fbpx

Mide Botoksu ile Ameliyatsız Kilo Verme! Botoks Sonrası Beslenme

5f15a94067b0a929a0581783.jpg.webp

Mide Botoksu ile Ameliyatsız Kilo Verme! Botoks Sonrası Beslenme

Mide botoksu, her yolu denemiş ama kilo verememiş, mide ameliyatı olmak istemeyenlerin son olarak başvurduğu yollardan biri. Hızlı kilo verme uygulamalarından olan mide botoksunun amacı midenin belirli bölgelerindeki sinirleri bloke etmektir. Yani aslında iştahı kapatmak ve midenin boşalmasını geciktirmektir. Peki bu ne demek? Bunu bazen bir köfteyle ya da 1 kase yoğurtla doymak gibi düşünün. Dolayısıyla tokluk hissi daha az yemenize sebep olacaktır. Özetlemek gerekirse; mide botoksu doğrudan kilo verdirmeyen kilo vermeye yardımcı olan bir yöntemdir.

1.Mide Botoksu Nedir?

Botoks, endoskopiyle mide açlığını ve iştahını belli bir süre etkileyen sinir ve kasları etkisiz hale getirmeyi amaçlar. Obezitede ameliyatsız bir tedavi yöntemidir. Botoks, kısa sürede zayıflamak isteyen kişilerin başvurduğu bir işlemdir.

Sıvı Detoks Tarifleri Kitabına Ulaşabilirsiniz.

2.Mide Botoksu Nasıl Yapılır?

Endoskopik olarak uygulanan bu işlem midedeki kasların çalışmasını sınırlamak için belirli alanlara “Botilinum toksini” enjekte edilmesiyle olur. Yani botoks proteini mideye enjekte edildiğinde mide kaslarını çalıştıran sinirler geçici olarak çalışmayı durdurur. Mide kasları kasılma yeteneğini kaybeder. Böylece midenin doluluğu artacağından tokluk hissi daha uzun sürer. Hastaların yemek yeme isteği azalır.

3.Mide Botoksu Kimlere Yapılır?

Botoks cerrahi bir işlem değildir. Ayrıca hasta seçimi de oldukça önemlidir. Bu yöntem vücut kütle indeksi 25 ila 35 kg/m2 hastalar için uygundur. Buna ek olarak diyet yapan ve her şeyi denemesine rağmen zayıflamada sorun yaşayanlar için uygundur. Bu işlemin tercih edilmesindeki bir diğer sebep de botoks fiyatlarının obezite cerrahisine göre daha uygun olmasıdır. Her ne kadar bu kriterlerdeki kişilere uygun olsa da böyle yöntemlerdense kalıcı kilo verme için sağlıklı beslenme öncelikli hedef olmalıdır.

Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır? Kendi Vücut Kitle İndeksinizi Hesaplamak İçin Tıklayın.

4.Botoks Zararları Nelerdir?

Literatürdeki çalışmalar mide botoksu riskleri olmadığını gösterse de son günlerde çıkan haberler bu işlemin zararlarını ortaya çıkarıyor. Fakat botoksun ciddi bir yan etkisi olmasa da kullanılan ekipman ya da ürünler bu işlemi riskli hale getirir. Temelde botoksun bir riski olmasa da  botoks sonrası gaz, mide bulantısı gibi yan etkilerin görülmesi olasıdır. Yan etkilerin tamamı geçici nitelikte olup mide balonu veya mide küçültme ameliyatlarından sonra görülen yan etkilere göre çok daha hafiftir.

5.Mide Botoksu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Botokstan sonra günlük hayatınıza devam etmeniz mümkündür. İlk 2-3 gün iştahsızlık ve tokluk hissi hissedersiniz. Botoks sonrası diyet listesi oldukça önemlidir. Kişinin ilk günlerde sıvı gıdalar tüketmesi gerekir.  Bu işlemin etki süresinin 4-6 ay olduğunu bilerek; bu dönemde hastanın diyetisyenle birlikte çalışıp özel bir diyet uygulaması gerekecektir. Diyete ek olarak kişinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi de oldukça önemlidir. Çünkü botoks tek başına yeterli bir yöntem değildir. Bu yöntem diyet ve sporla birlikte ilerlemeyi ve sonuçta beslenme alışkanlıklarında önemli bir değişiklik sağlamayı amaçlar.

6.Mide Botoksu Sonrası Beslenme

Botoks olanların süreç boyunca doktor ve diyetisyenle multidisipliner çalışması gerekir. İlk 3 gün sıvı gıdalar tüketmeniz gerekecektir. Ayrıca yağlı ve asitli yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Bu dönemde protein ağırlıklı beslenme ön plana çıkar ve karbonhidratlardan uzak durmak gerekir. İşlemden sonraki haftalarda hastalar rahatlıkla normal öğünlerine geçer. Botoksun etki süresi 6 ay olduğu için bu süre zarfında bir beslenme uzmanı tarafından periyodik kontrollere ilerlemek doğrudur. Bu kontrollerde diyetisyen kişiye özel diyet programı hazırlar ve kişinin yeme alışkanlığını değiştirmeyi hedefler.

7.Sık Sorulan Sorular

1.Mide Botoksu ile Kaç Kilo Verilir?

Botoksun etkisi ve ek olarak beslenmeye de dikkat eden hastaların 20-25 kiloya kadar vermesi mümkündür. Bu süreçteki en hızlı kilo verme süreci ilk aydır. İlk ayda, hastalar genellikle 10 ila 15 kilo verir.  Sonrasında kilo vermeye devam eden hasta yıl sonuna kadar hedeflenen %30 kilo kaybına ulaşması olasıdır. Yani botoks öncesi sonrası arasında büyük fark vardır. Fakat şunu bilmeniz gerekir ki; botoks uygulaması tek başına kilo verdirici etkiler sunmaz. Yani botoks uygulanan kişi eski beslenme alışkanlıklarına devam ederse hiçbir fayda görmeyecektir.

2.Mide Botoksu Zayıflatır mı?

Diğer tüm obezite cerrahisi yöntemlerinde olduğu gibi botoks ile de kilo verme garantisi yoktur. Mide botoksu hastaların iştahını azaltarak diyetlerine yardımcı olur. Ancak burada kritik nokta, hastaların diyet programına uygun hareketli bir yaşam tarzı benimsemesidir. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları olmayan kişilerde mide botoksu yapılsa bile işlemin başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali vardır.

3.Botoks Tehlikeli mi?

Botoks yapacak hekimin tecrübeli olması oldukça önemlidir. Bu araştırma neticesinde risk ve yan etkileri minimize etmek mümkün. Fakat böyle yöntemlere başvurmak yerine sağlıklı bir beslenme programı uygulayın.  “Kilolarımla başım belada, hızlı kilo vermek istiyorum.” diyor olabilirsiniz. Nerede olursanız olun ister online diyet ister yüz yüze diyetle sağlıklı beslenerek kilo vermeniz mümkün.

Yaşam Tarzınıza Uygun Beslenme Programları İçin Tıklayın. Sağlıklı Beslenerek Kalıcı Kilo Vermeye Hemen Başlayın!

Diyet Salata
Mide Botoksu ve Daha Fazla Bilgi İçin Bizi Takip Edin!