. Buna ek olarak boşalan glikojen depolarını doldurmak için de karbonhidrat almanız gerektiğini de unutmamanız gerekir. “Peki pilates yapıyorum nasıl beslenmeliyim?” diye düşünüyorsanız öncesi ve sonrasındaki beslenme stratejileri için aşağıdaki yanıtlarımı dikkatlice okuyun.

1.Pilates Öncesi Beslenme

Bu egzersiz mata uzanarak yapılır ve karın kaslarınızı aktif olarak kullanmanızı sağlar. Dolayısıyla egzersiz öncesinde yediğiniz yiyeceklerin tamamen sindirildiğinden emin olmanız önemlidir. Aksi takdirde uzandığınızda midenizin bulanması veya şişkinlik sorunu yaşamanız muhtemeldir. Bunun tersi olarak uzun süre açlık da istenmeyen bir durumdur. Çünkü bu durumda vücudunuz yapacağınız hareketler için size enerji sağlayamaz. Bu yüzden egzersize başlamadan 1.5-2 saat önce midenizi rahatsız etmeyecek düşük yağ ve posalı, karbonhidrat ağırlıklı olacak şekilde beslenmeniz gerekir. Eğer sonrasında acıkır ya da enerjinizin düştüğünü hissederseniz spor öncesinde küçük bir ara öğün yapmak daha doğru olacaktır.

Egzersizden 1,5 – 2 saat önce tercih edeceğiniz bazı yiyecekler;

  • Yumurta ve avokado
  • Yoğurt-meyve-badem
  • Elma-fıstık ezmesi
  • Protein içeren bir salata
  • Balık ve sebzeler

2.Pilates Sonrası Beslenme

Egzersiz sonrası beslenme boşalan glikojen depolarını doldurur. Bu süreç kas yapımı için de oldukça önemlidir. “Pilatesten kaç saat sonra yemek yemeli, ne yemeli?” en çok merak edilen sorulardandır. Egzersiz sonrasında protein ağırlıklı fakat karbonhidrat kaynaklarının da olduğu bir tabak oluşturmanız gerekir. Spor sonrasında acıkıp kendinizi yorgun hissedeceğiniz için ilk birkaç saat içinde yemek yemeniz daha doğru olacaktır.

Pilates diyeti
Pilates Diyeti

8.Reformer Hakkında Sık Sorulan Sorular

1.Reformer Pilates Zayıflatır mı?

Zayıflama kalori açığına dayanır. Yani harcadığınız kalorinin aldığınız kaloriden fazla olması gerekir. Reformer vücudu toparlaması ve sıkılaştırmasıyla özellikle kadınlar tarafından sıkça tercih edilir. Bu sporla birlikte incelirken aynı zamanda bir diyet uygulamanız hem daha kısa sürede sonuç almanıza hem de daha çok incelmenize neden olacaktır.

2.Pilates Vücudu Şekillendirir mi?

Bu egzersiz şekilli bir vücut hayali kuran herkesin yapmasının mümkün olduğu bir spordur. Fakat spor salonundaki bir ağırlık programının yaptığı gibi kas geliştirmez. Yani bir bütün olarak vücudunuz bağlamında mükemmel şekilde çalışan uzun, ince, tonlu kaslar oluşturmak için çalışır. Bu yüzden egzersiz ile bölgesel incelme ve şekillenme mümkündür.

3.Pilates mi Fitness mı?

Her iki egzersizin de sağlık açısından fayları saymakla bitmez. Fakat aralarında bazı farklar vardır. Reformer daha esnek bir vücut, dengeli düzgün bir duruş ve güçlü karın kaslarınızın olmasını sağlar. Fitness ise farklı egzersizler sayesinde metabolizma faaliyetlerini destekleyerek daha fazla kalori yakmanızı sağlayacaktır. Bu egzersiz fitnessa göre daha sakin, daha rahatlatıcı bir fiziksel aktivitedir.

4.Sadece Pilates Yaparak Kilo Verilir mi?

Bu egzersiz tek başına kilo verdirmez tabi bu diğer egzersizler için de geçerlidir. Bu yüzden düzenli bir beslenme, uyku gibi faktörler oldukça önemlidir. Eğer zayıflamak ve kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız protein ağırlıklı bir beslenme planıyla ilerleyin. Buna ek olarak kalori kısıtlaması yapın ve mutlaka su tüketiminize dikkat edin.

5.Yürüyüş Yapmak mı Pilates mi?

Yetişkin bir bireyin haftada en az 150 dk orta bir şiddette fiziksel aktivite yapması gerekir. Yani bunu haftanın 5 günü 30 dk yürüyüş yapmak olarak düşünebilirsiniz. Hem bu egzersiz hem de yürüyüş yapmak sağlık ve kilo kontrolü için oldukça faydalıdır. Eğer hangisini seçeceğinize karar veremiyorsanız; bu noktada haftanın 2 günü reformera gidip diğer günler yürüyüş yapmayı deneyin.

6.Pilates Yaparken Ne Giymeli?

Bu egzersizi yaparken, sizi rahatsız etmemesi adına tayt ve tişört giymeyi deneyin. Bu sayede hareketleri doğru yapıp yapmadığınızı spor hocanız daha iyi gözlemleyecektir.

Diyet SalataPilates Diyeti İçin İnstagramdan Bizi Takip Edin.