fbpx

Ödem Nasıl Atılır? Ödem Attırıcı Besinler Nelerdir?

feet-GettyImages-1175216118-2000-0053573c78e24ae996b8de3af54e6e0a-1280x854.jpg

Ödem Nasıl Atılır? Sıvı Attırıcı Besinler Nelerdir?

Ödem kendini vücuttaki belirli bölgelerin şişmesiyle belli eden bir semptomdur. Son zamanlarda çoraplarınız dar geliyor veya yüzüğünüzü takıp çıkarmakta zorluk yaşıyorsanız bunun nedeni vücudunuzdaki dokular arası sıvı birikimidir. Bu sıvı birikimi cinsiyet ve yaş fark etmeksizin herkeste dönem dönem görülen bir sorundur. Uzun süre hareketsiz kalma, hamilelik, regl dönemi ve beslenmede yapılan yanlışlar bu semptomu oluşturur. Örnek vermek gerekirse; önceki akşam alkol aldıysanız sonraki gün tartıldığınızda tartıda kilonuzun arttığını ve yüzünüzün şiş olduğunu görürsünüz. Bunun asıl sebebi ödemdir. Tüm bunlara ek olarak kullandığınız bazı ilaçlar ve hastalıklar da ödem sorununu yaratır.

1.Ödem Nedir?

Şişlik, sıvının kılcal damarlar veya interstisyel boşluklardan yakın dokulara salınması nedeniyle sıvı birikmesi nedeniyle oluşur. “Peki vücutta ödem neden olur?” bu şişkinlik ciddi boyutlara ulaştıysa vücutta farklı hastalıklara bağlı olarak görülür. Örneğin; böbrek hastalıkları, romatoid artrit, kalp yetmezliği, venöz yetmezlik, diyabet gibi. Bunun yanı sıra; damar genişleticiler, kortikosteroidler, sitokinler, kemoterapi ilaçları gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak da oluşur. Tüm bunlara ek olarak beslenme ve yaşam tarzınızla da oluşan sıvı fazlalığı en çok bacaklarda, ayaklarda, ayak bileklerinde görülür.

2.Ödem Belirtileri Nelerdir? Ödem Nasıl Anlaşılır?

Vücudunuzdaki dokular arası sıvı birikimini ödem testi ile anlamanız mümkündür. Öncelikle başparmağınızı ayak, ayak bileği veya bacak üzerine bir basınçla hafifçe bastırın. Sonrasında bırakın.  Eğer şişlik durumu varsa bastırdığınız noktada bir girinti görmeniz gerekir. Ayrıca bu test dışında; akciğer grafisi, kalp fonksiyon ve karaciğer fonksiyon ve idrar testleri gibi çeşitli yöntemler de vücuttaki ciddi olan şişkinliği anlamaya yardımcıdır.

Vücuttaki sıvı fazlalığını anlamanıza yarayacak belirtiler ise;

  • Şişmiş karın,
  • Çorap ve ayakkabı giyerken zorlanmak,
  •  Etkilenen bölgede şişlik veya şişkinlik hissi,
  •  Vücuttaki ağrılar,
  •  Kilo alımı veya ciddi durumlarda kilo kaybı,
  •  Nabzın yükselmesi,
  •  Gergin veya parlak cilt,
  •  Göğüs ağrısı ve
  •  Nefes almada güçlüktür.

Şişkinlik ve Ödem giderici Detoks Programı Uygulamak İsteyenler İçin 3 Günde 3 Kilo Verdiren Detoks Programı İçin Tıklayınız.

3.Ödem Nasıl Oluşur?

Dokular arası sıvı birikimi genellikle tedavisi olan ve zararsız bir sorundur. Bu sorun uzun süre oturma veya ayakta durmayla oluşan yaygın bir durumdur. Peki ödem sebepleri nelerdir? Uçakla uzun süre seyahat etmek, sıcak hava, uykusuzluk, tansiyon ilacı gibi ilaçlar ve bazı hastalıklardır. Buna ek olarak kadınlarda regl dönemlerinde de yaygın görülen semptomdur. Bu semptom regl öncesinde başlar, regl bittikten sonra vücuttan atılır.  Tüm bu sebeplerin dışında vücudun su toplamasında beslenmenin de önemi büyüktür. Yanlış beslenme, yüksek tuz alımı, alkol tüketimi, yüksek karbonhidratlı beslenme şekli vücutta dokular arası sıvının birikmesine neden olur.

Ödem Atan Besinler

4.Ödem Atma Yolları Nelerdir? Ödem Nasıl Atılır?

“Vücuttaki ödem doğal yollarla nasıl atılır?” diye merak ediyorsunuz değil mi? Yalnızca yaşam tarzınızda değişiklik yaparak vücudunuzdaki sıvı birikimini azaltmanız mümkün. Değişikliğe bu adımlarla başlayın;

  1. Bacaklarınızı günde birkaç kez kalp seviyenizin üzerine kaldırın. Geceleri bacaklarınızın altına bir yastık koyarak uyuyun.
  2. Hareketsizlik sıvı birikimine neden olur. Bu yüzden kaslarınızı çalıştırmak için mutlaka her gün fiziksel aktivite yapın.
  3. Fazla kilonuz varsa zayıflama diyeti uygulayın.
  4. Yemeklerdeki tuz miktarını azaltın. Başlangıçta zor gelse de zamanla damak tadınız buna alışacaktır.
  5. Sıvı birikimi çok fazlaysa bacak kompresyon çorabı giymekte bir çözümdür.
  6. Gün içinde oturarak çalışıyorsanız hareket etmek için ara ara minik yürüyüşler yapın.
  7. At kestanesinden destek alın. Günde 2 kez tükettiğiniz at kestanesi çekirdeği ekstresi özellikle bacaklardaki şişkinliğe oldukça iyi gelir.

5.Vücuttaki Fazla Sıvıyı Atmak İçin Beslenme Önerileri

Yanlış beslenme alışkanlıkları da vücudunuzdaki dokular arası sıvı birikimine neden olur. Yanlış beslenme denince sadece paketli gıda tüketimini düşünmeyin. Yetersiz protein tüketimi, B1 vitaminin yeterli alınmaması veya yüksek sodyum içerikli diyette örnektir. Peki ödem atmak için neler yapılmalı? Bu noktada diyetinizi değiştirmek bu rahatsızlıktan kurtulmanızın ilk yoludur. Yapmanız gereken en önemli şey beslenmenizi değerlendirmektir.  Sodyum oranı yüksek yiyecekler tüketiyor musunuz? Yeterli protein ve B vitamini alıyor musunuz? Ne kadar su içiyorsunuz? Bunların hepsi, düşünüp cevaplamanız gereken sorulardır.

İşte sıvı birikimini azaltmak için yapmanız gerekenler:

  1. Sodyum oranı yüksek olan işlenmiş besinler, hazır çorbalar, kuruyemiş, cips ve patlamış mısır gibi tuzlu atıştırmalıklar, ketçap, hardal, mayonez gibi hazır soslar ve turşu gibi besinlerden uzak durun.
  2. Detoks suları içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde vücuttaki fazla sıvının atımını destekler. Bu yüzden gün boyunca tarçınlı ödem söktüren su içmenizi öneririm. Bu su sayesinde tatlı isteğinizde azalacaktır. Eğer tarçın sevmiyorsanız En Etkili Yağ Yakıcı Detoks Tarifleri için buraya tıklayın.
  3. Alkol tüketiminizi sınırlandırın. Yoğun bir şekilde alkol tüketmek vücudun sıvı dengesini bozar dolayısıyla şişkinlik problemi yaşamanıza neden olur.
  4. Yüksek karbonhidratlı beslenmek yerine dengeli bir beslenme programı planlayın. 1 gram karbonhidratın vücutta 2 gram su topladığını unutmayın.
  5. Günde 3 litre su için. Su, düzenli diürezi yani vücuttan idrar atımını teşvik eder. Dolayısıyla su içimini hem içecek hem de yiyecek yoluyla arttırmaya dikkat etmeniz oldukça önemli. Bu yüzden su içeriği yüksek olan kereviz, kabak, kuşkonmaz gibi besinleri mutlaka beslenmenize ekleyin.  Özellikle kuşkonmazla ilgili yapılan çalışmalar sodyum içeriğinin düşük olmasıyla romatizmal durumlar ve regl öncesi şişlik tedavisinde oldukça iyi geldiğini gösteriyor.
Ödem Atma Programı Uygulamak İçin Bize Ulaşın.

“Peki başka hangi besinler ya da hangi sebzeler ödem attırır?” diyorsanız işte o besinler;

  • Ispanak
  • Deniz sebzeleri
  • Balık
  • Kuşkonmaz
  • Maydanoz
  • Pancar
  • Taze fasulye
  • Yaban mersini
  • Kiraz
  • Domates
  • Dolmalık biber

6.Ödemi Tutan Besinler Nelerdir?

Ödem tutan besinler denince aklınıza ilk alkol geliyor değil mi? Fakat bu şişkinliğin tek sorumlusu alkol değil. Fazla miktarda kahve tüketmek ya da tuz oranı yüksek olan turşu, salam sosis gibi işlenmiş gıdalar vücuttaki şişkinliğin diğer nedenlerindendir. Kahveye gelecek olursak; kafeinin yağ yakıcı etkisinin olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Sağlığa çeşitli faydalarının olması, enerjik hissettirmesi ve kalorisiz olmasıyla oldukça tercih edilen bu içeceğin fazla tüketimi sodyum emilimini sınırlar. Dolayısıyla vücutta sıvı birikiminin olmasına neden olur.  Bu yüzden her içtiğiniz kahvenin yanında 1 büyük bardak su tüketmeye özen gösterin. Peki turşu? Turşu yediğinizde sabah kalkınca ellerinizde mutlaka ödemi hissedersiniz. Bu da tamamen sodyum içeriğinin yüksek olmasıyla alakalıdır.

10 Dakikada Sağlıklı Yemek Tarifleri E-Kitap
Uzman Diyetisyen Gamze Altınay Sağlıklı Yemek Tarifleri Kitabı Görselidir. Kitaban Ulaşmak İçin Tıklayınız.

 

7.Ödem Attırıcı Besinler Nelerdir?

1. Magnezyum İçeren Besinler

Vücudunuzdan fazla sıvıyı uzaklaştırmanız için bazı stratejileri uygulamanız gerekir. Bunlardan ilki magnezyum açısından zengin beslenmedir. Vücudunuzdaki sistemlerin düzgün çalışmasını sağlayan ve reaksiyonlara katılan magnezyuma mutlaka dikkat edin. Çünkü magnezyum seviyesini arttırmak aynı zamanda şişkinliği azaltmaya da yardımcıdır. Çalışmalar günde 250 mg magnezyum almanın ödem ve regl dönemi semptomlarını düzelttiğini gösterir. Bu yüzden beslenmenize fındık, kepekli tahıllar, bitter çikolata ve yeşil yapraklı sebzeleri mutlaka dahil edin.

2.Potasyum İçeren Besinler

İkinci strateji ise potasyum açısından zengin beslenmedir. Özellikle kaslardaki kasılmalar ve sinir sistemiyle ilgili faydalarının yanında kan hacmini ve sıvı dengesini korumasıyla bilinir. Dolayısıyla sıvı birikmesini önlemek için sodyumun olumsuz etkisine karşı idrar üretimini arttırmaya odaklanır. Bu nedenle, avokado ve domates gibi potasyum açısından zengin kaynakları tüketmek oldukça önemlidir.

3.Su Oranı Yüksek Besinler

Diğer bir strateji ise su oranı yüksek sebze ve meyveleri tüketmektir. Salatalık, ananas, şeftali ve kabak gibi besinler şişkinliği gidermeye yardımcıdır. Özellikle ananasın içindeki bromelain enzimini son zamanlarda mutlaka duymuşsunuzdur. “Peki bromelain ne için kullanılır?, Bromelain ne işe yarar?, Bromelain ne zaman kullanılmalı?” diye merak ediyorsanız doğru yerdesiniz.  Bromelain temel olarak şişkinlik için kullanılsa da ameliyatlar sonrasında iltihaplanmalara azalmasında olumlu etkiler gösterir. Ayrıca çalışmalar kan pıhtılaşmasını azaltıcı etkisinin olduğunu da gösteriyor.

Eğer kendinizi şiş ve rahatsız ediyorsanız 3 günlük Ananas Detoksuna ulaşmak için tıklayınız. 

Bromelaini illa takviye olarak kullanmanıza gerek yok. Ananas tüketerek de bu ödem atıcı etkiyi gözlemlemeniz mümkün.

8.Sıvı Söktürücü Çaylar Nelerdir?

Ödem söktürücü çaylar diüretik etki gösterir. Yani idrarla fazla sıvının vücuttan uzaklaşmasını sağlarlar. Peki ödem için hangi bitki çayı? Aslında birçok çay bu görevi üstleniyor. Örneğin; mısır püskülü, kiraz sapı, yeşil çay, tarçınlı ödem söktürücü çay ve beyaz çay gibi. Fakat yalnızca bu çayları tüketmek ne yazık ki yeterli olmaz. Çaylara ek olarak beslenmenizi düzenlemeniz ve su tüketiminizi arttırmanız gerekir.

9.Sık Sorulan Sorular

1.Vücuttaki Ödemi En Hızlı Ne Atar?

“En iyi ödem attıran şey nedir?” diye merak ediyorsanız şüphesiz ki su tüketmektir. Su tüketimi dokularda biriken sıvının vücuttan idrar ve ter yoluyla atımını sağlar. Su atımının sağlanması için her gün kilogram başına 30-35 ml su tüketmeye özen gösterin

2.Ellerde Ödem Nasıl Geçer?

Sabah ellerde ödem ile uyandığınız yüzüğünüzü hareket ettiremediğiniz zamanlar mutlaka olmuştur. Bu zamanlarda mutlaka vücutta ödem yapan yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Onun yerine magnezyum içeren besinler, ödem atıcı kür ve ödem çaylarını beslenmenize eklemeyi deneyin.

3.Zencefil Ödem Attırır mı?

Zencefil antioksidan ve antinflamatuar bir besin olmasıyla oldukça sağlıklıdır. Özelikle hazımsızlık ve yağ yakıcı etkisi ile bilinen zencefil vücuttaki fazla suyun atılmasına da yardımcıdır. Bu yüzden mutlaka yoğurdunuza ya da çaylarınıza eklemenizi öneririm.

4.Ödemli Olmak Uykusuzluk Yapar mı?

Dokular arası sıvı birikimi vücudunuzda şişkinlik ve huzursuzluk yaratır. Dolayısıyla daha rahatsız hissetmenize neden olur. Bu durum kişiden kişiye değişse de buna bağlı olarak uykusuzluk problemi yaşamanız olasıdır.

5.Tartıda Ödem Nasıl Anlaşılır?

Regl döneminizde veya alkol aldıktan bir gün sonra tartıda fazla çıktığınızı mutlaka gözlemlemişsinizdir. Bunun yanı sıra yüksek karbonhidratlı bir öğün sonrasında da aynı durumu gözlemlersiniz. Bu durum evdeki tartıların çoğunun yağ, kas oranı, ödem gibi parametreleri ölçememesinden moralinizi bozar. Vücudunuzdaki şişliği doğru değerlendirmek için tanita gibi profesyonel tartılarda tartılmanız daha doğrudur.

6.İdrar Yoluyla Ödem Atılır mı?

Ödem atıcı ilaç ve ödem söktürücü olan besinlerin mekanizması idrarla fazla suyu atmaya dayanır. Sıvı fazlalığın bir kısmı her ne kadar terle atılsa da çoğunluğu idrarla atılır. Bu atımı desteklemek için bolca su tüketmeniz gerekir.

7.Ödem Atmak için Bromelain

Bromelain, ananas saplarından ve meyvesinden elde edilen bir ekstrakttır. Çeşitli araştırmalar bu enzimin yumuşak doku yaralanmalarında, ödem tedavisi ve hematomlar üzerinde etkili olduğunu gösterir. Bu yüzden eğer ve ağrı ve şişlik yaşıyorsanız mutlaka öğünlerinize ananası eklemenizi öneririm.

8.Kahve Vücutta Ödem Yapar mı?

 Kahvede bulunan kafein fazla miktarda tüketildiği takdirde vücutta şişkinlik oluşmasına neden olur. Bu yüzden günde 500 mg’dan fazla kafein almamanız gerekir. Bunun yanı sıra çay, kahve tüketirken yanında 1 bardak su tüketmek de oldukça faydalı olacaktır.

Diyet Salata
Ödem Probleminin Çözümü İçin İnstagramdan Bizi Takip Edin.